Ralfs gatavo

«Ralfs gatavo». Saldējums un smūtiji

Ralfs gatavo

Ralfs gatavo. 7. sērija. Medus un piparkūkas

Karameļu darbnīca

«Karameļu darbnīca». Krāj idejas izzinošām brīvdienām kopā ar bērniem

Ja kādreiz esat mēģinājuši programmā ''Google'' ierakstīt kaut ko no sērijas “Kur brīvdienās aizbraukt ar bērniem?”, tad droši vien zināt, ka neko jaunu vismaz pirmajās pāris lapās neatradīsiet. Taču – tas nebūt nenozīmē, ka Latvijā viss jau ir redzēts un piedzīvots. Visticamāk, tas nozīmē tikai to, ka neesat izvēlējušies pareizos atslēgvārdus, kurus “iegūglēt”.

Es pati to sapratu, kad sākām plānot raidījuma “Ralfs gatavo” pirmo sezonu. Tā kā tas ir kulinārijas raidījums, tad mūsu intereses bija daudz specifiskākas, tāpēc es savos meklējumos sāku izmantot citus vārdus, no kuriem vismaz viens – “meistarklase” – izrādījās zelta vērts. Tas ļāva uzzināt par iepriekš nedzirdētām vietām, kur gan bērni, gan pieaugušie var ne tikai kaut ko redzēt, bet arī izmēģināt, pagatavot, izzināt un piedzīvot. Un tieši šis atslēgvārds mūs aizveda līdz Jelgavai, kur jau kopš 2014. gada darbojas “Karameļu darbnīca”.

Droši vien tikai retais pie viņiem gatavotos produktus nav redzējis Ziemassvētku tirdziņos vai kādreiz saņēmis skaistā un sirsnīgā dāvaniņā. Taču – pat ar visu to es nekad nebiju aizdomājusies – kā tad top tās mazās ledenītes, kuru vidiņos ir iestrādātas mini puķītes, sirsniņas un pat gada skaitļi.

“Karameļu darbnīcas” saimniece Ilze Priževoite saka: “Karameļu gatavošanas process ir pārsteigumu pilns!” Un es tam varu tikai piekrist, jo pat pieaugušam cilvēkam, to redzot, sajūta ir apmēram tāda kā bērnībā, ka jums kāds  pirmoreiz pasaka, ka  zemeslode ir apaļa.

Te gan uzreiz jāsaka, ka ne gluži visā procesā bērni drīkst piedalīties. Jo karameļu gatavošana sākas ar cukura sīrupa vārīšanu, un, tā kā karsts cukurs vispār ir pati karstākā lieta virtuvē, tad te nepieciešama īpaša piesardzība. Bet, kad bīstamākā daļa ir garām, tad gan bērni var ķerties pie paša galvenā – konfekšu gatavošanas, un, klausoties meistaru stāstījumā, uzzināt, kā, izmantojot tikai dabīgas krāsvielas, karameles var iegūt tik daudz dažādu toņu, un kāpēc ar karameli jādarbojas ātri, kamēr tā vēl ir silta. Bet arī tad, ja ar acīm sekosiet līdzi visam procesam, tas kontrasts starp milzīgo karameles masas piku sākumā un mazajām, skaistajām ledenītēm beigās būs tik liels, ka joprojām nebeigsiet brīnīties – kurš izdomāja, ka tieši tā to var dabūt gatavu?

Šī noteikti ir forša vieta, kur aizbraukt ekskursijā kopā ar klasi vai varbūt nosvinēt savu dzimšanas dienu draugu lokā. Jo katra šāda meistarklase ir kā mācību stunda, kurā tev nemanot tiek iedotas zināšanas, kas izglītības programmā neietilpst. Pie tam – iepriekš vienojoties, karameļu meistari rīko arī izbraukumus un ar visiem materiāliem un paraugdemonstrējumiem var paši atbraukt ciemos. Turklāt laikā, kad dzīvi nav apstādinājusi Covid-19 pandēmija, te karameļu gatavošanas paraugdemonstrējumi notiek katru darba dienu 17.00 un sestdienās 14.00, un tos pat bez iepriekšējas pieteikšanās var brīvi apmeklēt ikviens interesents (cena – 3 eiro no personas). Šī ir lieliska iespēja tieši ģimenēm, kurās dalībnieku skaits bieži vien neklasificējas grupu ekskursijām.

Turklāt, kas nav mazsvarīgi, – manuprāt, visi darbnīcas meistari mierīgi varētu strādāt arī bērnudārzā. Jo šādas ekskursijas paralēli procesiem, kas notiek ražotnē, pie viņiem ir ikdienas prakse, tāpēc atrast kopīgu valodu ar bērniem te nevienam nav grūti. Starp citu – interesanti, ka gandrīz visi meistari ir vīrieši, jo karameļu gatavošana patiesībā ir smags darbs. Un bērniem atliek uztaisīt vienu porciju ledenīšu un dažus čupačupus, lai atzītu, ka ir pamatīgi piekusuši un reizē bezgala priecīgi. Jo, protams, ka meistarklasē gatavotās končas katrs var ņemt līdzi uz mājām. Un tad vēl vismaz pāris dienas uz priekšu salda dzīve ir garantēta.

Plašāku informāciju un iespējas pieteikt ekskursiju meklē: www.karameludarbnica.lv.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Vairāk

Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt