Vairāk nekā 70% Latvijas iedzīvotāju ir nepietiekams joda daudzums organismā, bet pārlieku liels sāls daudzums, teikts Slimību profilakses un kontroles centra veiktajā pētījumā.
Rīgas Stradiņa universitātes studiju programmas "Uzturs" vadītāja Lolita Neimane pauž, ka galvenā mērķauditorija, kuru nepieciešams apzināt par joda nepieciešamību, ir jaunās māmiņas un bērni.
Īpaši svarīgi, lai grūtniece pirmajā trimestrī saņem pietiekami daudz joda. Šo problēmu sāka apzināt 2000. gadā, bet līdz risinājumam tā arī nav nonākuši, veikalos var atrast jodēto sāli, citi plāni nav realizējušies.
Rīgas Dzemdību nama ginekoloģe, dzemdību speciāliste, Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas prezidente Vija Veisa gandarīta, ka turpina risināt joda nepietiekamības problēmas, bet 20 gados nav sakustējies uztura nodrošinājums ar jodu. Joda trūkums atstāj sekas, galvenokārt intelektuālajā attīstībā; to dzīves laikā, uzņemot jodu pietiekamā daudzumā, vairs nevar ietekmēt. “Kādā žurnālā bija kliedzošs virsraksts, ka joda deficīta dēļ pakļaujam nāciju intelekta līmeņa pazemināšanai,” skaidro Vija Veisa.
Populācijas mērījumi nosakot, vai konkrētā reģionā ir pietiekams joda nodrošinājums. Skaidrs, ja valsts ir deficīta zonā, ir jādarbojas, lai joda daudzumu paaugstinātu. Citās valstīs notiek sāls bagātināšana ar jodu, ar jodu bagātinātu sāli izmantotu pārtikas ražošanai.
Grūtniecēm iesaka lietot uzturā jodētu sāli, vitamīnus, jūras produktus, arī uztura bagātinātājus ar jodu (nevajag pārspīlēt, vajag sekot ārsta norādēm).
Slimību profilakses un kontroles centra Sabiedrības veselības analītiķe Līva Aumeistere pauž, ka laboratorijās var noteikt joda līmeni, bet jāsāk ar paraduma maiņu, nevajag skriet uz analīzēm, jāsāk uzturā lietot zivis, piena produkti, jodētā sāls.
Lolita Neimane akcentē, ka
grūtniecēm uzturā jālieto pietiekamā daudzumā piena produkti, tā uzņemot gan jodu, gan kalciju, kā arī labas olbaltumvielas.
Iesaka arī zivis, īpaši mazās zivis, brokoļus, kaltētas jūras zāles (jāseko norādījumiem uz iepakojuma, jo joda koncentrācija ir liela), jūras kāposti ir labs joda avots.