Nepieciešams:
Virskārtai:
- 2 lieli āboli (vai 4–5 mazi).
- 80 g sviesta.
- 80 g brūnā cukura.
- ¼ tējkarote kanēļa.
- 100 g svaigu dzērveņu.
Kūkai:
- 130 g miltu.
- 1 tējkarote cepamā pulvera.
- 1 tējkarote kanēļa.
- ¼ tējkarote malta muskatrieksta.
- ½ tējkarote sāls.
- 115 g mīksta sviesta (istabas temperatūrā).
- 80 g baltā cukura.
- 80 g brūnā cukura.
- 2 lielas olas (istabas temperatūrā).
- 6 ēdamkarotes piena (istabas temperatūrā).
- + putukrējums (saldais krējums, cukurs) vai plombīra saldējums pasniegšanai.
Pagatavošana:
- Nomizo 2 ābolus un sagriež šķēlītēs.
- Uz plīts katliņā liek sviestu (80 g), brūno cukuru (80 g) un kanēli (¼ tk). Strauji maisot, kausē uz lēnas uguns, līdz tas ir karamelizējies zeltaini brūns (alternatīva šim variantam ir 80 g ūdens plus 80 g baltā cukura).
- Cepamo formu (vislabāk izmantot mazo – 23 cm diametrā) izklāj ar cepamo papīru un nedaudz izsmērē ar sviestu.
- Lej formā karameles masu un pa virsu izkārto ābolu šķēlītes (liekot pa apli tā, lai katra nākamā šķēlīte daļēji pārklājas ar iepriekšējo un nepaliek spraugas).
- Ābolu kārtai pārber dzērvenes (100 g).
- Uzsilda krāsni līdz 175 grādiem.
- Atsevišķā traukā izsijā miltus (130 g), pievieno kanēli (1 tk), sāli (½ tk), muskatriekstus (¼ tk) un cepamo pulveri (1 tk).
- Bļodā ar mikseri sakuļ sviestu (115 g) ar balto cukuru (80 g) un brūno cukuru (80 g), līdz masa paliek krēmīga.
- Pa vienai iekuļ olas (2).
- Pievieno iepriekš izsijāto miltu masu un ar lēni iekuļ to kopējā masā.
- Lēnām pievieno pienu (6 ēdamkarotes) un atkal visu samaisa.
- Lej mīklu formā pāri dzērvenēm un vienmērīgi izlīdzina.
- Cep 45–50 minūtes, līdz kūka apzeltējusi. Gatavību pārbauda ar kociņu (iedurot un izvelkot tam jābūt sausam)
- Kūku izņem no krāsns, noliek uz restēm un ar nazi apbrauc apkārt maliņām. Tad uz formas uzliek šķīvi un apgriež kūku kājām gaisā.
Pirmpublikācija LSM.LV 2021. gada 14. novembrī.