Ģimenes studija

Ģimenei draudzīgs darba devējs - tas ir arī veids, kā noturēt darbiniekus

Ģimenes studija

Sešgadnieks skolā: izglītības politikas īstenotāji - par, vecāki - pret

Piedāvājums bērniem kafejnīcās: Ir pozitīvas izmaiņas, ir arī daudz “junk food”

Kafejnīcu ēdienkarte bērniem jeb kā mācīt bērnu ēst veselīgi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Veselīga uztura pamatus bērns apgūst ģimenē. Tieši ģimenes piemērs ir noteicošais, lai arī sabiedriskās ēdināšanas iestādēs bērns ēstu veselīgu ēdienu. Bērnu ēdienkartes piedāvājums ir aktuāls daudzās kafejnīcās un restorānos, lai vecāki kopā ar bērniem izvēlētos ieturēt maltītes ārpus mājas.

Par veselīgiem ēšanas ieradumiem ģimenē un sabiedriskās ēdināšanas iestādēs Latvijas Radio raidījumā “Ģimenes studija” viedokļos dalās biedrība “Babyroom.lv” pārstāve Anna Rozīte, sertificēta uztura speciāliste Guna Bīlande un Jelgavas kafejnīcas “Chocolate and pepper” pārstāve Diāna Alksne.

Bērni sabiedriskās ēdināšanas iestādēs arvien vairāk var izvēlēties ēdienu no īpašajām bērnu ēdienkartēm, jo bieži, ēdot ārpus mājas, izvēlas neveselīgākus ēdienus, nekā gatavo mājās.

Parasti ēdināšanas iestādēs ir mazs piedāvājums bērniem, svarīgi pievērst uzmanību bērnu ēdienkartei.

Uztura speciāliste Guna Bīlande uzskata, ka vecākiem jābūt uzstājīgākiem, kafejnīcās prasot īpaši bērniem sastādītu ēdienkarti, kur piedāvājumā ir  veselīgi produkti, dārzeņu ēdieni, ne tikai bērnu pieprasītie eļļā fritētie produkti.

Statistikas dati liecina, ka gandrīz 22 % mūsu skolēnu ir palielināts svars. Tas nozīmē, ka nākotnē viņi ir potenciālie sirds un asinsvadu slimību upuri.

“Sāls, eļļas, transtaukskābes, cukurs - restorānos gatavo tā, lai būtu garšīgi, kas var būt arī saldāk un uzsildāmi,” skaidro Guna Bīlande.

Diāna Alksne skaidro, ka restorānā gatavošanas procesam ir sava specifika. Nekad nezina, kāds kurā dienā būs pieprasījums. Restorānam jābūt gatavam meklēt zelta vidusceļu starp garšīgi – veselīgi – ātri pagatavojami.

Uztura speciāliste Guna Bīlande aicina bērniem domātos ēdienus gatavot nevis eļļā, bet cepeškrāsnī, kur nav panējuma, kas uzsūc eļļu, rodot liekās taukvielas. Ir svarīgs arī ēdiena pasniegšanas veids. Veselīgs uzturs, atraktīvi pasniegts, var bērnam patikt.

Protams, restorānu un kafejnīcu iniciatīva ir nozīmīga, bet vecāku nostāja un audzināšana ģimenē ir noteicošā.

Aptaukošanās ir skarba realitāte pie mums, šī problēma sākas mājās. Jāstrādā kopā vecākiem ar izglītības un sabiedriskās ēdināšanas iestādēm.

Jelgavas kafejnīca “Chocolate and pepper” veikusi aptauju, uz to pamatojoties, strādājot kopā ar uztura speciālisti, tiks veidota jauna ēdienkarte. Vecāku aptaujā burgeri bērnu ēdienkartē ir pēdējā vietā. Vecāki labprāt bērniem izvēlētos dārzeņus, zivis, zupas un citus veselīgus ēdienus. Diāna Alksnes pieredze saka, ka vecāki bieži paši bērniem piedāvā neveselīgus ēdienus, piemēram, frī kartupeļus. Jaunajā kafejnīcas ēdienkartē eļļā vārīti kartupeļi netiks piedāvāti.

Aptaujā vecāki saka, ka kopā ar bērniem kafejnīcas un restorānus apmeklē apmēram divas reizes mēnesī, tāpēc nesatraucas par to, ka bērni kafejnīcā izvēlas neveselīgus ēdienus.

Speciālisti saka, ka bērniem sabiedriskās ēdināšanas iestādēs būtu jāpiedāvā veselīgi produkti, piemēram, dārzeņi un vistas gaļa. Tomēr jāatceras, ka ēšanas paradumus bērns galvenokārt apgūst mājās.

Restorāni ne vienmēr ir pretīmnākoši un nevēlas bērnam gatavot ko īpašu. Annas Rozītes pieredze rāda, ka ne visos restorānos var sakomplektēt bērnam ēdienu no ēdienkartē piedāvātajiem produktiem.

Ideālā restorānu ēdienkartē bērniem būtu jāpasniedz veselīgi smūtiji, daudzi restorāni ierastā kečupa vietā pasniedz pašu pagatavotu kečupu, kartupeļus var pasniegt ceptus krāsnī, ieteicami veselīgi dārzeņu biezeņi.

Raidījuma klausītāji ir vairāk nobažījušies ne par restorānos pasniegto ēdienu pagatavošanas veidu, bet produktu izcelsmi. Kā arī par svarīgu faktoru bērnu aptaukošanās problēmā nosauc mazkustīgo dzīvesveidu.

Visi runātāji ir vienprātīgi, ka piedāvājums seko pieprasījumam.

Restorānos ir kompromisu iespējas, bet vecākiem ēst veselīgi ir jāmācās kopā ar bērniem.

Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) notiks nodarbību cikls “Veselīga uztura principi”. Šajās nodarbībās runās par to, kas vecākiem būtu jāzina, lai risinātu bērnu liekā svara problēmas un līdz tām nenonāktu. Uz nodarbībām aicināti vecāki, kuri vēlas iegūt zināšanas bērnu veselības veicināšanā. Vecākus aicina ņemt līdzi bērnus, arī viņiem paralēli tiks nodrošināta nodarbība par veselīgu uzturu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti