2020. gada populārākie podkāsti: Rogans un «Pasakas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Šogad podkāstu vilciens uzņēmis vēl nebijušu ātrumu un kopējais aplāžu skaits pasaulē jau sniedzas otrajā miljonā. Lielākie podkāstu spēlētāji "Apple" un "Spotify" nosaukuši savus aizvadītā gada izcilniekus, bet Latvijas Radio klausītāko podkāstu sarakstā atrodams saturs teju jebkurai gaumei.

Sarunas par visu, komēdija un koronavīruss

Pienākot gada pēdējam mēnesim, arī lielākās podkāstu platformas apkopojušas savus datus un izziņojušas vislabāk klausītos podkāstus pasaulē. Podkāstu pionieris "Apple" savā gada apskatā ņēmis vērā visus podkāstus, kas pieejami uz 1. decembri. Populārākie podkāsti, ko "Apple" nodēvējis par gada lielākajiem šoviem, noteikti, ņemot vērā vairāku rādītāju sajaukumu – jauni abonenti, atskaņošanas aktivitāte un epizožu klausīšanās ilgums. Savukārt podkāstu reitingi un atstātās atsauksmes netiek ņemtas vērā. Līdzīgi tiek veidoti "Apple Podcasts" aplikācijā izvietotie reitingi – tie parāda nevis visvairāk klausītos, bet trendīgākos jeb tos, kuri pēdējo septiņu dienu laikā tikuši pie visvairāk jauniem abonentiem (interesanti, ka šo rādītāju pilnā apmērā pašiem podkāstu izvietotājiem "Apple" nepiedāvā aplūkot).

Lielākie podkāsti nosaukti 19 dažādās valstīs, un Latvijas to vidū nav. Lielākos laurus plūcis amerikāņu podkāsts "Stuff You Should Know", kas kļuvis par populārāko piecos milzīgos tirgos – ASV, Kanādā, Dienvidāfrikā, Austrālijā un Jaunzēlandē. Tas ir 2008. gadā radīts podkāsts, kurā divi vadītāji vieglā formā, tostarp ar komēdijas elementiem, izglīto klausītājus par dažādiem tematiem, nereti izmantojot popkultūras atsauces. Arvien augot podkāstu patēriņam pasaulē un ņemot vērā "Apple" topu veidošanas algoritmu, ir loģiski izskaidrojams pieaugums arī jau industrijas pirmsākumos iecienītākā satura klausīšanās apjomam. Tikmēr par "Apple" vērtējumā labāko podkāstu ASV nosaukts sabiedriskā medija NPR veidotais raidījums "Code Switch" – minoritāšu sarunas par rasisma ietekmi uz dažādām sfērām, sākot ar politiku un beidzot ar popkultūru.

Apvienotajā Karalistē lielākais raidījums ir sabiedriskā medija podkāsts "Friday Night Comedy from BBC Radio 4" – satīra par dažādām tēmām. Arī labāko podkāstu "Apple" ekspertu vērtējumā veido sabiedriskais medijs BBC – "The Joe Wicks Podcast". Tas ir fiziski un mentāli veselīgam dzīvesveidam veltīts saturs – savā pieredzē dalās sportisti, uzņēmēji, pavāri, pat astronauti u.c.

Spānijā, kur starp Eiropas valstīm podkāstus klausās visbiežāk, lielākos jeb populārākos "Apple" podkāstus arī veido populārākais radio "Cadena SER". Lielākais ir "SER Historia", kurā tiek stāstīti un analizēti dažādi vēsturiski notikumi. Otrais lielākais ir "Nadie Sabe Nada" – tas ir komēdijas žanra saturs, ko vada Spānijā ļoti populārais raidījumu vadītājs Andrē Vuenafuente un populārs vietējais komiķis Berto Romero. Interesanti, ka Itālijā lielākais podkāsts "Apple" lietotnē 2020. gadā bijis nevis itāļu, bet angļu valodā – BBC veidotais "Global News Podcast", kas divreiz dienā darba nedēļas laikā un reizi dienā brīvdienās piedāvā aktuālās ziņas no visas pasaules.

Vāciski runājošajās Vācijā un Austrijā par īstenu veiksmes stāstu saucams Covid-19 pandēmijas tematikai radītais podkāsts "Das Coronavirus-Update von NDR Info". Hamburgā bāzētā sabiedriskā medija NDR veidotais raidījums reizi nedēļā sniedz klausītājiem uzticamu informāciju par aktualitātēm saistībā ar pandēmiju.

Ekskluzīvais Rogans, debitante Obama

Interesanti, ka "Apple" savā apskatā pilnībā ignorējis komiķa Džo Rogana sarunu podkāstu "The Joe Rogan Experience", kas jau gadiem tiek saukts par pasaulē populārāko podkāstu. "The Sidney Morning Herald" apskatā Rogana podkāsts tiek nosaukts par joprojām vispopulārāko Austrālijā. Brīdī, kad Rogans vienojās ar "Spotify" par sava satura ekskluzīvu tiesību pārdošanu, par ko saņems kopumā 100 miljonus ASV dolāru, attiecības ar "Apple" saprotamā kārtā tika sabojātas. Kopš pagājušās nedēļas "Apple" podkāstu aplikācijā vairs pieejama tikai viena Rogana raidījuma epizode, kamēr viss pārējais saturs pilnā apmērā pieejams tikai "Spotify" lietotnē ("YouTube", kur podkāstam kopā ir teju miljards skatījumu, pieejamas spilgtākās epizodes).

Tieši "The Joe Rogan Experience" nosaukts par "Spotify" populārāko podkāstu 2020. gadā. Populārais amerikāņu komiķis uz izvērstām sarunām aicina sabiedrībā zināmus cilvēkus un savu jomu speciālistus. Ja Rogana podkāstu epizodes nereti ieilgst pat trīs un vairāk stundu garumā, tad otrais populārākais podkāsts "Spotify" savas epizodes veido ne garākas par pusstundu – "TED Daily Talks" katru darba dienu piedāvā sarunas ar dažādu nozaru pasaules vadošajiem prātiem.

Trešais populārākais "Spotify" podkāsts šogad ir ietekmīgā ASV laikraksta "The New York Times" veidotais podkāsts "The Daily", kurā tiek aplūkots kāds no tai dienā laikrakstā publicētajiem stāstiem. Populārāko podkāstu pieciniekā ir arī šovasar debitējušais bijušās ASV pirmās lēdijas Mišelas Obamas sarunas ar draugiem un radiniekiem par attiecībām – "The Michelle Obama Podcast", kā arī "Call Her Daddy", kas vieglā formā runā par attiecībām, seksu, sabiedrību.

"Spotify" ziņo, ka kopumā tajā pieejami 1,9 miljoni dažādu podkāstu. Populārākais žanrs ir sabiedrība un kultūra, kurā iekļaujas ārkārtīgi plašs tematiskais spektrs. Pandēmijas nomocītajā gadā cilvēki daudz patērējuši humoru – komēdija ir otrs populārākais žanrs "Spotify" podkāstu lietotnē. Tāpat populārāko žanru pieciniekā ir dzīvesstils un veselība, izklaide un izglītība.

Ja "Apple" eksperti bija izvēlējušies arī labākos šī gada podkāstus, tad "Spotify" piedāvā 2020. gada labāko epizožu izlasi podkāstiem angļu valodā.

No pasakām līdz pētnieciskajai žurnālistikai

Latvijas Radio populārāko podkāstu saraksta augšgalā ir "Pasakas" un, aprēķinus savienojot ar nelielu iztēli, varam secināt, ka bērna iemidzināšanai vidēji pietiek ar pusotras pasakas atskaņošanu. Statistika ļauj izdarīt pieņēmumu, ka podkāstu lielākoties patērē jaunie vecāki. Otrais populārākais Latvijas Radio podkāsts 2020. gadā bijis "Krustpunktā" – politiskas diskusijas, ekonomikas, sociālo un citu problēmu analīze, amatpersonu izvaicāšana un pētnieciskā žurnālistika. Savukārt "Pieci rīti" Toma Grēviņa, Ulda Ziediņa un Ineses Pučekas personās piedāvā iespēju rīta radio klausīties arī tiem, kas ceļas pusdienā vai vakarā.

Raidījums "Kā labāk dzīvot" ir ceturtais visvairāk klausītais Latvijas Radio podkāsts, taču tam ir visvairāk abonentu – cilvēki, kas nolēmuši pievienot šo podkāstu savai bibliotēkai, līdz ar to bez papildu meklēšanas tiekot pie katras jaunākās epizodes savu podkāstu sarakstā. Savukārt piecinieku noslēdz populārzinātniskais raidījums "Zināmais nezināmajā", kas aptver dažādas zinātnes nozares, izzina dabu, ģeogrāfiju, astronomiju, vēsturi, tehnikas sasniegumus un citas tēmas.

Latvijas Radio populārākie podkāsti 2020. gadā

Kopumā "Spotify" lietotnē šobrīd pieejami vairāk nekā 90 Latvijas Radio podkāsti, "Apple Podcasts" var klausīties 42 raidījumus, bet "Google Podcasts" – 64.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti