Ievārījuma kēksiņi
Pavasaris tuvojas, gan jau pagrabā vai ledusskapī jums glabājas kāda burka ievārījuma no pērnā rudens. Laiks to likt lietā! Ja izmantojat skābāku ievārījumu, tad varat vēl pielikt nedaudz cukura.
Nepieciešams:
- 1 glāze salda ievārījuma
- 1 glāze kefīra
- 3 olas
- 1 ēdamkarote cepampulvera
- 2,5 līdz 3 glāzes miltu (vislabāk pašbriestošos konditorejas, tad kēksiņi sanāks poraināki)
- Šķipsniņa sāls
Pagatavošana:
Olu baltumus atdala no dzeltenumiem. Baltumus sakuļ stingrās putās.
Olu dzeltenumus sakuļ, pieliek ievārījumu, cepampulveri, šķipsniņu sāls un miltus – lai mīkla būtu pabieza.
Mīklu izmaisa viendabīgu, miltus liek klāt pamazām, iespējams, ka visu doto daudzumu nevajadzēs. Mīklā iecilā saputotos olu baltumus.
Gatavo mīklu liek mazajās kēksiņu formiņās, lai aizpildītu 2/3 no tām. Cep iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 190 grādos 25 minūtes.
Mafini ar šokolādes gabaliņiem
Šis ir daudz veselīgāks izstrādājums nekā kēksiņš, jo tā pagatavošanā tiek izmantots mazāk taukvielu un cukura. Tas ir labs pēcpusdienas gardums pie kafijas, kā arī našķis, ko skolasbērnam ielikt somā notiesāšanai garajā starpbrīdī. Ar recepti dalījās Jefanovu ģimene.
Nepieciešams:
- 340 g miltu
- 3 tējkarotes cepamā pulvera
- ¼ tējkarotes sodas
- 200 g cukura
- 1 tējkarote vaniļas cukura
- 2 olas
- 150 g kausēta sviesta
- 400 ml kefīra vai jogurta
- 100 g šokolādes skaidiņu vai sīki sakapātas šokolādes
Pagatavošana:
Uzkarsē krāsni līdz 180 grādiem.
Mafinu pannā ieklāj papīra groziņus.
Liek bļodā miltus, cepamo pulveri, sodu, cukuru un vaniļas cukuru, visu rūpīgi samaisa.
Atsevišķi sakuļ olas, tām pievieno sviestu un kefīru, To visu līdz ar šokolādes skaidiņām iejauc miltu maisījumā. Tiklīdz izveidojas mīkla, maisīšanu pārtrauc. Ja mīkla kunkuļaina, tas nekas, tā tam jābūt. Pārāk daudz samīcīti mafini izcepti būs pacieti.
Mīklu liek sagatavotās formiņās, piepildot par 2/3, lai mīklai ir kur pacelties. Cep 15–20 minūtes – līdz mafini zeltainbrūni un uzpūtušies.
Šokolādes vietā mafiniem var pievienot žāvētus augļus, rozīnes, riekstus, magones, ogas, konfektes "Gotiņa" vai jebko citu, kas garšo.
Biezpiena mafini
Ar biezpiena mafinu recepti dalījās Ilona Zālmane.
Sastāvdaļas:
- paciņa biezpiena (180g),
- 2 olas,
- bezpiedevu jogurts vai krējums 2 ēdamkarotes,
- milti, aptuveni 3 ēdamkarotes (Ilona izmanto auzu miltus),
- paliela sauja žāvētu augļu (piemēram, dzērvenes),
- cukurs/saldinātājs/medus pēc gaumes.
Pagatavošana:
Visu maisa kopā un cep aptuveni 20 minūtes 200 grādos.
Matemātiskais jogurta kēkss
Šī recepte īpaši domāta bērniem, kuri jau prot skaitīt līdz trīs. Pieaugušiem atliks krāsns ieslēgšanas darbi.
Nepieciešams:
- 1 trauciņš bezpiedevu jogurta
- Cukurs
- Milti
- Olas
- Cepampulveris
Pagatavošana:
Kamēr bērni gatavo mīklu, pieaugušie ieslēdz cepeškrāsni – 180 grādi.
Bezpiedevu jogurtu ielej traukā, kur maisīs mīklu, trauciņu neizmet, bet izmanto par mērtrauku.
Recepte ir vienkārša – 1 trauciņš jogurta, 2 trauciņi cukura, 3 trauciņi miltu.
Ja vēlas mazāk saldu, ņem vienu trauciņu cukura.
Jogurtam pieliek 2 olas (ja izmanto apmēram 250 ml jogurta), sakuļ, tad pieliek cukuru, samaisa, lai cukurs izšķīst, pieliek miltus un 2 tējkarotes cepampulvera. Visu kārtīgi sajauc.
Mīklai var pielikt vaniļas cukuru vai rīvētu citrona miziņu.
Uz plāts saliek papīra kēksa formiņas, katrā ielej mīklu tā, lai aizņem divas trešdaļas no formiņas, cep 20 – 25 minūtes, līdz kēksiņi gaiši brūni.
Kad izcepti, mēģiniet izskaitīt – cik kēksiņu jums sanāca!
Cukīni un siera kēksiņi
Nepieciešams:
- 1,5 glāzes pilngraudu miltu,
- 1,5 glāzes rīvētu cukīni,
- 100 g rīvēta cietā siera,
- 1 glāze paniņu,
- 2 olas,
- 1 tējkarote sodas,
- 1 ķiploka daiviņa.
Pagatavošana:
Cepeškrāsni sakarsē 190 grādus karstu. Uz cepampannas saliek kēksa papīra formiņas.
Olas sakuļ, pielej paniņas, pieliek sodu. Tad pievieno visas pārējās sastāvdaļas, piespiež ķiploku. Ķiploka vietā varat izvēlēties dilles vai citus garšaugus.
Formiņas pilda ar mīklu tā, lai mīkla aizņem 2/3 formiņas.
Cep apmēram 25 minūtes.