Kā top cukurgailīši? «Izzini ķīmiju!» – projekts bērniem un vecākiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Šodien mēs aicinām bērnus kopā ar vecākiem pārliecināties, kā top cukurgailīši; tos var pagatavot arī mājās.

Projektā "Izzini ķīmiju!" esam sagatavojuši 31 eksperimentu, ko var veikt mājās, izmantojot viegli pieejamus materiālus, kas bērniem palīdzēs izprast dažādus procesus, vielu sastāvu un reakcijas.

Izzini ķīmiju!

Izzini ķīmiju!

Bērnistaba, sadarbojoties ar Laboratorium.lv, katru dienu publicēs pieaugušajiem ar bērniem kopā veicamu uzdevumu ķīmijas procesu un akārtējās pasaules izzināšanai. Eksperimenti aptvers dažādas ikdienā sastopamas lietas un tēmas.

Krāsojami zīmējumi un spēles par ķīmijas tēmu atrodami Bērnistabā.

Cukurgailītis. Ķīmijas eksperiments mazajiem pētniekiem 

 

Piedāvājam pamēģināt izkausēt cukuru un pagatavot cukurgailīšus!

Uzmanību! Eksperiments veicams tikai pieaugušo klātbūtnē!

Veicot eksperimentu esi uzmanīgs, jo cukura kausējums ir ļoti karsts!

Nepieciešams: 

  • vismaz 100 g cukura,
  • mazs tērauda katliņš,
  • plīts,
  • liela karote,
  • iesmiņi vai citi līdzīgi kociņi,
  • cepampapīrs vai karstumizturīgas formiņas,
  • koka dēlītis.

Darba gaita:

  1. Tērauda katliņā ieber vismaz 100 g cukura un liek karsēties uz plīts.
  2. Karsēšanas laikā cukuru nepārtraukti maisa, lai tas apakšā nepārkarst un nepiedeg.
  3. Kad cukurs ir pilnībā izkusis, to turpina sildīt, līdz cukura kausējums sāk dzeltēt un parādās cukurgailītim raksturīgā smarža.
  4. Kamēr cukura masa gatavojas, tikmēr sagatavo arī formiņas vai cepampapīru, kur liet cukurgailīšu masu.
  5. Zem formiņām vai cepampapīra novieto koka dēlīti, kas pasargās galdu no pārmērīgas sakaršanas.
  6. Gatavo cukurgailīšu masu lej formiņās vai uz cepampapīra.
  7. Katrā cukurgailītī ievieto kociņu.
  8. Cukurgailīšiem ļauj atdzist un sacietēt vismaz 30 minūtes.

Ja cukurgailīšu masu karsē ilgāk, tā kļūst arvien brūnāka un ar izteiktāku cukurgailīšu smaržu, bet, ja to pārkarsē, cukurgailīšiem var parādīties rūgtena garša, kas norāda uz to, ka cukurs ir sadalījies pārāk daudz.

Kad eksperiments paveikts, katliņu un karoti var nomazgāt ar siltu ūdeni.

Speciālistu ieteikumi vecākiem, paskaidrojot bērnam eksperimentā notiekošo: 

Baltais cukurs, kuru pievieno tējai un kurš ir konfektēs, kūkās un citos saldumos, karsējot kūst, kad temperatūra ir 186oC grādi. Taču, kad temperatūra sasniedz apmēram 320oC grādus, izkausētais cukurs sāk sadalīties, krāsoties dzeltenā krāsā un smaržot pēc cukurgailīšiem.

Izdrukājams krāsojamasi zīmējums:

Dokumenti

Cukurgailītis

Lejuplādēt

290.57 KB

 

 

 

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti