Kā mācīt bērnu ēst veselīgi. Trīs baušļi vecākiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Ēšanas paradumus vecāki nodod bērniem. Arī ģimenēs, kurās ir stingras tradīcijas un liela vērība tiek pievērsta uztura paradumiem, vasarā tie var mainīties, jo izmainās ģimenes ierastā rutīna. Bērnu slimnīcas uztura speciāliste un veselīga uztura kustības “Ēstprieks” ēdienkartes autore Lizete Puga pauž, ka kopīgas ēdienreizes, veselīga šķīvja princips un prasme plānot ēdienreizes palīdzēs bērnam mācīties ēst veselīgi.

Bērnu antropometrisko parametru pētījumi pie mums tiek veikti no 2008. gada, tie rāda, ka 25% sākumskolas skolēnu ir liekais svars, šis rādītājs šo gadu laikā nav īpaši mainījies. Bērniem liekais svars ir neveselīgu paradumu rezultāts – neregulāras ēdienreizes, pārāk daudz pārtikas, mazkustīgs dzīvesveids, maz miega. Par bērna ēšanas un citiem paradumiem (vidēji tikai 2% bērnu tas ir veselības problēmu dēļ) vispirms atbildīgi ir vecāki.

Vasara ir laiks, kad bieži vien izmainās ģimeņu ierastā rutīna – skola vai dārziņš tiek nomainīti pret jūru, laukiem vai kādu nometni. Taču nereti ierastās rutīnas maiņa nozīmē arī uztura maiņu, kad  izkoptie ēšanas paradumi veselīgai attīstībai ikdienā izmainās.


Mācīt ievērot veselīga šķīvja principu

Bieži vien, kad bērns ir izsalcis, pirmā reakcija ir apēst kaut ko saldu, jo tādējādi mūsu ķermenis signalizē par izsalkumu un nepieciešamību uzņemt enerģiju.  Tāpat vasarā reizēm saskaramies ar situāciju, kad pilnvērtīgas vakariņas tiek aizstātas ar našķiem starp ēdienreizēm un saldējumu vakarā. Protams, neliels našķis pēc  vakariņām nav nekas nosodāms, taču mums vajadzētu atcerēties, ka pirms tam ir pilnvērtīgi jāpaēd. Saprotams, ka vasarā ģimenes bieži vien vakaros dodas ārpus mājas un gatavot sarežģītas maltītes nav ne laika, ne vēlēšanās.

Šajā gadījumā palīgā nāks ātras un vienkāršas receptes un “veselīgā šķīvja” princips.  Paturēsim prātā, ka katrā ēdienreizē nepieciešamas vismaz triju pārtikas produktu grupas:

  • graudi, kas sniegs enerģiju krāsas, augļu, ogu un dārzeņu formā,
  • olbaltumvielas jeb “būvmateriāli” – piens, gaļa, olas, zivis vai pākšaugi,
  • papildus būtu ieteicams iekļaut arī taukvielas, lai bērna organisms varētu kārtīgi strādāt, augt un attīstīties.

“Priekšroku ieteicams dot svaigiem, sezonāliem dārzeņiem – pašmāju vai vietēji audzētiem, taču ir iespējams arī tos gatavot zupās, sautējumos, sacepumos, grilēt un izmantot arī saldētus dārzeņus un to maisījumus. Vēlams, lai uz šķīvja vai pusdienu kastītē to būtu visvairāk – vismaz puse.  Ceturtdaļa šķīvja jāpiepilda ar kvalitatīviem olbaltumvielu produktiem – gaļa, siers, olas vai biezpiens, neaizmirsot arī par zivīm un pākšaugiem, kā arī sēklām un riekstiem, kas ne vien papildinās ēdienu ar jaunu garšas niansi, bet arī dos vērtīgas taukvielas. Atlikušo ceturtdaļu šķīvja varam atvēlēt graudaugiem, protams, pēc iespējas izvēloties pilngraudu produktus, kā, piemēram, pilngraudu makaronus, griķus vai kvinoju,” stāsta uztura speciāliste.

 

 Vakariņas – kopīga ēdienreize visai ģimenei

 Veids, kā vecāki var vairāk motivēt bērnus apēst savu pusdienu un vakariņu šķīvi, pirms sākt našķoties, ir pagatavot kopīgas maltītes līdzņemšanai nākamajā dienā parkā vai dienas nometnē. Uztura speciāliste Lizete Puga atklāj, ka, ļaujot bērnam pašam sakombinēt savas pusdienas vai vakariņas, mēs ļaujam viņam pašam pieņemt lēmumu par to, kas tiks ēsts, un bērns to apēdīs ar lielāku prieku tad, ja zinās, ka iepriekšējā dienā ir piedalījies salātu, augļu vai sviestmaižu pagatavošanā.

“Gatavojot vakariņas vai pusdienas kopā ar bērniem, varam lūgt mazajiem palīgiem pašiem uzsmērēt humusu uz maizītes vai salikt siera šķēles un dārzeņus tik daudz, cik pats vēlas. Te vecākiem ir būtiski atcerēties, ka, ja virtuvē saimniekot palīdz atvases, būtiskākais ir nevis ēdiena vizuālais izskats, bet bērna līdzdalība gatavošanā un lēmumu pieņemšanā. Tāpat ēdiena izvēle un gatavošana ir viena no lietām, kas var būt kā kopīgs un kvalitatīvs laiks ar ģimeni un papildu izkustēšanās. Jo ir taču tik vienkārši nopirkt un apēst visu jau gatavu, taču tas noteikti nav tas labākais no uzturvielu puses!” atgādina Lizete Puga.

Gardumu groziņš atbildīgai našķošanai

Vēl viens veids, kā varam mācīt bērniem izdarīt pašiem atbildīgas izvēles, ir sagatavot uzkodu grozu vai kastīti veselai dienai. Attiecīgi saliekot uzkodu groziņā visas bērnam paredzētās uzkodas dienas garumā, piemēram, augļus, riekstus, pilngraudu kēksiņus vai pat kādu konfekti, vecāki izstāsta bērnam, ka šīs uzkodas ir paredzētas visai dienai.

“Tādējādi bērns ar laiku iemācās, ka konkrētajai dienai atvēlētie našķi ir paredzēti visai dienai un paši varēs izvēlēties, kad vēlas našķēties, vienlaikus arī mācoties pats izdarīt izvēles,” stāsta uztura speciāliste.

Savukārt mazākiem bērniem būs noderīgs “našķošanās pulkstenis”, ko vecāki var vienkārši uztaisīt mājās, izmantojot aplikāciju papīru un līmi. Viss, kas nepieciešams, ir izveidot pulksteni, kur ciparu vietā ir atzīmētas dienā paredzētās ēdienreizes un našķošanās laiki, tas mazākajiem bērniem palīdzēs sekot līdzi, kad var lūgt vecākiem kārumu. Taču tiem, kam našķēšanās kļuvusi jau par paradumu, vērts apzināties, ka šokolādes, konfektes un smalkmaizītes nav paredzētas lietošanai ikdienā.  Svētki taču nevar būt katru dienu, bet vienu divas reizes nedēļā ļaunumu nenodarīs. Jo veselīga uztura pamatā vienmēr ir stāsts par daudzumiem un sabalansētību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti