Kā pagatavot ķirbi tā, lai bērni lūdz papildporciju? Speciālistu ieteikumi

Ar padomu, kā garšīgi un vienkārši pagatavot ķirbi, dalās Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas uztura speciāliste Lizete Puga un bērnu pavārburtnīcas "Pilnām mutēm" autore Inga Kalniņa, rādot vienkārši pagatavojamu recepti un daloties ar dažādām idejām, kā ķirbi pagatavot tā, lai bērniem garšotu.

Inga Kalniņa dalās ar ķirbju recepti, kura ir veselīga, vienkārša, garda, tā garšo Ingas bērniem. Recepti ir iespējams variēt, pieliekot citus dārzeņus, garšvielas vai citas piedevas.

Pasta ar ķirbju un spinātu mērci

Nepieciešams:

  • Pasta.
  • Ķirbis.
  • Spināti.
  • Olīveļļa.
  • Ciedru rieksti.
  • Dzīvnieku vai augu valsts krējums.
  • Sāls.
  • Pipari.
  • Muskatrieksts.

Pagatavošana:

Cieto ķirbju šķirnes cep cepeškrāsnī, nedaudz apslakot ar olīveļļu, mīkstākas ķirbju šķirnes var izcept uz pannas.

Izvāra makaronus – parastos vai pilngraudu, pupiņu vai lēcu – ir liela izvēle.

Izceptajam ķirbim izņem mīkstumu, liek uz pannas, nedaudz aplej ar olīveļļu, pielej buljonu (dārzeņu vai gaļas, kā vēlas). Ķirbim pieliek spinātus. Pieliek sāli, muskatriekstu, melnos piparus.

Sagatavoto masu sablendē mērcē. Ja ķirbis ir labi izcepies, masu var neblendēt.

Mērci liek uz pannas un iemaisa izvārītos makaronus, pievieno ciedru riekstus, dzīvnieku vai augu valsts krējumu.

 

Pievieno ķirbi bērnam jau zināmiem produktiem

Ķirbis nereti tiek dēvēts par dārza karali un ne velti – tas ir rudens ražas superprodukts, jo ir lielisks A, C un E vitamīnu avots, satur daudz kālija, magnija, dzelzs un fosfora, kas nepieciešami, lai sekmētu bērna augšanu, attīstību, stiprinātu imunitāti un rūpētos par labsajūtu un enerģiju.

"Lai gan ķirbis satur tik daudz vērtīgu minerālvielu un vitamīnu, šis dārzenis nereti tomēr nav bērnu iemīļotākais. Taču labā ziņa ir tāda, ka ķirbis ir ļoti pateicīgs gatavošanai, – tam ir maiga garša un, zinot nelielus, bet iedarbīgus trikus, kā tieši ķirbi pagatavot, to var veiksmīgi pievienot bērniem jau labi zināmiem un iemīļotiem ēdieniem tā, lai viņi ēstu ar prieku un palūgtu papildporciju," stāsta Bērnu slimnīcas uztura speciāliste Lizete Puga.

Labs veids, kā bērnu iepazīstināt ar ķirbi, ir pievienot to dažādām mērcēm un pasniegt ar bērnam pazīstamiem produktiem. "Viens no bērnu iemīļotākajiem ēdieniem ir makaroni ar sieru un dažādām mērcēm. Ķirbis būs lielisks dārzenis, ko pievienot dārzeņu mērcei, jo tas ir gana neitrāls, lai nenomāktu ēdiena garšu un uzrunātu bērnu pagaršot ēdienu," turpina uztura speciāliste.

 

Izmēģini jaunus ķirbja pagatavošanas veidus!

Lai arī ierastākais veids, kā gatavojam ķirbi, ir konservēšana, sautēšana un izmantošana krēmzupās, nav jābaidās eksperimentēt un izmantot ķirbi arī citos veidos. Izmēģiniet ķirbi pagatavot cepeškrāsnī, pievienot kā piedevu dažādiem saldajiem ēdieniem, kūku mīklās, sukāžu veidā, pievienojot tos gatavojot pankūkas, smūtijus, vai pat svaigā veidā – izspiežot no tiem sulu!

"Ķirbja pagatavošanai cepeškrāsnī vislabāk piemērots būs riekstu ķirbis vai tā saucamais spageti ķirbis. Abiem ķirbju veidiem ir maiga, krēmīga garša, pietiekami plāna miza, un tie cepeškrāsnī iegūst burvīgu garšu un aromātu. Cepot ķirbi cepeškrāsnī, vēlams to dāsni pārliet ar labas kvalitātes olīveļļu un pievienot nedaudz jodētās sāls. Tas izcels ķirbja garšas nianses un padarīs garšu intensīvāku un bagātīgāku," iesaka Lizete Puga.

 

Padari ķirbi interesantāku ar garšvielām! 

Lai arī ķirbja garša ir gana neitrāla, to var lieliski papildināt ar dažādām garšvielām un piedevām, piešķirot papildu garšas niansi. Pamatēdienos ķirbis lieliski garšos kopā ar nedaudz muskatrieksta, interesantu garšas niansi piešķirs šķipsniņa karija, ko nelielos daudzumos droši var piedāvāt nogaršot arī bērniem. Savukārt ķirbja saldenumu izcels kanēlis un krustnagliņas.

"Ķirbis labi garšo kopā ar saldo krējumu, kokosriekstu pienu vai kļavu sīrupu. Tā kā bērni parasti ir iemīļojuši tieši saldu garšu, nevajag baidīties piedāvāt ķirbi arī saldā variācijā, piemēram cepumu, kūku vai pankūku veidā. Taču tikpat labi noder arī kopīga darbošanās virtuvē, piemēram, ķirbja sagriešana salmiņos un tā nogaršošana svaigā veidā, vai sulas spiešana, ķirbi kombinējot ar burkāniem, āboliem vai citiem dārzeņiem un augļiem," klāsta uztura speciāliste.

 

Izmanto gatavošanā arī ķirbja sēkliņas!

Ķirbja sēkliņas noteikti nevajadzētu mest ārā, bet gan izžāvēt, apgrauzdēt uz pannas vai cepeškrāsnī un izmantot kā piedevu zupām, putrām, jogurtiem vai vienkārši piedāvāt kā veselīgu uzkodu starp ēdienreizēm.

"Ķirbja sēkliņu sastāvā ir daudz vērtīgu mikroelementu, kas padara tās tikpat vērtīgas kā pašu dārzeni. Ķirbja sēkliņas varam pievienot arī mājās gatavotai granolai vai muslim, bet, nedaudz apcepot tās cepeškrāsnī un pievienojot iecienītās garšvielas, varam pagatavot lielisku alternatīvu čipsiem, jo sēkliņas būs kraukšķīgas un garšos gan maziem, gan lieliem ēdājiem," iesaka Lizete Puga.

Izmēģiniet arī citas receptes!

Raksta pirmpublikācija LSM.LV 2021. gada 6. novembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti