Čīlē sausumu mazina ar «miglas ķērājiem»

Sausums šovasar ir aktuāla problēma Baltijas valstīs. Šāda dabas parādība nav jaunums Čīlē – tur darbojas tā dēvētie miglas ķērāji, kas no miglas rada ūdeni. Lauksaimnieki no miglas iegūto ūdeni liek lietā arī citu produktu radīšanā, piemēram, alus brūvēšanā.

Ziemeļčīlē ir Atakamas tuksnesis, kas ir viena no sausākajām vietām uz Zemes. Mehānismi, kas zināmi kā miglas ķērāji, ir kļuvuši par lauksaimnieku pēdējo cerību, kā nepadoties sausuma priekšā. Miglas ķērāji izmanto dabas parādības potenciālu nodrošināt tīru ūdeni.

Augstākās vietās ir izvietotas ierīces, kas līdzinās tīkliem. Tajās tiek "notverta" migla, respektīvi, tās radītie ūdens pilieni.

Šādi ūdens tiek notverts un kondensēts tīrā dzeramajā ūdenī. Ūdens pilieni no tīkla notek caurulēs, kas nereti ir pat vairākus kilometrus garas. No caurulēm ūdens ietek īpašā ūdens glabātuvē.

Zinātnieki uzskata, ka pamatīgais sausums Čīles centrālajos un ziemeļu rajonos ir viens no garākajiem Zemes vēsturē. Piemēram, Kokimbo sausums turpinās jau desmit gadus, līdz ar to radot nopietnas problēmas lauksaimniekiem.

Līdzīgas tehnoloģijas varētu izmantot arī citos tuksnešainos apgabalos visā pasaulē. Zinātnieki uzskata, ka miglas ķērājiem ir labs potenciāls kļūt par tikpat izplatītu tehnoloģiju kā vējdzirnavas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Tehnoloģijas un zinātne
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti