Ralfs gatavo

"Ralfs gatavo 3". 3. sērija

Ralfs gatavo

Ralfs gatavo. Kūka

Pipari un dārzeņa vrapa gatavošana

Kā tiekam pie melnajiem un baltajiem pipariem. Bērnus tas interesēs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Piparus mūsdienās plaši izmanto ēdienu gatavošanā, tā ir zināma garšviela un nemaksā ļoti dārgi. Raidījumā "Ralfs gatavo"mazie pavāri izzina piparu iegūšanas noslēpumus.

Piparus sauc par garšvielu karali. Lai nonāktu Latvijā, tie mēro ļoti tālu ceļu no Indijas lietus mežiem.

Pipari ir vīteņaugi, kas savvaļā var sasniegt pat 20 metru augstumu. Katrā piparkrūmā veidojas daudzi ķekari ar sīkām odziņām.

Sākumā tās ir zaļas, kad nogatavojas, kļūst sarkanas. Lai nolasītu vienu stīgu, nepieciešama vismaz pusstunda. Turklāt, novācot ražu, strādniekam jākāpj tik augstu, cik pipars spējis izaugt.

Ja odziņas novāc negatavas, tad žāvēšanas procesā tiek iegūti melnie pipari, ja ogas novāc gatavas, tad tiek pie baltajiem pipariem.

Mūsdienās pipari nav sevišķi dārgi, bet senos laikos tie bija vērtīgāki pat par zeltu un sudrabu.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti