Garšīgi un ātri pagatavojami! Ieteikumi veselīgiem ēšanas paradumiem ģimenēm ar bērniem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Mājās gatavots ēdiens ir populārs mūsu ģimeņu vidū. Ēdiena gatavošana aizņem laiku, bet ir iespējams gatavot vienkāršus ēdienus no divām vai trim sastāvdaļām, kas ir ļoti vērtīgs un kura gatavošanai nav nepieciešams ilgs laiks.

Kā ikdienā ieviest veselīgas ēšanas un ātras maltīšu gatavošanas paradumus arī tām ģimenēm, kur maltīšu gatavošana ir izaicinājums? Radio raidījumā “Ģimenes studija” uztura speciālisti un vecāki dalās ar maltīšu idejām un ēst gatavošanas ieradumiem.

Bieži ģimenēs kopā brokasto un vakariņo, dienas vidus maltītes pieaugušie un bērni ietur ārpus mājas – skolā, darbā vai bērnudārzā.

Dažreiz bērni nevēlas ēst kādu konkrētu ēdienu, piemēram, zupas. Tāpat dažreiz bērni labāk izvēlas ēst tīru ēdienu. Pieaugušajiem patīk gatavot un garšo zupas, sautējumi un citi ēdieni, kur ir produktu sajaukums, bet bērni izvēlas tikai vienu ēdienu, piemēram, kartupeļus vai rīsus.

Vecākus aicina izvēlēties vienkārši gatavojamus ēdienus no divām vai trim sastāvdaļām.

Tēva Kristapa Eglīša pieredze rāda, ka, ja bērns mazāk ēd cukuru, tad lieliski garšo arī burkāni.

Tēvs uzskata, ka vecāki, kuri negatavo vai negrib to darīt, tad, kad piedzimst bērni, ir spiesti iemācīties gatavot.

 Ja bērns saka, ka ēdiens negaršo, jācenšas saprast, kāpēc, jārunā ar bērnu. Vecāki var piedāvāt bērnam ēdienu, cerot, ka kādreiz bērns pagaršos to un viņa domas mainīsies. Daudzi ieradumi nāk no ģimenes, tie mainās, kad bērni gūst citu pieredzi, piemēram, bērnudārzā.

Uztura speciāliste iesaka arī dažādas viltības – piemēram, krēmzupā bērns bieži nesagaršo ko, kas citādi negaršo. Laba izvēle ir blendēti dzērieni vai augļu saldējums. Arī iecienītos ātro ēdināšanas iestāžu ēdienus – kā, piemēram, burgerus, var gatavot mājās, tāpat pelmeņus var gatavot mājās, tad ir pārliecība par produktu kvalitāti.

“Ātri pagatavojami un veselīgi ēdieni šodien ir pieejami, jo pieejama liela produktu daudzveidība,” skaidro uztura speciāliste Baiba Grīnberga.

Nav slikti izmantot arī to, kas atrodams kārbās un pakās.

“Tehnoloģijas attīstās, un nevajag baidīties no konserviem, kurus veikalā var nopirkt labā kvalitātē. Arī tvaicēti ēdieni ir ātri gatavojami.”

Uz bērnu veselību centru atnākušās ģimenes uztura speciālistus pārsteidz ar zināšanām par uzturu un apņēmību gatavot mājās,  vecāki grib iemācīties gatavot pareizi, mājās gatavotas maltītes ir ļoti populāras ģimenēs ar bērniem.

Speciālisti iesaka pēc iespējas izvairīties no atkārtotas ēdiena sildīšanas un saldēšanas, jo tas maina produkta uztura vērtību.

Tāpat nevērtīgu ēdienu var padarīt, pārāk sacepot, pārvārot, sālot un saldinot.

Ēdiena garšas uzlabošanai ieteicamāki ir garšaugi, ne sāls vai garšvielas ar lielu sāls saturu. Garša ir pieraduma jautājums, tāpēc ir jāmēģina, kamēr atrod labu garšu ar maz sāls un cukura. Piemēram, saldo jogurtu var sajaukt ar bezpiedevu jogurtu.

Joprojām bieži ir jautājums par ēdiena daudzumu bērnu porcijā. Pastāv  uzskats, ka cilvēkam jāapēd ēdienreizē tik daudz ēdiena, cik liela ir cilvēka dūre, bet pats galvenais ir ēdiena vērtība – vai saņem pietiekami daudz uzturvielu.

“Bērniem īpaši nepieciešami ogļhidrāti, tikai ar olbaltumvielām nepietiek,” akcentē Baiba Grīnberga. “Bet iespējams, ka vienu dienu ēd olbaltumus, otru ogļhidrātus.”

Ēdienu gatavošanā vēlams iesaistīt arī bērnus. Vecākiem ieteicams plānot nedēļas ēdienkarti ar nesarežģītiem ēdieniem.

Dažas ēdienu idejas:

  • Risoto iesaka kā ātri pagatavojamu ēdienu – nepieciešami rīsi, buljons (arī buljona kubiciņi ir labi), puravs vai sīpols, siers.
  • Tortiljas ar dažādām piedevām.
  • Zupa vairākām dienām – tā nav slikta izvēle, tikai jāatceras, ka uzsilda pa porcijām.
  • Turku zirņi no kārbas, apcep sviestā ar sieru.
  • Pankūkas ar dažādiem pildījumiem.
  • Zaļās pupiņas ar sieru.
  • Buljona sagatavošana un sasaldēšana pa porcijām ir laba izvēle, lai ātri pagatavotu zupu.
  • Cepeškrāsnī cepti dārzeņi ar garšaugiem.
  • Pannā cepta paprika ar ķirbi un malto gaļu.
  • Burkānu-zirnīšu sautējums – mazā ūdens daudzumā sautē burkānus un zirņus, pielej saldo krējumu.
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti