Rīta Panorāma

Laika ziņas

Rīta Panorāma

Notiks gājiens par vīriešu veselību

Prieks ēst veselīgi

Ēst veselīgi nav ne sarežģīti, ne dārgi. Bērnu slimnīcā kustībā «Ēstprieks» vecākus un bērnus māca sabalansēt uzturu

Ēšanas paradumi sākas mājās. Tāpēc Bērnu klīniskā universitāte slimnīca kopā ar sadarbības partneriem kustībā "Ēstprieks" mudina gan bērnus, gan pieaugušos ēst veselīgāk. Ēst veselīgi nav ne sarežģīti, ne dārgi. Galvenais ir mainīt mūsu ierastos ikdienas paradumus, un tad jau arī ar laiku zudīs liekais svars.

No rīta neēst brokastis, bet pēc tam vēlāk pusdienās vai vakariņās kārtīgi pieēsties. Pa vidu tam vēl kāda bulciņa, čipsi, varbūt kāds burgers un saldināti dzērieni, – tāda ir ne viena vien Latvijas bērna ikdiena.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) uztura speciāliste Lizete Puga skaidro, ka "katrs  piektais pirmklasnieks ir ar lieko svaru. Tas tiešām ir ļoti, ļoti daudz. Pieaugušo populācijā Latvijā mums šobrīd ir katrs otrais ar lieko svaru. Viennozīmīgi ir jāsāk domāt jau bērna vecumā. Ir arī problēma, ka vecāki paši lielākoties nesaprot un nezina, ka viņa bērnam ir liekais svars. Bieži vien joprojām ir ļoti populāri dažādi mīti par to, ka viņš jau izaugs, viņš tikai tāds pufīgāks, tas jau normāli. Bet tā patiesībā nav".

Tāpēc BKUS kopā ar sadarbības partneriem jau kādu laiku ir uzsākusi kustību "Ēstprieks", mudinot gan bērnus gan pieaugušos ēst veselīgāk. Dzīves bez liekā svara stūrakmeņi ir pareizs dienas un nakts režīms, veselīgāka pārtika, regulāras ēdienreizes un pietiekamas fiziskās aktivitātes.

"Jāsūta, lai viņi iet, darbojas, skrien, lec. Lai patiešām šīs fiziskās aktivitātes ir katru dienu, lai bērni ietu laukā, spēlētos un darbotos," iesaka Puga.

Bērnu slimnīcā ikdienā jāpabaro 200–300 pacienti. Virtuvē īpaši tiek domāts par nepieciešamajām uzturvielām, lai pacientu ikdienas uzturs būtu veselīgs un ne mazāk svarīgi, lai bērniem tas arī garšotu.

"Kas mums šodien ir pusdienās? Mums ir karamelizēta cūkgaļa ar rīsiem, kāpostu un burkānu salātiem ar citrusaugu un olīveļļas mērci. Vēl mums ir veģetārā lēcu zupa. Tas viss ir veselīgs. Tie visi ir veselīgi produkti, viss ir sabalansēts," ēdienkarti raksturo BKUS šefpavārs Jēkabs Naumovs.

BKUS Ēdināšanas dienesta vadītāja Everita Skrūzmane skaidro: "Ieviesām termopaplāšu sistēmu. Tā mums palīdz novērtēt apēstā ēdiena daudzumu. Ja pirms "Ēstprieka" kustības mums apmierinātība bija 20%, tad šobrīd tie ir 74%. Tas skaitlis turpina augt."

Kustība "Ēstprieks", daloties ar dažādām receptēm, vēlas parādīt, ka veselīgs uzturs nav nekas sarežģīts un laikietilpīgs, un to ir iespējams ievērot arī ikdienā. Puga: "Patiesībā veselīgs uzturs – tie var būt arī makaroni ar sieru un gurķi. Tas ir normāli laiku pa laikam arī tādus ēst. Tāpat arī uzkodās, – mums ir augļi, tas taču nav nekas tāds, kas būtu jāgatavo. Ēšanas paradumi sākas mājās. Mācām bērniem dzert ūdeni, ēst dārzeņus, augļus. Pirmajai domai, kad mēs domājam par uzkodām, ir jābūt augļiem, dārzeņiem un kādai pilngraudu maizītei, piena glāzei vai kefīram, bet ne saldumiem."

Saldinātie dzērieni, tajā skaitā arī sulas, kompoti, sīrups un tēja ar cukuru, nebūtu jālieto ikdienā, tāpat kā cepumi, kūciņas, bulciņas. Tas viss ir jāatstāj svētku reizēm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti