Eiro fokusā

Pirkt un pārdot, nepieceļoties no dīvāna jeb tirgošanās internetā

Eiro fokusā

Mobilitātes programmu Latgalē vērtē atzinīgi

RTU Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta kontaktpunkts sadarbosies ar augstskolām

Veicinot inovācijas pārtikas ražošanā, RTU izveido īpašu kontaktpunktu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Dizaina fabrikā izveidots Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta kontaktpunkts. Tā mērķis – veicināt inovācijas pārtikas ražošanā un ar to saistītajās industrijas.

RTU projektu vadītāja Liene Briede stāsta, ka līdz 1. maijam jaunuzņēmumi un citi interesenti var piedalīties konkursā „Inovāciju balva”. Iesniedzot idejas, kas radīs pievienoto vērtību pārtikas nozarei, 1. un 2. vietas ieguvēji saņems grantu 10 000 un 5000 eiro apmērā.

Liene Briede norāda, ka pārtikas nozare ir ļoti plašs jēdziens: “Viss, kas ietilpst ražošanas ciklā, sākot no aprīkojuma un beidzot ar procesu, darbinieku piesaisti un robotizāciju, kas tieši ietekmē pārtikas nozares attīstību. Loģistika un loģistikas optimizācija. Mēs runājam arī par pārtikas atkritumiem un to atkārtotu laišanu apritē. Mēs runājam par iepakojumiem, kas šobrīd ir ļoti aktuāls jautājums. Mēs runājam par plastmasu un plastmasas alternatīvām. Ļoti aktuālas ir vegānu un veģetāriešu kustības, dažādas veselīgās pārtikas. Runājam par lauksaimniecību, agrokultūru, kas ir neatņemama pārtikas nozares sadaļa.”

RTU kontaktpunkts būs konsultāciju sniegšanas vieta. “Mēs ļoti priecāsimies atrast vispiemērotāko projekta uzsaukumu. Tā ir iespēja industrijai, sadarbojoties ar zinātnes institūcijām, gan pētīt, gan izstrādāt, gan ieviest – tā ka visas trīs fāzes pārklātas. Palīdzam sagatavot pieteikumus, konsultējam, kā to darīt visveiksmīgāk, piesakot projektu,”  stāsta Briede.

Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) profesore Inga Ciproviča stāsta, ka sadarbībā ar RTU top projekts par speciāla apgaismojuma izveidi siltumnīcām, kas paātrina dēstu augšanu. LLU top daudzi inovatīvi risinājumi pārtikas jomā.

Viens no mūsu jaunās zinātnieces Ilgas Gedrovicas projektiem saistīts ar alternatīvajiem olbaltumvielu avotiem pārtikā – vai sliekas un kāpurus varam nākotnē uzskatīt par potenciālām pārtikas izejvielām. Kolēģi strādā arī projektos, kas veltīti Baltijas jūrā nozvejojamo mazo zivju piemērotībai jaunu produktu izstrādei – vai no mazajām reņģēm var iegūt ko līdzīgu [produktam] ar nosaukumu “anšovi”. Viens no jauniem, interesantiem projektiem ir par specializēto pārtiku patērētājiem, kuriem pārtika jāuzņem interāli,” klāsta  Ciproviča.

Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas padomes priekšsēdētāja Ināra Šure ir gandarīta, ka pirmo reizi valstī izveidots Latvijas pārtikas kompetences centrs. Pētījumiem un eksperimentālajām izstrādnēm no Eiropas saņemti trīs miljoni eiro, vēl divus miljonus ieguldījuši uzņēmēji.

“Atbalstīto pētījumu skaits pārsniedz 30. Tas ir daudz. Tāpat izstrādātas jaunas tehnoloģijas – pāri par 20. Pāri par 180 jauni produkti izstrādāti. Tas ir ļoti svarīgi. Un mēs esam arī pieteikušies otrajai kārtai kompetenču centrā un turpināsim – izstrādāsim gan jaunas tehnoloģijas, gan jaunus produktus,” stāsta Šure.

RTU Dizaina fabrikā izveidotais Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta kontaktpunkts sadarbosies ar Latvijas augstskolām un zinātniskajām iestādēm, sniedzot konsultācijas gan pārtikas ražošanas inovāciju izstrādē, gan finansējuma piesaistē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti