Piedāvājam recepti izmēģināt kopā ar bērniem.
Klasiskie latviešu deserti
Rubrikā “Ierādi bērnam latviešu klasiskos desertus!” katru nedēļas nogali piedāvāsim vienu recepti, iesakot to izmēģināt kopā ar bērniem.
- Buberts
- Auzu pārslu krēms ar ogu mērci
- Piena ķīselis ar dzērveņu mērci
- Peldošās salas
- Debesmannā
- Šokolādes krēms
- Melleņu klimpas
- Biezpiena sacepums
- Žāvētu ābolu krēms
- Kakao ķīselis ar pienu
- Biezpiena krēms ar ogu ķīseli
- Maizes zupa
- Putukrējums ar citrona vafelēm
- Sambuks
- "Abavas sniegs" un "Dundagas krēms"
Biezpiena sacepums
Nepieciešams:
- 700 g biezpiena.
- 5 ēdamkarotes mannas.
- 5 ēdamkarotes skābā krējuma.
- 4 olas.
- 150 g cukura.
- Citrona miziņa.
- 100 g rozīņu.
Pagatavošana:
Cepeškrāsni sakarsē līdz 190 grādiem.
Cepamtrauku iesmērē ar sviestu.
Biezpienu izberž caur sietu, pieliek olu dzeltenumus, mannu, krējumu, rīvētu citrona miziņu un rozīnes.
Olu baltumus saputo ar cukuru, iecilā biezpiena masā. Masu liek cepamtraukā. Cep 30 – 40 minūtes, līdz virsiņa brūna.
Atdzesētu pasniedz ar skābu krējumu vai ogu ķīseli.
Ķīselis
Nepieciešams:
- 200 g dzērveņu.
- 3 ēdamkarotes cukura.
- 1 ēdamkarote cietes.
- 1,5 l ūdens.
Pagatavošana:
Uzvāra ūdeni, ieber nomazgātas dzērvenes, vāra, līdz tās pārsprāgst.
Ja nevēlas, lai ķīselī paliek ogu mizas, dzērvenes var ielikt nelielā caurdurī un ar visu caurduri iegremdē ūdenī. Kad dzērvenes pārsprāgst, tās ar karoti izrīvē caur caurduri. Mizas paliks, tās izmet.
Dzērveņu sulai pieliek cukuru, uzvāra un pieliek ar ūdeni sajauktu cieti, uzvāra, atdzesē.
Variants: Dzērveņu vietā izmanto ogu sulu.
Raksta pirmpublikācija LSM.lv 2021. gada 20. februārī.