Trīs svinīgu desertu receptes svētku galdam. Gatavojam kopā ar bērniem!

Svinīgs deserts svētku galdam! Piedāvājam trīs receptes gatavošanai kopā ar bērniem!

Dzērveņu–biezpiena deserts

 

 

Sastāvdaļas:

  • 150 g svaigu dzērveņu
  • 2 glāzes cukura
  • pusglāze svaigi spiestas apelsīnu sulas
  • 1 glāze miltu
  • 3 ēdamkarotes kakao pulvera
  • pustējkarote sodas
  • pustējkarote sāls
  • pusglāze olīveļļas
  • ¾ glāzes paniņu
  • 1 ola
  • 500 g biezpiena
  • 150 ml saldā krējuma

 

Pagatavošana:

Pagatavo šokolades biskvītu:

  1. Bļodā sakuļ 1 olu, pievieno paniņas (¾ gl), eļļu (½ gl) un kārtīgi samaisa.
  2. Pievieno miltus (1 gl), cukuru (¾ gl), kakao pulveri (3 ēk), sodu (½ tk), sāli (½ tk) un visu kārtīgi samaisa, līdz iegūta vienmērīga mīklas masa.
  3. Mīklu lej uz cepampannas, kas izklāta ar cepamo papīru, un izlīdzina.
  4. Cep cepeškrāsnī 180 grādos apmēram 10–12 minūtes (līdz biskvītā iedurts kociņš iznāk tīrs, bez mīklas gabaliņiem). Kad gatavs – ņem ārā un kārtīgi atdzesē.
  5. No apelsīniem izspiež sulu (½ gl).
  6. Pagatavo dzērveņu mērci: ielej katliņā izspiesto apelsīnu sulu (½ gl) un silda tajā cukuru (½ gl), līdz tas izkūst, tad pievieno dzērvenes (150 g), uzliek katlam vāciņu, jo ogas sāks "sprāgt", un vāra apmēram 20 minūtes. Tad noņem no karstuma un kārtīgi atdzesē (ja masa šķiet pārāk bieza, var pavārīt ilgāk, bet jāņem vērā, ka tā arī atdziestot vēl sabiezēs).

Pagatavo biezpiena krēmu:

  1. Biezpienu (500 g) izberž caur sietu.
  2. Viegli saputo saldo krējumu (150 ml) ar cukuru (3 ēk), pievieno biezpienu un samaisa.

Veido deserta noformējumu:

No atdzisušā biskvīta izspiež apaļas formas glāzīšu vai burciņu diametrā (labāk izmantot mazās, zemās burciņas). Daļu no pāri palikušā biskvīta sadrupina.

Burciņas pamatā liek biskvīta aplīti, tad biezpiena krēmu, tad dzērveņu mērci un pa virsu atkal biezpiena krēmu. Dekorē ar biskvīta drupačām un veselām ogām. Labu apetīti!

Ievārījuma sambuks ar vaniļas mērci

 

Nepieciešams:

Sambukam:

  • 6 olu baltumi
  • 400 ml salda ievārījuma

Vaniļas mērcei:

  • 1 l piena
  • 6 olu dzeltenumi
  • 5 ēdamkarotes cukura
  • 1 ēdamkarote vaniļas cukura
  • Šķipsniņa sāls.

Pagatavošana:

Olu baltumus un dzeltenumus atdala. Dzeltenumus saputo ar cukuru un vaniļas cukuru, pieliek sāli, pielej nedaudz piena.

Pārējo pienu uzvāra, pielej olu dzeltenumus. Neaizmirstiet  pienu maisīt! Kad piens "uzmet burbuli", katlu noņem no uguns. Ir svarīgi raudzīties, lai vaniļas mērce nevārītos, jo tad olu dzeltenumi var "saiet ziedos". Jāuzmanās, ja katlam ir dubultdibens, tas ilgi tur karstumu. Vislabāk gatavo mērci ieliet bļodā.

Vaniļas mērci atdzesē.

Baltumus saputo ļoti stingrās putās, tad iecilā ievārījumu. Sambuku var gatavot, izmantojot svaigas vai saldētas ogas. Tad olu baltumus saputo ar cukuru un svaigas vai saldētas ogas liek klāt beigās, visu saputojot.

Ieteikums: Vaniļas cukuru vieglāk izmantot, ja gatavo bērns; ja izmantojat vaniļas pāksti, to pārgriež un pākstī esošās sēkliņas ar nazi nokasa un pieliek pienam.

Saldēto ogu sacepums ar drumstalām

 

Nepieciešams:

500 g dažādu saldētu ogu

Drumstalām:

  • 100 g cukura
  • 100 g sviesta
  • 100 g auzu pārslu
  • 200 g miltu
  • Tējkarote kanēļa

Pasniegšanai:

Saldējums

Pagatavošana:

Sviestu apkaisa ar cukuru un miltiem, ar pirkstiem veido drumstalas, kad tas izdarīts, pieber auzu pārslas un kanēli, samaisa.

Sasaldētas ogas ieber cepamtraukā, pārber ar cukuru. Ogu kārtai pa virus uzber drumstalas.

Cep 180 grādos 15–20 minūtes – līdz drumstalas gaiši brūnas.

Karstu sacepumu pasniedz ar saldējumu.

Raksta pirmpublikācija LSM.lv 2023. gada 18. novembrī.

Izmēģiniet arī citas receptes!

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti