Panorāma

Lestenē piemin Ziemassvētku kaujas

Panorāma

Ziemassvētkos iepazīstina ar latviešu tradīcijām

Piparkūku standziņas un eglīšu rotājumi pašu rokām

Ingai ar meitām svētku tradīcija - piparkūku cepšana. Galvenais – ļaut bērniem darboties

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Lai radītu svētku sajūtu un īpašu noskaņu, nemaz nav vajadzīgs daudz. Reizēm pietiek ar mazliet vairāk pacietības nekā ikdienā, piparkūku mīklu un krāsainu plastiku. Par to pārliecināta 2 meitu mamma un kaislīga ēst gatavotāja Inga Kalniņa, kas kopā ar savām meitenēm jau vairākus gadus Ziemassvētkos cep ne tikai piparkūkas.

Inga Kalniņa ir mamma, kas ļaujas. Ļaujas darbošanās priekiem kopā ar savām meitenēm, pat ja reizēm pēc tam viss jāsakārto pašai, jo palīgiem vairs nav iekšā palīdzēt.  

Ziemassvētku eglīšu rotājumus Grēta un Florence šogad gatavo pašas. No krāsainas plastikas, kas nopērkama kancelejas preču veikalos.

“Ja ļoti pieturas pie tā, ka tikai un vienīgi eglīšu rotājumus, vai ko nu tur esi izdomājis, tad vienā brīdī paliek grūti, jo bērni velk uz savu pusi, bet ja tu ļauj viņiem kaut ko pašiem turpināt savā nodabā, tad jau lai iet... Tad jau mēs redzēsim, kas tur sanāks,” saka Inga.

Inga saka – kamēr meitām ir interesanti, lai darbojas.

“Viņām patīk, bet vienīgi tad kādā brīdī apnīk, un jau aiziet uz savām rotaļām, ātri vien rotājumu taisīšana palikusi par leļļu ēdienu taisīšanu, bet neko darīt, ar to ir jārēķinās,” saka Inga.

“Ir savādāk, nekā ja izkarina no kastes, lai gan arī tā kastes atvēršana ar jau simtgadīgām mantiņām katru gadu ir liels prieks,” viņa piebilst.  

Kaut gan pašai Ingai piparkūkas ne sevišķi garšo, meitenēm tās ļoti iet pie sirds, tāpēc katru gadu Ziemassvētkos noteikti tiek izceptas.

Inga arī izdomājusi kādu triku. Parasti, kad meitenēm darbiņš jau apnicis, bet piparkūku mīkla vēl palikusi, Inga to savirpina garās, tievās standziņās. 

“Šis ir ātrais variants, un tas ir tad, kad tu esi izspiedis pēc iespējas vairāk formītes, tev vienalga vienmēr kaut kas paliek pāri. Man ļoti iepatikās, tā es katru gadu pa pāris uztaisu, reizēm es vispār nespiežu formītes,” stāsta Inga.

Piparkūku standziņas var neēst uzreiz. Tās ļoti labi garšos iemērktas karstā šokolādē vai tējā arī tad, kad svētki jau sen būs aiz muguras.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti