Bišu vaska drāniņas top naktīs - jaunās māmiņas rūpala stāsts

Jūlijs visā pasaule tiek atzīmēts kā mēnesis bez plastmasas, kad sabiedrību aicina ikdienā atteikties no vienreizlietojamiem iepakojumiem. Laba alternatīva plastmasas maisiņiem un pārtikas plēvei ir bišu vaska drāniņas, kurās var ietīt un uzglabāt dažādus pārtikas produktus. Jaunā māmiņa Beāte Zīberte pērn Ziemassvētkos nolēma tādas pagatavot dāvināšanai draugiem un radiem. Tagad videi draudzīgais eksperiments pārtapis par nelielu uzņēmumu “Beāte rada”. Tā saimniece LSM.lv stāsta par uzņēmuma rašanos un dalās padomos, kā drāniņu pagatavot pašam.

ĪSUMĀ:

Mamma pa dienu, bišu vaska drāniņu radītāja naktī – tā var raksturot zīmola "Beāte Rada" īpašnieci. Dzīvojot Vācijā, zaļās idejas aizvien aktīvāk ielauzās sievietes ikdienā, bet citādāk nemaz nevarēja būt, jo tur par atkritumu nešķirošanu var nākties samaksāt ievērojamu naudas sodu. Noteikumi paredz atkritumu šķirošanu dažādās atkritumu tvertnēs – katrā dzīvoklī ir vairāki atkritumu spaiņi vai maisi, turklāt katra tvertnes krāsa apzīmē konkrētu atkritumu veidu. Tomēr, atgriežoties mājās, nācās sastapties ar skarbo realitāti: "Biju nopirkusi miskastīti ar atsevišķām sadaļām, bet iespējas šķirot atkritumus pie mājas nav pilnīgi nekādas. Visur tagad ir stilīgi šķirot atkritumus, bet kur tu to visu metīsi? Ir vienkārši viens konteiners."

Līdz pašas darinātām bišu vaska drāniņām Beāte nonāca pērn, sākot domāt par Ziemassvētku dāvanām draugiem un radiem. "Tām nevajadzētu būt dārgām, ideālā variantā viena dāvana, kas der ikvienam. Sāku pētīt un ieraudzīju latviešu darinātās bišu vaska drāniņas,” stāsta  Beāte. Drāniņas viņa vēlējas gatavot pati, nevis pirkt. Dāvanām paredzētās drāniņas Beāte gatavoja gan pēc bloga “Našķoties” autores Zanes Grēviņas pamācības, gan pēc "Youtube" atrastajiem video materiāliem.

Ar laiku Ziemassvētku dāvana pārauga nelielā biznesā. Sākās eksperimenti, par pamatsastāvdaļu izvēloties gan sojas vasku, gan bišu vasku, gala rezultātā nonākot līdz speciāli pasūtītam bišu vaska maisījumam, kura sastāvā ir kokosriekstu eļļa un priežu sveķi.

Šobrīd Beāte strādā vienu dienu nedēļā. Tiesa, darba diena ilgst teju diennakti – tā sākas sešos no rīta un beidzas tikai nākamajā rītā četros. Taču Beāte nesūdzas, jo tā var paveikt visus darbus uzreiz un pārējo laiku veltīt ģimenei.  

Saglabā produktu svaigu

Pirms dažiem mēnešiem Beāte sāka darināt arī elastīgos bļodu apvalkus un konvertus. Tiem ir nošūtas maliņas ar kokvilnas diegu, paplašinot lietošanas iespējas, piemēram, apvalku var izmantot arī kā vāku salātu bļodai vai kādai krūzei, burkai. Tas, pateicoties pēc apstrādes iešūtajai gumijai, ir elastīgs. Savukārt pāri palikušās uzkodas, piemēram,  musli, ogas vai riekstus var uzglabāt konvertos. 

Bišu vaska drāniņās var ietīt visu to pašu, ko ikdienā tin un uzglabā pārtikas plēvē: sieru, maizi, dārzeņus, augļus, garšaugus un kūpinātus gaļas izstrādājumus, tomēr nav ieteicams glabāt tajos svaigus zivju vai gaļas izstrādājumus.

Ietīto ēdienu var uzglabāt gan ledusskapī, gan paņemt līdzi, ja paredzēts ēst ārpus mājas. Te gan ir daži izņēmumi. "Es neieteiktu ņemt drāniņas uz jūru, jo tur ir smiltis un siltums. Arī tumšā somā bez papīra maisiņa neieteiktu likt. Siltajā laikā tā kļūs mīksta, rokas nedaudz lipīgas,” saka Beāte, norādot, ka ledusskapī drāniņa labāk saglabā formu.

Ēdiens dabai draudzīgā iepakojumā neizžūst, kā arī tiek pasargāts no piesūkšanās ar citām smaržām. "Piemēram, nopērkot bageti, tev tā ir jāapēd šodien vai rīt, bet drāniņā maize uzglabāsies vismaz vēl četras dienas. Siers, piemēram, nesapelēs. Var sakalst, bet tāpat būs ēdams”. Bišu vaska sastāvā esošais antiseptiķis nodrošina, lai uz drāniņas neveidojas pelējums. Savukārt drāniņa neļauj ledusskapī izplatīties nepatīkamiem ēdienu aromātiem – tajā var droši likt arī svaigu sīpolu.

Beāte arī cenšas iedrošināt cilvēkus darināt drāniņas pašiem un nebaidīties eksperimentēt. Tas ir ātri un vienkārši! 

Vaska drāniņa paša rokām

Nepieciešamais:

  • bišu vaska plāksne 41 x 26 cm lielumā vai apmēram 100 g smags vaska gabaliņš - no šāda vaska daudzuma var izgatavot līdz pat sešām drāniņām,
  • plāns 100% kokvilnas audums, var izmantot arī lietotus palagus, kreklus, gultasveļu,
  • šķēres,
  • cepamais papīrs,
  • gludeklis,
  • rīve,
  • *kokosriekstu eļļa – pēc izvēles, ja ir vēlme padarīt drāniņu lipīgāku, noturīgāku.

Nepieciešamie materiāli

Atsevišķi uzņēmumi savu sortimentu papildina arī ar DIY jeb "dari pats" komplektu, kura sastāvā ir nepieciešamie materiāli un pagatavošanas instrukcija. Šādu iespēju piedāvā arī uzņēmums "Beāte Rada".

Darba gaita:

No kokvilnas auduma ar šķērēm izgriež četrstūri – tik lielu, cik vajadzīgs ietinamajam pārtikas produktam, kam plānots drāniņu pārklāt.  Pamācībā tiek apstrādāts 20x20 cm liels auduma gabals. Derēs tikai simtprocentīgs kokvilnas audums. Ja sastāvā norādīts, piemēram, 95% kokvilna un 5% elastāns – karstajā laikā vasks izkusīs un sāks tecēt pāri malām. Tāpat kokvilnas audums ar dizainiem, kas nav sertificēts kā OEKO-TEX, pēc apstrādes izplūdīs. Savukārt, ja audums būs biezs, to nevarēs izlocīt, un tad būs jāpatērē daudz vaska, lai tas neplīstu. Jārēķinās, ka gaišie audumi var kļūt dzeltenīgi – jauns bišu vasks ir balts, bet dzelteno krāsu tas iegūst no medus un ziedputekšņiem. 

No kokvilnas auduma ar šķērēm izgriež 20x20 cm lielu četrstūri

Uz gludināmā dēļa uzklāj cepamo papīru. Tam jābūt lielākam nekā audumam –  vismaz 3 cm katrā malā –, lai vaskam kūstot, nenosmērētu darba virsmu. Vaskam trāpot uz gludināmā dēļa, tas vairs nebūs lietojams – nāksies nomainīt tā pārvalku.

Cepampapīram jābūt lielākam nekā audumam –  vismaz 3 cm katrā malā

Ja vēlas izmantot kokosriekstu eļļu*, tad sagatavoto kokvilnas audumu uzklāj uz cepamā papīra un viegli apslaka ar to. Taču šo soli var arī izlaist, izmantojot tikai bišu vasku, tomēr ar eļļu drāniņas sanāk elastīgākas un izturīgākas. Lai saprastu atšķirību, ieteicams pamēģināt vienai drāniņai uzklāt arī kokosriekstu eļļu, bet otrai tikai vasku. 

Audumu uzklāj uz cepamā papīra un viegli apslaka ar kokosriekstu eļļu

Kokvilnas audumu vienmērīgi pārkaisa ar 2-3 ēdamkarotēm vaska. Nevajadzētu pārspīlēt ar vaska daudzumu, pretējā gadījumā lips gan pirksti, gan gludeklis. Ja vasks ir plāksnē, to sadrupina nelielos gabaliņos, bet, ja gabalā – sarīvē (pēc tam rīvi var notīrīt ar verdošu ūdeni un papīra dvieli vai auduma lupatiņu).

Audumu pārkaisa ar 2-3 ēdamkarotēm vaska

Pārklāj audumu ar vēl vienu cepamā papīra kārtu, noregulē gludekli uz karstāko temperatūru un sāk lēnām un mierīgām kustībām gludināt, lai vasks vienmērīgi pārklāj visu audumu. Gludekļa vietā var izmantot arī cepeškrāsni, taču tad nevarēs koriģēt to, cik daudz vaska sakrājies vienā vietā. Var gadīties, ka kaut kur vaska nebūs, tad drāniņa būs jāņem ārā no cepeškrāsns un tajā vietā jābirdina papildus vasks. Savukārt, ja vaska būs par daudz, tas paliks uz cepamā papīra, bet to var ar nazīti sakasīt un pārlikt uz nākamo audumu.

Gludina lēnām un mierīgām kustībām, lai vasks vienmērīgi pārklāj visu audumu

Kad audums ir piesūcināts ar bišu vasku, noņem augšējo cepamā papīra kārtu un pārbauda, vai tas ir vienmērīgi izlīdzināts. Ja vaska kārta nav līdzena, var kausēt ar gludekli vēlreiz.  

Gatavos auduma gabaliņus atdzesē, pavēdinot gaisā, līdz vasks sacietē (nepieciešamas aptuveni 30 sekundes). Ar šķērēm pielīdzina maliņas, un tin drāniņās visu, ko gribētos ietīt pārtikas plēvē.

Gatava bišu vaska drāniņa

Raksta autores padoms

Ar kokosriekstu eļļas daudzumu nav jāpārspīlē. Arī es izmēģināju darināt drāniņas pati. Pirmajā reizē izmantoju kokosriekstu eļļu un vasku, taču rezultāts bija diezgan tālu no ideālā. Biju uzklājusi kokosriekstu eļļu par daudz, padarot drāniņu taukainu, smagu un bezformīgu. Ar gludekļa palīdzību neliels eļļas daudzums tika izkarsēts, atstājot taukainus nospiedumus uz cepamā papīra, taču siltumā rokās drāniņa nekavējoties kļuva taukaina. Ideālā variantā roku siltumam ir jāpadara drāniņa viegli veidojama un pielāgojama izvēlētā produkta formai. Manis radītā vaska drāniņa bija lokāma tikai tad, ja to atdzesēja ledusskapī.

Kā kopt bišu vaska drāniņas

Drāniņu kopj, noskalojot vēsā ūdenī un nosusinot dvielītī vai atstājot nožūt. Nav ieteicams mazgāt trauku mazgājamā mašīnā vai veļas mašīnā. Kādam noturīgākam traipam, ja nepieciešams, var izmantot švammi vai tīrīšanas līdzekli, bet tas attiecīgi saīsina  drāniņas mūžu. Vidēji tas ir 6-12 mēnešus, tomēr atkarībā no lietošanas intensitātes to var kompostēt vai atjaunot ar bišu vasku, ja šķiet, ka drāniņa vairs nekalpo tā, kā gribētos, ir izlocīta līdz pēdējam. Šajā gadījumā drāniņai tiek dota "otra dzīve”, atkārtojot tos pašus soļus, kas bija aprakstīti darba gaitā – pārgludinot to atkal zem cepamā papīra, tikai šoreiz neizmantojot jaunu vasku.

 
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vaļasprieki
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti