Sadaļas Sadaļas

6 idejas saldiem un sāļiem Tēva dienas cienastiem. Gatavojiet kopā ar bērniem!

Tēva dienas maltītei esam sagatavojuši sešas receptes, aicinot gardumus gatavot kopā ar bērniem.

Makaronu sacepums itāļu gaumē

Sastāvdaļas:

  • 200 g makaronu (ieteicams izvēlēties plānus),
  • 800 g tomātu savā sulā (kopējais svars ar šķidrumu),
  • ¼ dzeltenās paprikas,
  • 1–2 daiviņas ķiploka,
  • 1 tējkarote oregano,
  • ½ tējkarote maltu melno piparu,
  • 3 šķipsniņas sāls,
  • 125 g Mocarellas siera,
  • 125 g Ricottas siera,
  • 5–10 bazilika lapiņas,
  • 3 ēdamkarotes olīveļļas.

Pagatavošana:

  1. Nosver un ieber cepamtraukā 200 g makaronu.
  2. Pielej tomātus savā sulā ar visu šķidrumu (ja tomāti ir veseli, pirms tam sagriež tos nelielos gabaliņos).
  3. Uzber oregano, sāli, piparus, saspiestu ķiploku un samaisa.
  4. Paņem ar karoti nelielas piciņas ar Ricottas sieru un mazliet iejauc iekšā.
  5. Pa šķiedrām saplūkā gabalos Mocarellas sieru un saliek pa virsu.
  6. Uzliek ķiršu tomātus/papriku un dažas bazilika lapiņas.
  7. Pārslaka pāri olīveļļu un liek cepeškrāsnī.
  8. Cep 180 grādos 55 minūtes līdz vienai stundai.
  9. Pēdējās 5 minūtēs uzgriež ventilācijas režīmu, lai apbrūninās virsējā kārta.

Recepte no raidījuma "Ralfs gatavo"

 

Sulīgs vraps jeb tortilja

Bērnu gatavotais "vraps" jeb tortilja

Nepieciešams:

  • Tortiljas plāksnes.
  • 1 tomāts.
  • 1 avokado.
  • 1 gurķis.
  • Ķīnas kāposts.
  • Konservēts tuncis.
  • Zaļie zirnīši.
  • Kūpināts šķiņķis.
  • Svaigais siers.
  • Konservēta kukurūza.
  • Citas sastāvdaļas pēc izvēles.

Pagatavošana:

Sagrieziet un sasmalciniet sastāvdaļas, ko izmantosiet kā pildījumu tortiljām.

Uz tortilju plāksnēm uzziediet svaigo sieru, sviestu vai saspaidītu avokado un izvietojiet izvēlēto kombināciju no sagatavotajām sastāvdaļām.

Pievienojiet nedaudz sāli un piparus, ja nepieciešams. Tad satiniet tortilju.

Uzkarsējiet pannu un tad tortilju no abām pusēm apcepiet, lai tā ir nedaudz brūna. 

Recepte no raidījuma "Viens, divi, gatavs!"

 

Dārzeņu un vistas pica

Dārzeņu un vistas pica

Sastāvdaļas:

Picas mīklai:

  • 800 ml ūdens.
  • 200 g rudzu miltu.
  • 800 g kviešu miltu.
  • 6 g sausā rauga.
  • Sāls.
  • 1g kaltēta oregano.

Mērcei:

  • 4 svaigi tomāti.
  • 1 burkāns.
  • 1 paprika.
  • Pētersīļi.
  • Sāls, pipari.

Piedevas:

  • 500 g vistas filejas.
  • 1 cukini.
  • 6 ķiršu tomāti.
  • 1 paprika.
  • 300 g Holandes siera.
  • 125 g mocarellas siera.

Recepte no veselīga uztura kustības “Ēstprieks”

 

Kūciņas uz kociņa

Sastāvdaļas:

Biskvītam

  • 6 olas.
  • 120 g cukura.
  • 130 g kviešu miltu.
  • 30 g sviesta.
  • 100 g tumšās šokolādes.
  • 1 tējk. cepamā pulvera.

Kūciņām

  • 400 g šokolādes biskvīta.
  • 180 g krēmsiera (apmēram 10 ēdamkarotes).
  • 300 g tumšās šokolādes (var izmantot arī piena šokolādi).
  • + krāsainie cukuriņi / kokosriekstu skaidiņas dekorēšanai.
  • + grila kociņi (var izmantot arī kokteiļu salmiņus).

Recepte no raidījuma "Ralfs gatavo"

 

“Abavas sniegs” ar ogu mērci

Krēmam nepieciešams:

  • 1 l piena.
  • 160–180 g mannas.
  • šķipsniņa sāls.
  • 300 ml saldā krējuma.
  • 3-4 ēdamkarotes cukura.
  • 1 ēdamkarote vaniļas cukura.

Pagatavošana:

Pienu uzvāra, pieliek šķipsniņu sāls. Maisot pienu, pieber mannu – jāsanāk stingrai biezputrai, cik daudz mannas nepieciešams, tas atkarīgs no mannas briedības. Atcerieties, ka putra atdziestot sabiezēs vairāk.

Kad putra pilnībā atdzisusi, sāk kult putukrējumu. Vislabāk to darīt ar mikseri – pieliek cukuru un vaniļas cukuru, kad krējums sāk biezēt, bet nav pavisam saputots, liek klāt mannu, kuļ, līdz masa ir kā sniegs.

Variants:  "Dundagas krēma" atšķirība – vārot mannas biezputru, pieliek rozīnes.

Ķīselis

Nepieciešams:

  • 200 g dzērveņu.
  • 3 ēdamkarotes cukura.
  • 1 ēdamkarote cietes.
  • 1,5 l ūdens.

Pagatavošana:

Uzvāra ūdeni, ieber nomazgātas dzērvenes, vāra, līdz tās pārsprāgst.

Ja nevēlas, lai ķīselī paliek ogu mizas, dzērvenes var ielikt nelielā caurdurī, ar visu caurduri iegremdē ūdenī, kad dzērvenes pārsprāgst, tās ar karoti izrīvē caur caurduri, mizas paliks, tās izmet.

Dzērveņu sulai pieliek cukuru, uzvāra un pieliek ar ūdeni sajauktu cieti, uzvāra, atdzesē.

Variants: Dzērveņu vietā izmanto ogu sulu, saldētas vai svaigas ogas, rabarberu kātus, ievārījumu.

 

Peldošās salas

Peldošās salas deserts

Nepieciešams:

  • 1 l piena.
  • 6 olas.
  • 6 ēdamkarotes cukura.
  • 1 ēdamkarote vaniļas cukura.
  • Šķipsniņa sāls.

Pagatavošana:

Olu baltumus un dzeltenumus atdala. Baltumus saputo stingrās putās, tad pieliek divas karotes cukura, saputo, lai cukurs izšķīst.

Dzeltenumus saputo ar cukuru un vaniļas cukuru, pieliek sāli, pielej nedaudz piena.

Pārējo pienu uzvāra, ar putu karoti pienā liek baltumu, pa pusminūtei apvāra katru pusi ( ar karoti baltumu mākoni apgriež otrādi), raugās, lai piens nevārītos strauji, tikai nezaudētu karstumu. Izvārītos baltumus izņem no piena un liek traukā.

Kad viss olbaltums izvārīts, tad pienam pielej olu dzeltenumus. Neaizmirstiet  pienu maisīt! Kad piens “uzmet burbuli”, katlu noņem no uguns. Ir svarīgi raudzīties, lai vaniļas mērce nevārītos, jo tad olu dzeltenumi var “saiet ziedos”. Jāuzmanās, ja katlam ir dubultdibens, tas ilgi tur karstumu. Vislabāk gatavo mērci ieliet bļodā.

Kad mērce atdzisusi, lej traukos un katrā liek olbaltumu salas.

Ieteikums: Vaniļas cukuru vieglāk izmantot, ja gatavo bērns; lieliski, ja izmantojat vaniļas pāksti, to pārgriež un pākstī esošās sēkliņas ar nazi nokasa un pieliek pienam.

Variants: Desertu var pasniegt ar ogām, karameli vai šokolādi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Jaunākie
Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt