Dienas ziņas

Lielajā talkā cīnīsies ar latvāņiem

Dienas ziņas

(Zīmju valodā). Dienas ziņas

Latvijas zinātnieki izstrādā ēdamu siera apvalku

Latvijas zinātnieki izstrādā ēdamu siera apvalku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte (LBTU) sadarbībā ar starptautiskiem partneriem strādā pie inovatīva risinājuma – ēdama siera apvalka un biodegradējama iepakojuma. Šobrīd abas tehnoloģijas tiek ieviestas Igaunijas piena pārstrādes uzņēmumā un tuvākajā nākotnē to plānots ieviest arī Latvijas pārtikas uzņēmumos.

Projekts "Ēdamais apvalks no sūkalu proteīna un bioloģiski aktīviem savienojumiem, un dabai draudzīgs iepakojums siera uzglabāšanai" tiek īstenots ar mērķi izstrādāt ēdamu pārklājumu sieram no sūkalu olbaltumvielu koncentrāta un bioloģiski aktīviem savienojumiem, kas tiek iepakots bioloģiski noārdāmā iepakojumā, lai pagarinātu glabāšanas laiku.

"Pamata apvalka sastāvs tomēr ir vēl joprojām zinātniski pilnveidojams un nedaudz tomēr tas ir arī šobrīd zinātniskās izstrādes noslēpums, bet, jā, arī praktiski caur šiem mikroorganismiem mēs varam arī palīdzēt un ietekmēt arī siera nogatavināšanas procesu, arī siera sensoro īpašību: garšas, smaržas, arī konsistences veidošanos.

Līdz ar to, tas apvalks ir tāds, diezgan unikāls savā ziņā, ka tam ir vairāki mērķi. Ne tikai, protams, šis klasiskais – aizsargāt siera virsmu," stāstīja LBTU profesore Inga Ciproviča.

Vienlaikus projekta komanda meklē veidu, kā panākt drošu un ilgtspējīgu risinājumu siera kvalitātes saglabāšanai arī pēc nogatavināšanas, to pārdodot, lai piedāvātu cilvēkiem veselīgu un dabai draudzīgi iepakotu pārtiku.

"Potams, ka ideālais variants, ja mēs lietojam pēc iespējas mazāk plastmasu. Līdz ar to arī bioplastmasa, biodegradējamie materiāli ir viens no variantiem, kas attīstīsies nākotnē.

Un tai pašā laikā otrs ļoti būtisks virziens, uz ko šobrīd ļoti skatamies, lai būtu pēc iespējas vairāk atkārtoti izmantojami materiāli.

Un tādi materiāli, kuri būtu arī pārstrādājami," teica LBTU asociētā profesore Sandra Muižniece-Brasava.

Plānots, ka līdz šā gada beigām projekta īstenošanas noslēgumā Lietuvā tiks reģistrēts patents ēdamam siera pārklājumam, un jau drīzumā viens no Latvijas siera ražotājiem varētu sākt arī biodegradējamā iepakojuma materiāla izmantošanu.

"Mēs arī piedalāmies šajā projektā, jo mēs piegādājam sieru testiem, kur mūsu siers ir tas, kas tiek iepakots šajos apvalkos un tad laboratoriski izturēts un šis rezultāts tiek testēts un iegūts. Noteikti mēs izmantosim! Esam jau pirmie rindā un esam gatavi šos apvalkus izmēģināt pie sevis ražošanā," atzina AS "Smiltenes piens" valdes priekšsēdētāja Ilze Bogdanova.

Eksperti atzina, ka šādi – uz zināšanām un praktisku izpēti balstīti risinājumi – ir gan ieguldījums aprites ekonomikā, gan, izmantojot skābās sūkalas kā resursu, ieguldījums rūpniecisko atkritumu mazināšanā.

LBTU projektu īsteno sadarbībā ar Norvēģijas pārtikas pētniecības institūtu "Nofima", Igaunijas Biokompetences centru "BioCC" un Lietuvas Veselības zinātņu universitāti. Projekts noslēgsies šā gada izskaņā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti