Svinam svētkus! 7 latviešu klasisko desertu receptes

Svētku svinību galdu krāšņos receptes no mūsu klasisko desertu pūra. Izmēģiniet kādu no šīm septiņām receptēm!

Ierādiet šo desertu gatavošanu arī bērniem!

Maizes zupa (saukta arī par biguzi)  ar žāvētiem augļiem un putukrējumu

Biguzis jeb maizes zupa.
Biguzis jeb maizes zupa.

Nepieciešams:

  • 500 g rupjmaizes.
  • 200 g žāvētu augļu.
  • 160 g cukura.
  • Dzērveņu vai jāņogu sula.
  • 250 ml saldā krējuma.
  • 3 ēdamkarotes cukura.
  • Vaniļas cukurs.

Pagatavošana:

Maizi sagriež šķēlēs, garozu atstāj tikai tad, ja tā nav tumši apcepta. Maizes šķēles apgrauzdē cepeškrāsnī.

Maizi liek katlā, pārlej ar verdošu ūdeni, ļauj maizei samirkt.

Kad maize samirkusi, to sablendē viendabīgu kopā ar ūdeni, kurā maize mirkusi. Ja vēlas, lai zupā būtu maizes gabaliņi, maizi sastampā vai ar putotāju sakuļ tā, lai paliek gabaliņi.

Maizes zupai pieliek žāvētos augļus, ja tie lielāki, sagriež gabaliņos, pieliek cukuru, kanēli un pēc garšas pielej skābu sulu. Tad pielej ūdeni, ja nepieciešams, pavāra trīs līdz četras minūtes.

Vārītājam jāizvēlas zupas biezums, tad pēc vēlmes pielej ūdeni vairāk vai zupu atstāj biezāku.

Viens no zupas vārīšanas veidiem – tai pielej nedaudz ūdenī atšķaidītas kartupeļu cietes – apmēram vienu ēdamkaroti uz šo zupas daudzumu.

Maizes zupa ir ļoti īpašs ēdiens latviešu klasisko desertu klāstā, to pasniedz ar putukrējumu vai skābo krējumu, ja biguzis biezāks, – tad ar pienu.

Biezpiena krēms ar ogu ķīseli

Nepieciešams:

  • 250 g trekna biezpiena.
  • 250 ml saldā krējuma.
  • 150 g cukura.
  • Ēdamkarote vaniļas cukura.

Pagatavošana:

Biezpienu izberž caur sietu vai sablendē; ja vēlas, lai krēmā ir biezpiena graudi, to var nedarīt.

Krējumam pieliek cukuru un vaniļas cukuru, saputo stingrās putās.

Saputotajā krējumā iemaisa biezpienu.

Ogu ķīselim:

  • 200 g dzērveņu.
  • 3 ēdamkarotes cukura.
  • 1 ēdamkarote cietes.
  • 1,5 l ūdens.

Pagatavošana:

Uzvāra ūdeni, ieber nomazgātas dzērvenes, vāra, līdz tās pārsprāgst.

Ja nevēlas, lai ķīselī paliek ogu mizas, dzērvenes var ielikt nelielā caurdurī, ar visu caurduri iegremdē ūdenī, kad dzērvenes pārsprāgst, tās ar karoti izrīvē caur caurduri, mizas paliks, tās izmet.

Dzērveņu sulai pieliek cukuru, uzvāra un pieliek ar ūdeni sajauktu cieti, uzvāra, atdzesē.

Variants: Dzērveņu vietā izmanto ogu sulu.

Variants: Biezpiena krēmu pasniedz ar sablendētām saldētām vai svaigām ogām, kurām pielikts cukurs vai medus.

Variants: Krēmu pasniedz ar svaigām vai saldētām ogām, žāvētiem augļiem

Peldošās salas

Peldošās salas deserts
Peldošās salas deserts

Nepieciešams:

  • 1 litrs piena.
  • 6 olas.
  • 6 ēdamkarotes cukura.
  • 1 ēdamkarote vaniļas cukura.
  • Šķipsniņa sāls.

Pagatavošana:

Olu baltumus un dzeltenumus atdala. Baltumus saputo stingrās putās, tad pieliek divas karotes cukura, saputo, lai cukurs izšķīst.

Dzeltenumus saputo ar cukuru un vaniļas cukuru, pieliek sāli, pielej nedaudz piena.

Pārējo pienu uzvāra, ar putu karoti pienā liek baltumu, pa pusminūtei apvāra katru pusi ( ar karoti baltumu mākoni apgriež otrādi), raugās, lai piens nevārītos strauji, tikai nezaudētu karstumu. Izvārītos baltumus izņem no piena un liek traukā.

Kad viss olbaltums izvārīts, tad pienam pielej olu dzeltenumus. Neaizmirstiet  pienu maisīt! Kad piens "uzmet burbuli", katlu noņem no uguns. Ir svarīgi raudzīties, lai vaniļas mērce nevārītos, jo tad olu dzeltenumi var "saiet ziedos". Jāuzmanās, ja katlam ir dubultdibens, tas ilgi tur karstumu. Vislabāk gatavo mērci ieliet bļodā.

Kad mērce atdzisusi, lej traukos un katrā liek olbaltumu salas.

Ieteikums: Vaniļas cukuru vieglāk izmantot, ja gatavo bērns; lieliski, ja izmantojat vaniļas pāksti, to pārgriež un pākstī esošās sēkliņas ar nazi nokasa un pieliek pienam.

Variants: Desertu var pasniegt ar ogām, karameli vai šokolādi.

Šokolādes krēms

Nepieciešams:

  • 2 olas.
  • 6–7 ēdamkarotes cukura.
  • 2–3 ēdamkarotes bez kaudzes kakao.
  • 1 /2 glāze piena.
  • 250 ml saldā krējuma.
  • 2 tējkarotes ar kaudzi želatīna.
  • Vanilīns.
  • Sāls.

Pagatavošana:

Želatīnu aplej ar dažām karotēm auksta ūdens un uzbriedina 10 minūtes.

Olu dzeltenumus saputo ar cukuru gaisīgus un pieber kakao pulveri, saputo.

Katliņā uzvāra pienu, noņem no uguns un pielej želatīnu, izmaisa.

Pienu lēnām, nepārtraukti putojot, lej pie olu masas. Kad kārtīgi samaisīts, noliek padzist.

Saputo saldo krējumu stingrās putās ar vienu ēdamkaroti cukura un vanilīnu, mini šķipsniņu sāls.

Kad olu un piena masa atdzisusi, tajā iemaisa putukrējumu, lej traukā, liek vēsumā sastingt.

Pasniedz ar ķīseli.

Ķīselis

  • 200 g dzērveņu.
  • 3 ēdamkarotes cukura.
  • 1 ēdamkarote cietes.
  • 1,5 l ūdens.

Pagatavošana:

Uzvāra ūdeni, ieber nomazgātas dzērvenes, vāra, līdz tās pārsprāgst.

Ja nevēlas, lai ķīselī paliek ogu mizas, dzērvenes var ielikt nelielā caurdurī, ar visu caurduri iegremdē ūdenī, kad dzērvenes pārsprāgst, tās ar karoti izrīvē caur caurduri, mizas paliks, tās izmet.

Dzērveņu sulai pieliek cukuru, uzvāra un pieliek ar ūdeni sajauktu cieti, uzvāra, atdzesē.

Buberta recepte

Nepieciešams:

  • 700 g piena,
  • 170 g mannas,
  • 5 olas,
  • cukurs – pēc garšas.

Pagatavošana:

Kad atdalīti olu dzeltenumi no baltumiem un dzeltenumi sakulti ar cukuru, tos pievieno mannas  putrai. Pēc tam stingrās putās tiek sakults olbaltums, un arī tas dodas uz saldā ēdiena katlu.

Olbaltumus masā iecilā lēni, lai buberts izdodas čagans.

Bubertu galdā ceļ ar ogu ķīseli.

Ķīselis

  • 200 g dzērveņu.
  • 3 ēdamkarotes cukura.
  • 1 ēdamkarote cietes.
  • 1,5 l ūdens.

Pagatavošana:

Uzvāra ūdeni, ieber nomazgātas dzērvenes, vāra, līdz tās pārsprāgst.

Ja nevēlas, lai ķīselī paliek ogu mizas, dzērvenes var ielikt nelielā caurdurī, ar visu caurduri iegremdē ūdenī, kad dzērvenes pārsprāgst, tās ar karoti izrīvē caur caurduri, mizas paliks, tās izmet.

Dzērveņu sulai pieliek cukuru, uzvāra un pieliek ar ūdeni sajauktu cieti, uzvāra, atdzesē.

Variants: Dzērveņu vietā izmanto ogu sulu.

Putukrējums ar citrona vafelēm

Putukrējums ar citrona vafelēm
Putukrējums ar citrona vafelēm

Nepieciešams:

  • 250 ml saldā krējuma.
  • Šķipsniņa vaniļas cukura.
  • Šķipsniņa sāls.
  • 180 g citrona vafeļu.

Pagatavošana:

Saldo krējumu ar šķipsniņu sāls un vaniļas cukuru sakuļ stingrās putās. Pirms pasniegšanas putukrējumā iemaisa sarīvētas citrona vafeles.

Ja vafeles iejauc ātrāk, tās izmirkst un nav tik kraukšķīgas.

Pasniedz ar augļu vai ogu ķīseli.

Deserta produktu daudzumu un proporcijas izvēlieties pēc savas vēlmes, pievērsiet uzmanību – putukrējumam nepievieno cukuru, tāpēc viss saldums no vafelēm.

Ķīselis

  • 200 g dzērveņu.
  • 3 ēdamkarotes cukura.
  • 1 ēdamkarote cietes.
  • 1,5 l ūdens.

Pagatavošana:

Uzvāra ūdeni, ieber nomazgātas dzērvenes, vāra, līdz tās pārsprāgst.

Ja nevēlas, lai ķīselī paliek ogu mizas, dzērvenes var ielikt nelielā caurdurī, ar visu caurduri iegremdē ūdenī, kad dzērvenes pārsprāgst, tās ar karoti izrīvē caur caurduri, mizas paliks, tās izmet.

Dzērveņu sulai pieliek cukuru, uzvāra un pieliek ar ūdeni sajauktu cieti, uzvāra, atdzesē.

Variants: Dzērveņu vietā izmanto ogu sulu.

Auzu pārslu krēms ar ogu mērci

Nepieciešams:

Auzu pārslu krēmam:

  • 250 ml saldā krējuma.
  • 1 ēdamkarote vaniļas cukura.
  • Glāze auzu pārslu.
  • Ēdamkarote sviesta.
  • 100 g cukura.

Mērcei:

  • 250 g dzērveņu.
  • 500 g ūdens.
  • 100 g cukura.
  • Ēdamkarote kartupeļu cietes.

Pagatavošana: Uz pannas izkausē sviestu un 50 g cukura, kad cukurs un sviests izkusuši, iemaisa auzu pārslas. Apmaisa, kad tās kraukšķīgas, noņem no pannas (lai neturpina cepties) un liek uz šķīvja atdzist.

Kamēr pieaugušie karamelizē auzu pārslas, bērni var kult putukrējumu – pieliekot krējumam vaniļas cukuru un atlikušo cukuru.

Kad putukrējums sakults un auzu pārslas atdzisušas, sajauc kopā. Krēmu liek aukstumā.

Krēmu pasniedz ar ogu mērci.

Mērcei dzērvenes vāra ūdenī, tad izspiež sulu. Vienkāršāk katliņā uzvārīt ūdeni, tajā ielikt caurduri vai sietu, iebērt dzērvenes, kad ogas sakarsētas, ar karoti tās saspiež un izskalo ūdenī.

Sulai pievieno cukuru un ūdenī iemaisītu cieti, uzvāra un atdzesē.

Mērcei var izmantot dažādas sulas un ogas.

 

Raksta pirmpublikācija LSM.LV 2021. gada 11. novembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti