Babka, žureks un šmigus dyngus - tās visas ir neatņemamas Lieldienu sastāvdaļas Polijā.
Zupa žureks ir viens no tradicionāliem ēdieniem, to Polijā ēd Lieldienu pusdienās, bet nozīmīgākā un sātīgākā ēdienreize ir brokastis.
Saskaņā ar poļu tradīcijām sagatavo groziņu ar ēdienu, to ved uz baznīcu iesvētīt. Nākamajā rītā groziņa saturu notiesā brokastīs.
Rīgas Itas Kozakevičas Poļu vidusskolas direktors Kšištofs Širšeņs skaidro, ka poļu Lieldienu brokastīs jābūt baltajai desai (tā līdzinās kupatiem), to ēd tikai reizi gadā – Lieldienās, kā arī mārrutkiem. Groziņā ir olas, babka (biezpiena sacepums bez miltiem), maize, jērs, kas veidots no sviesta, kas līdzīgs kēksam, sāls.
Lieldienu dienā daudzi poļi dodas uz baznīcu, bet pēc Lieldienām - pirmdienā notiek šmigus dyngus.
Tas nozīmē, ka tas, kurš pirmais pieceļas, aplej ar ūdeni gulētājus, šmigus dyngus turpinās visu dienu – puiši cenšas apliet ar ūdeni meitenes.
“Šī ir diezgan bīstama diena, cilvēki cenšas neiet ārā no mājas, jo tas var slikti beigties,” joko Kšištofs Širšeņs.