Tautas gudrības vēsta, ka, jauno gadu sagaidot, ir jāēd daudz, tas uz svētību nākamajā gadā:
- Jaungada naktī visu laiku jābūt uz galda ēdienam, tad viss nākošais gads būs sātīgs. /E. Vēvere, Zeltiņi./
- Jaunu gadu gaidot, vajaga 9 reizes ēst vakariņas, jo tad nākošais gads bagāts. /E. Jēpe, Palsmane./
- Veca gada vakarā vajaga divpadsmit reiz ēst, lai jaunā gadā būtu arvien bagātīgs galds. /E. Zommere, Rauna./
- Veca gada vakarā jāēd skābi kāposti, lai skābums, kas radies pagājušā gadā, tiktu apēsts; jaunā gadā turpretim nedrīkst ēst skābus kāpostus, jo tad visa dzīve nākamā gadā būs skāba. /A. Bundža, Ķieģeļi./
- Veca gada vakarā jāizzvejo liela zivs, kurai ir lielas zvīņas. Zivs jānotīra un zvīņas jānovieto traukā, un jātur uz galda visu nakti. Jauna gada rītā zvīņas jāizdala starp mājas ļaudīm. Zvīņas jāglabā visu gadu naudas makā. Tad visu gadu daudz naudas, kā zivju zvīņu. /A. Brāka, Meirāni./
Ar zirņu vārīšanu gan nav vienprātības, tad nu paši izlemiet, kā labāk darīt – vārīt vai ne:
- Ja jaungada naktī ieliks naudas makā trīs vārītus zirņus, tad naudas netrūks visu gadu. /K. Corbiks, Kroņa-Vircava./
- Jaunā gadā nevajaga vārīt zirņus, tad būs asaras visu gadu. /A. Mednis, Rīga./
Trīs senu ēdienu receptes Vecgada vakaram
Zirņu pikas ar krējuma mērci
Vajadzēs:
- 500 g vārītu zirņu
- 250 g vārītu kartupeļu
- 2 sīpoli,
- 200 g cauraudzīša,
- 250 ml saldā krējuma.
Pagatavošana:
Zirņus mērcē vismaz 12 stundas, tad vāra mīkstus. Kartupeļus mizo, vāra. Proporcijai jābūt tādai, ka zirņu ir uz pusi vairāk nekā kartupeļu.
Zirņus un kartupeļus izmaļ gaļas mašīnā, pieliek sāli, samīca viendabīgā masā un veido apaļas bumbas. Tās liek cepamtraukā un cepeškrāsnī apcep.
Smalki sagrieztu cauraudzi kopā ar sagrieztiem sīpoliem apcep, pielej saldo krējumu (var izmantot arī skābo), kad pikas cepeškrāsnī apceptas kraukšķīgas, pārlej krējuma mērci.
Koča
Nepieciešams:
- 300 g grūbu,
- 200 g žāvēta speķa,
- 3 sīpoli,
- sāls.
Pagatavošana:
Grūbas uz sausas pannas apgrauzdē brūnas.
Gaļu sagriež smalki, apcep kopā ar sagrieztiem sīpoliem.
Sautējamā traukā ar augstākām malām kārtām liek grūbas un apcepto gaļu. Pāri pārlej karstu ūdeni tā, lai ūdens virs kočas būtu apmēram trīs centimetri.
Traukam uzliek vāku un liek cepeškrāsnī 170 grādos, sautē, līdz grūbas gatavas. Kočai jābūt irdenai.
Sautēti kāposti ar cauraudzīti un medu
Nepieciešams:
- 2 kg skābētu kāpostu
- 500 g žāvēta cauraudzīša
- 2 ēdamkarotes sviesta
- 2 burkāni
- 2 sīpoli
- 2 ēdamkarotes medus
Pagatavošana:
Kāpostus liek katlā, pieliek gabalos sagrieztu cauraudzīti, pielej nedaudz ūdens un sautē.
Burkānus sarīvē uz smalkās rīves (tas kāpostiem piešķirs ne tikai garšu, bet arī dzeltenu krāsu), sīpolus sagriež mazos gabaliņos, burkānus un sīpolus apcep sviestā, liek klāt kāpostiem. Sautēšanas beigās kāpostiem pieliek medu.
Pasniedz ar vārītiem vai ceptiem kartupeļiem.
Te vēl kāds ieteikums no senču gudrībām jauna gada iesākšanai un veiksmīgai dzīvošanai:
Jaunā gada vakarā vajaga dzert, dziedāt un dancot, tad visu gadu klājas labi. Lai nebūtu jāraud, tad jaunā gadā nevāra zirņus, tie jāapēd vecā gadā līdz pusnaktij, un, kas paliek pāri, tie jāsadedzina; ja to nedara, tad nākošais gads būs asaru gads. Zirņi tad ir jāēd tikai pa deviņiem. Tāpat vecā gada vakarā jāapēd visi izvārītie skābie kāposti, bet jaunā gadā tos vairs nevar ēst, jo tad vairs kāposti neaug. Jaunā gadā saimniekam pašam vajaga iesākt maizes kukuli un apgādāt visai saimei. Visā jaunā gadā galds nedrīkst būt tukšs no ēdieniem. Par visām lietām uz galda jāliek sāls un vairāk maize, tad Laime tur apmetas uz dzīvi. /B. Z. II. pielikums, 1935, 11./
Materiāla sagatavošanā izmatots valoda.ailab.lv.