Pasaules panorāma

Gada notikumi Eiropas Savienībā

Pasaules panorāma

Ieskats 8. janvāra "Pasaules panorāmas" tematos

Sasniegumi jaunākajās tehnoloģijās

2019. gads zinātnē un tehnoloģijās – atklājumi, inovācijas un skandāli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

2019. gads būs iemūžināts vēsturē ar kosmosa atklājumiem, zīmīgiem datumiem, tehnoloģiju inovācijām un skandāliem.

Šogad WWW nosvinēja savu trīsdesmito jubileju. Šajos gados tas ir pāraudzis neaptveramā globālajā tīklā, ar kura palīdzību dažu sekunžu laikā var uzzināt visu nepieciešamo informāciju. Internetu izmanto vairāk nekā četri miljardi lietotāju.

Cilvēkos ir spēks. Pateicoties sabiedrības un politiķu spiedienam, auto giganti sāka pievērst lielāku uzmanību elektromašīnu ražošanai. Tā, piemēram, autoizstādē Frankfurtē atklāšanas dienā pulcējās 25 000 cilvēku, kuri protestēja pret automašīnu negatīvo ietekmi uz vidi.

Šogad arī centieni apgūt visumu nesa daudz jaunumu. Pēc nepilniem 15 gadiem savu darbu beidza Marsa pašgājējs “Opportunity”. Tas bija dvīņubrālis citam robotam pašgājējam – “Spirit”. Abi sasniedza Marsa virsmu 2004. gadā. Bija paredzēts, ka tie nostrādās trīs četrus mēnešus un nobrauks nedaudz vairāk par kilometru.

Aprīlī pasaule saņēma pirmos neapšaubāmos pierādījumus par melnā cauruma pastāvēšanu. Cauruma attēls Jaunavas zvaigznājā ir vairāku gadu datu apstrādes rezultāts, kas īstenots ar visā pasaulē izvietotiem radioteleskopiem.

“Tas ir pirmais, tiešais attēls visfantastiskākajam objektam, par kuru esamību zinātnieki jau sen bija pārliecināti, bet viena lieta ir izrēķināt teorētiski vai netieši secināt, un pavisam cita – redzēt. Praktiski jebkuram citam kosmiskam objektam – jo tas jaudīgāk staro, jo tā jauda koncentrējas centrā,” atzina fiziķis Vjačeslavs Kaščejevs.

Bet Ķīnas globālais komunikāciju līderis “Huawei” apsteidzis daudzus pasaules konkurentus un arī lielāko no tiem - ASV tehnoloģiju gigantu “Apple”. Ķīnas un “Huawei” konflikts ar ASV tirdzniecības karu dēļ 2019. gadā radīja jaunu aizliegumu. Rezultātā jauno Ķīnas telefonu lietotāji nākotnē var zaudēt pieeju vairākām “Google” lietotnēm un operētājsistēmas atjauninājumiem.

Bet ASV uzņēmējs, “Tesla Motors” dibinātājs Īlons Masks ar saviem ambiciozajiem projektiem 2019. gadā bija gan debesīs, gan ellē. Vēl gada sākumā Masks izvirzīja grandiozu mērķi - nedēļā  saražot piecus tūkstošus automobiļu. Drīz sākās tas, ko viņš vēlāk nosauca par "ražošanas elli". ''Teslas'' vadītājs dzīvoja rūpnīcā, no uzņēmuma aizgāja augsta amata cilvēki, ar ražošanas apjomiem nebija iespējams tik galā. Bet jau gada otrajā pusē Īlons Masks prezentēja jaunu “Tesla Cybertruck” automašīnu. Neskatoties uz savdabīgo dizaina izpildījumu un nulle reklāmas budžetu, pārdoti jau vairāk nekā 200 000 elektromobiļu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti