Sadaļas Sadaļas

Beļģu vafeles brīvdienu rītam. Gatavojiet kopā ar bērniem!

Biezās beļģu vafeles noteikti garšos gan bērniem, gan vecākiem. To pagatavošana ir gaužām vienkārša, un tās varam padarīt uzturvielām bagātākas, gan izmantojot dažādu veidu miltus, gan izvēloties veselīgas un garšīgas dekorācijas vafelēm.

Turklāt vafeļu dekorēšanas procesā noteikti varam iesaistīt bērnus, tādējādi gatavošanu pārvēršot ģimeniskā aktivitātē un arī ēdienu dažādības izziņas spēlē. Par to, kā pagatavot beļģu vafeles, jaunajā “Atklāj ēstprieku” epizodē pastāstīs Bērnu slimnīcas uztura speciāliste Lizete Puga un šefpavāre Svetlana Riškova.

Kādus miltus vislabāk izvēlēties beļģu vafelēm?

Klasiski beļģu vafeles gatavo no baltajiem kviešu miltiem, taču, ja vēlamies padarīt vafeles vērtīgākas no uzturvielu viedokļa, Svetlana Riškova ierastos kviešu miltus iesaka miksēt kopā ar griķu vai auzu miltiem.

“Auzu milti ir bagātīgs šķiedrvielu avots, kas pozitīvi ietekmē gremošanas trakta veselību un ilgstoši nodrošina sāta sajūtu. Tāpat auzu milti satur vairāk olbaltumvielu, un atšķirībā no citiem miltiem samaltās auzās ir vairāk taukvielu, tāpēc tām ir lielāka uztura enerģētiskā vērtība. Tādēļ, pievienojot vafelēm auzu miltus, varam parūpēties par ilgstošāku sāta sajūtu, kas noteitki noderēs aktīvam brīvdienu rītam,” stāsta Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas uztura speciāliste Lizete Puga.

Uztura speciāliste atzīmē, ka griķu milti ne vien papildinās vafeles ar patīkamu saldu garšu, bet arī ir vērtīgs dzelzs, aminoskābju, B vitamīna, kālija un magnija avots. Griķu milti ir labs veids, kā daudzveidot savu ēdienkarti, un tie būs vērtīgs produkts tiem, kam uzturā nav atļauts lietot glutēnu. Būtiski atcerēties, ka, izmantojot auzu vai griķu miltus vafeļu cepšanā, nepieciešams mīklai “ļaut atpūsties” vismaz 30 minūtes, tādējādi ļaujot auzām vai griķiem nedaudz uzbriest.

Vai iespējams vafeles pagatavot, neizmantojot govs pienu?

Klasiskās beļģu vafeles ir pagatavojamas no olām, piena, miltiem un sviesta. Kā atklāj Svetlana Riškova, mutē kūstošu beļģu vafeļu būtiskākā sastāvdaļa ir labs saldkrējuma sviests, kas izkausēts un pievienots pārējai vafeļu masai. Tas palīdzēs ne tikai pagatavot perfektu mīklu vafelēm, bet padarīs tās mīkstas no iekšpuses un kraukšķīgas ārpusē.

Taču gardas beļģu vafeles varam pagatavot, arī neizmantojot tradicionālās sastāvdaļas, kā  govs pienu, olas un sviestu. Uztura speciāliste Lizete Puga iesaka, ja bērnam ir konstatēta piena olbaltumvielu nepanesība, tad govs pienu var aizvietot ar augu pieniem, piemēram, kokosriekstu vai auzu pienu, tas piešķirs vafelēm arī patīkamu garšas niansi. Savukārt sviesta vietā var izmantot neitrālas garšas eļļu, kā, piemēram, rapšu vai kokosriekstu eļļu. Lai pagatavotu beļģu vafeles bez olām, noderēs uzbriedinātas sasmalcinātas linsēklas. Tās vislabāk strādās kā saistviela tad, ja pirms lietošanas tās uzbriedināsim ūdenī proporcijā 1:3. Uztura speciāliste atgādina, ka gadījumā, ja konkrēta produkta nepanesība bērnam nav konstatēta, nav iemesla atteikties no kāda produkta lietošanas ēdienkartē.

Ar ko dekorēt vafeles, lai tās ir gardas un veselīgas?

Vafeļu dekorēšanai vasarā noteikti varam izmantot sezonālās ogas – zemenes, avenes un mellenes. Tāpat vafeles varam pasniegt arī ar dažādiem krēmiem, mērcēm un pat riekstu sviestu. Šefpavāre Sveltana Riškova dalās ar klasiku beļģu vafeļu recepti, ko papildina ar saputotu krēmsiera un saldā krējuma masu, kam pievienots arī dabīgi kaltēts kokosriekstu pulveris.

Taču, ja vēlamies pagatavot nedaudz liesāku un olbaltumvielām bagātu dekorāciju vafelēm, uztura speciāliste Lizete Puga iesaka vafeles papildināt ar biezpiena un grieķu jogurta krēmu, kam var pievienot nedaudz kļavu sīrupa vai cita dabīga saldinātāja.

Kā kopīgu ēst gatavošanu pārvērst par izziņas spēli bērniem?

Šefpavāre Svetlana Riškova dalās ar viņas ģimenē iemīļotu aktivitāti – sastāvdaļu minēšanas spēli. Noteikumi ir pavisam vienkārši – gatavojot ēdienu, katru reizi pievienojam kādu jaunu “noslēpumaino” sastāvdaļu, kas bērniem ir jāizgaršo un jāatmin. Tas palīdz bērniem ne vien vairāk iesaistīties gatavošanas procesā, bet arī palīdz iepazīt jaunas garšas, kas paplašinās mazo ēdāju zināšanas par dažādu produktu daudzveidību, kā arī motivēs bērnus apēst visu, kas ir uz šķīvja, lai atminētu visus “noslēpumainos” produktus.

 

Uztura šova “Atklāj ēstprieku” 7. epizode ar Svetlanas Riškovas dalību:

 

Daudzgraudu beļģu vafeles ar divu veidu piedevām

Sastāvdaļas pagatavošanai:

Vafeļu mīklai

  •  2 olas
  • 180 g sviesta
  • 10 g cukura
  • 350 ml kokosriekstu dzēriena
  • 1 ēdamkarote cepamā pulvera
  • 5 ēdamkarotes kviešu miltu
  • 3 ēdamkarotes auzu miltu
  • 3 ēdamkarotes griķu miltu.
  • 1 tējkarote vaniļas cukura
  • ⅔ tējkarotes sāls
  • 15–20 g dehidrētu ogu pēc izvēles.

Kokosriekstu krēmam

  • 300 ml saldā krējuma
  • 200 g krēmsiera
  • 80 g kokosriekstu pulvera.
  • 5 g vaniļas cukura
  • 12 g sausā želatīna
  • 75 g cukura
  • 50 ml ūdens.

Biezpiena krēmam

  • 50 g vājpiena biezpiena
  • 50 g grieķu jogurta
  • 20 g svaigu vai saldētu ogu pēc izvēles.

 

Dekorēšanai

  • 375 g svaigu ogu
  • 10 g svaiga bazilika
  • 100 g pūdercukura
  • 250 ml ogu vai tumšā cukura sīrupa.

 

Vafeļu pagatavošana:

Izkausē sviestu un pēc tam to sajauc ar kokosriekstu dzērienu. Maisījumam pievieno visas sausās sastāvdaļas, tad pievieno olas un labi samaisa. Mīklu ar kausiņu lej sakarsētā vafeļu pannā un cep, līdz vafeles ir zeltainā krāsā.

Kokosriekstu krēma pagatavošana:

Želatīnu uzbriedina un izkausē ūdens peldē. Saldo krējumu kopā ar cukuru saputo, izmantojot mikseri. Pievieno kokosriekstu pulveri un iepriekš uzbriedināto želatīnu.

Biezpiena krēma pagatavošana:

Bļodiņā ieliek biezpienu un jogurtu, samaisa kopā. Pievieno ogas.

Uz vafelēm kārto krēmu un dekorē ar ogām, baziliku, sīrupu un pūdercukuru pēc sirds patikas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vecāki un bērni
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt