Krāsojam olas neparastās krāsās! Pētniecības eksperimenti bērniem kopā ar vecākiem

Aicinām vecākus kopā ar bērniem pievērsīsimies olu pētniecībai, lai ar neparastiem eksperimentiem uzzinātu daudz interesanta par olām, to uzbūvi un lauztu dažus stereotipus.

 

 

Krāsojam olas!

Nepieciešams:

  • baltas vārītas olas
  • šķidrums, kurā krāsos olas – sarkano kāpostu novārījums, sarkanvīns, aroniju sula, stipra karkade tēja, biešu novārījums 
  • citronskābe
  • glāzes vai burciņas
  • soda

Norise:

 

Visi šie šķidrumi maina krāsu atkarībā no vides skābuma. Sadali šķidrumu trijās glāzēs/burciņās un vienā burciņā pieliec pustējkaroti citronskābes, bet otrā pustējkaroti sodas, vai šķidrumu krāsas mainījās?

Glāzēs katrā ieliec vienu vārīto olu un atstāj pa nakti. No rīta noskalo olu un salīdzini ar olām no citām glāzītēm.

Pētnieciskie eksperimenti

Pētnieciskie eksperimenti

Bērnistaba, sadarbībā ar Eiropas Eksperimentālo zinātņu olimpiādi, katru dienu publicēs pieaugušajiem ar bērniem kopā veicamu uzdevumu dažādu dabaszinātņu parādību izzināšanai. Eksperimenti aptvers dažādas ikdienā sastopamas lietas un tēmas un būs grupēti nedēļas tematikā.

Skaidrojums:

Augiem krāsu piešķir dažādas vielas, kuras sauc par pigmentiem. Zilā/sarkanā krāsa bieži ir atkarīga no pigmentu veida, ko sauc par antociāniem. Antociāni arī nosaka lapu krāsošanos sarkanu rudenī. Šie pigmenti ir īpaši ar to, ka tie mainīs krāsu atkarībā no vides skābuma. Pieliekot citronskābi, tu padarīji vidi skābāku, bet pieliekot sodu – sārmaināku. Pašos augos vides skābums ir nemainīgs, tādēļ vīnogas ir sarkanas, bet sarkanie kāposti violeti. Sarkanvīns, kuru iegūst no vīnogām, pats satur skābes, tādēļ sarkanvīns ir sarkans. Bet kas notiks, ja mēs iemērksim baltu drānu sarkanvīnā un ļausim pigmentiem pieķerties pie auduma? Vai, izskalojot drēbi, tā paliks sarkana? Kā tev liekas, kāpēc? Antociāni pieķeras auduma šķiedrām, bet skābes molekulas tiek aizskalotas, tādēļ vīna pleķi pēc skalošanas būs violetīgi, ar laiku pelēki, kad pigments noārdīsies gaisā.

Papildus interesants fakts, bet ir nedaudz pretrunā ar iepriekšējo.

 Antociāni ir atbildīgi par to, ka hortenziju ziedu krāsa mainās atkarībā no augsnes īpašībām. Aplūko dažādās hortenziju ziedu krāsas, attēlā redzams, ka zilās krāsa ziedi aug skābākā augsnē, bet sārtie neitrālākā. Padomā par saviem novērojumiem, vai tu arī redzēji, ka, šķīdumam paliekot skābākam, krāsa paliek zilāka? Šeit novērojama it kā pretēja reakcija, kas skaidrojama ar to, ka paša auga iekšienē nemainās skābums, bet mainās augsnes barības vielu pieejamība.

Raksta pirmpublikācija LSM.lv 2023. gada 7. aprīlī.

Svinam Lieldienas

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti