Vitalijs Radenkovs bērnībā vēlējies kļūt par policistu. Vidusskolas laikā tomēr izvēlējies iet citu ceļu, un tagad viņa ikdiena paiet LBTU Viedo tehnoloģiju nodaļā, testējot dažādus produktus. Vitalijs sadarbojas ar pārtikas ražotājiem, sniedzot informāciju par produktu sastāvu, piemēram, cik daudz tajos ir olbaltumvielu, tauku un ogļhidrātu.
Vitalijs pastāstīja, ka šobrīd LBTU izstrādātas metodes, lai analizētu pesticīdu atliekvielu koncentrāciju dažādos materiālos. "Mēs esam strādājuši gan ar augsni, gan ar graudaugiem, gan ar ūdeni un pat ziedputekšņiem," pastāstīja inženieris.
Viņš strādā ar smalkām iekārtām, kas spēj ķīmiski analizēt visdažādākās lietas un pat pārbaudīt olu čaumalu kvalitāti. "Mēs analizējam, cik olu čaumala bieza, un vai uz tās atrodas plaisas," paskaidroja Vitalijs. "Bija svarīgi saprast, vai tur ir mikroplaisas vai ne, jo tas ietekmē olu uzglabāšanas ilgumu. Ja caur olas čaumalu notiek mitruma migrācija, iztvaikošana, tad ola ātri izžūst."
Pēdējā laikā Vitalijs aktīvi strādā pie dažādu antibakteriālo līdzekļu izstrādes, lai apkarotu multirezistento mikroorganismu izplatību, ko izraisa pārmērīga antibiotiku lietošana. Rezultātā izstrādāti un pilnveidoti pārsēji, kuru sastāvā ir nanodaļiņas. Šos pārsējus nākotnē varētu izmantot dažādu brūču ātrākai sadziedēšanai.
"Šī problēma ir aktuāla gan cilvēkiem, gan arī dzīvniekiem, it sevišķi zirgiem. Kājās ir liels spiediens, un brūces dzīst grūti. Arī suņiem," norādīja Vitalijs, kuru ikdienā atbalsta sieva Karina Juhņeviča-Radenkova, kura arī ir zinātniece, Dārzkopības institūta vadošā pētniece.
Kamēr Vitalijs pēta, Karina nodarbojas ar projektu vadīšanu un koordināciju. Kopā radījuši jaunus, efektīvus biopolimērus ogu uzglabāšanai.
Karina aprakstīja procesu: "Iemērcējam biopolimēros ogu, tie pārklāj ogu, un rezultātā oga būtiski ilgāk saglabā savu kvalitāti. Biopolimērus sintezē mikroorganismi – pienskābes baktērijas, labās baktērijas."
Vitaliju zinātnē visvairāk aizrauj izaicinājumi, jaunu risinājumu meklēšana un tas, ka tu nekad nevari paredzēt, kur tavi pētījumi vēlāk novedīs.