Vai zini?

Vai zini, ka Friderikam Šopēnam bija skolniece no Rīgas?

Vai zini?

Vai zini, ka jau 16. gadsimta beigās Rīgā drukāja notis?

Vai zini, kāda saistība aterosklerozei un dziļūdens dzīvnieku izturībai pret spiedienu?

Vai zini, kāda saistība aterosklerozei ar dziļūdens dzīvnieku izturību pret spiedienu okeāna dzīlēs?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Visi esam dzirdējuši, ka aterosklerozi izraisa holesterīns, īpaši – zema blīvuma holesterīns, kas spēj nogulsnēties uz asinsvadu sieniņām.

Vai zini?

Latvijas Radio 3 ciklā "Vai zini?" kultūrpētnieki, vēsturnieki un citi eksperti skaidro dažnedažādus terminus, vēsta par interesantiem artefaktiem un neparastām idejām.

Te gan jāpiebilst, ka holesterīns nekad nav viens, bet gan paslēpts lipoproteīnu daļiņās, kurās bez holesterīna ir vēl arī olbaltumvielas jeb proteīni un taukvielas.

Zināms, ka aterosklerozi veicina taukiem bagāts ēdiens un ateroskleroze un aptaukošanās ir cieši saistīti. Raksturīgi, ka pēc treknas maltītes asinīs strauji pieaug lipoproteīnu daudzums. Lai nepieļautu, ka šie lipoproteīni, kas satur holesterīnu, izgulsnējas uz asinsvadu sieniņām, īpaši asins ķermenīši, kas tiek saukti par makrofāgiem, daļu no šiem lipoproteīniem iesūc sevī. Kad holesterīna līmenis asinīs nokrītas, makrofāgi šo uzsūkto holesterīnu atkal izdala atpakaļ asinīs, tādejādi regulējot holesterīna koncentrāciju asinīs.

Un tomēr kardioloģisko slimnieku palātās gandrīz puse ir tādu pacientu, kurus par tukliem nenosauksi, bet arī šie pacienti sirgst ar aterosklerozi, it īpaši tie, kuriem garšo kārtīgs liellopu gaļas steiks. Plaša starptautiska zinātnieku grupa ir mēģinājusi noskaidrot, kas šim fenomenam varētu būt par cēloni. Viņi pievērsa uzmanību tam, ka liellopu gaļa ir īpaši bagāta ar karnitīnu jeb vielu, kas plaši pazīstama kā uztura bagātinātājs.

Karnitīnam piemīt spēja nodrošināt taukskābju transportu uz to sadedzināšanas vietu mūsu šūnu iekšienē, tādejādi nodrošinot enerģijas ražošanu organismā. Izrādījās, ka sirds un asinsvadu slimību būtiski vairāk ir tiem cilvēkiem, kuru organismā ir vairāk karnitīna. Baktērijas, kas mīt mūsu kuņģa zarnu traktā, spēj sašķelt ar uzturu uzņemto karnitīnu, veidot trimetilamīnu, kas mūsu aknās pārtop par trimetilamīna oksīdu jeb TMAO. Tieši šī molekula ir tā, kas negatīvi ietekmē makrofāgu spēju pēc sātīgas maltītes iesūkt sevī lieko holesterīnu no asinīm. Tāpēc TMAO veicina holesterīna izgulsnēšanos.

Zīmīgi, ka TMAO jau agrāk tika atklāts dziļūdens zivju un citu jūras iemītnieku organismos, kur šī viela nodrošina palielinātu pretestību pret ārējo spiedienu, ļaujot tiem izdzīvot milzīgā spiediena apstākļos, kādi ir raksturīgi okeāna dzīlēm.

Vai zini?

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti