Rīta Panorāma

Bulgārijas rožu audzētājiem ikgadējais festivāls

Rīta Panorāma

Intervija ar LU Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūta direktoru Mārci Leju

Skolēni rada micēlija paneļus un kontrolē pārtikas kvalitāti

Sēņu micēlija akustiskie paneļi un pārtikas svaiguma mērītājs. Skolēnu biznesa idejas

Latvijas skolēni, veidojot mācību uzņēmumus, radījuši vairākas interesantas produktu idejas – akustiskie paneļi no sēņu micēlija, pārtikas kvalitātes mērīšanas sensori un konteineri, kas absorbē mitrumu traukā, tādējādi mazinot pelējuma rašanās iespēju. Ar saviem veikumiem jaunieši iepazīstināja Latvijas Televīziju.

Jelgavas 4. vidusskolas 9. klases skolēni Estere Jungfermane un Mārtiņš Šņickovskis radījuši micēlija akustiskos paneļus. Tie ir no sēņu struktūras veidoti dizaina elementi, kas nodrošina skaņas absorbciju.

"Tas ir no sēņu struktūras veidots panelis. Micēlijs kopā ar substrātu. Micēliju samaisījām kopā ar salmiem, tad likām augt. Augšanas process ir aptuveni nedēļa. Šis ir apaugušais micēlijs. Forma šobrīd gan nav smukākā.

Tas ir par 35% vieglāks nekā parasti koka paneļi, kas ir izdevīgi būvniecības jomā," ar produkta ideju iepazīstināja Jelgavas 4. vidusskolas skolniece Estere Jungfermane.

Kā plusus savam vēl prototipa stadijā esošajam produktam skolēni minēja, ka tie ir videi un cilvēkam draudzīgi, jo veidoti no organiskiem materiāliem, kas pilnībā sadalās dabā. Ražošanas process pagaidām gan ir ilgs un piesardzīgs.

"Kad micēlijs aug, to vajag turēt plus/mīnus izolēti, lai nav tieša kontakta ar ārējo vidi. Ja telpā ir pārāk mitrs, tad micēlijs var sākt augt uz tapetēm, grīdas, paklājos, dīvānā," skaidroja Jelgavas 4. vidusskolas skolnieks Mārtiņš Šņickovskis.

Izaudzēts micēlijs ir jāliek žāvēties krāsnī uz četrām līdz astoņām stundām.

Bet Madonas Valsts ģimnāzijas 10. klases skolēni Juris Ceļapīters, Jēkabs Liepiņš un Renāte Gaponova veido kaut ko tieši pretēju – rada gudros konteinerus, kas absorbē mitrumu traukā, mazinot iespēju, ka pārtikas produktos veidosies pelējums. Tāpat viņi izstrādā ēdiena svaiguma noteicēju, lai pārliecināties, vai pārtika nav sākusi bojāties.

Mēs ieraudzījām internetā vienreiz lietojamu indikatoru, kas bija pielikts pie gaļas un pēc kāda laika tas kļuva sarkans, indicējot, ka gaļa sāk bojāties. Izdomājām, kāpēc lai neuztaisītu sensoru, kurš varētu strādāt ilglaicīgi un atkārtoti, nevis sensoru, kuru tu izlieto un met ārā," stāstīja Madonas Valsts ģimnāzijas skolnieks Juris Ceļapīters.

"Pašlaik šis ir prototipa formā. Tas nomēra tikai šķidrumiem PH līmeni. Šeit ir [dzēriens] "Coca-Cola", un tas norāda, ka [PH līmenis] ir 2,3. Jūs varat internetā pameklēt, tāds parasti ir normālais indikators [dzērienam] "Coca-Cola", tas vēl nav bojāts," skaidroja Madonas Valsts ģimnāzijas skolnieks Jēkabs Liepiņš.

Nākotnē skolēni plāno izstrādāt arī gāzu un skābes sensoru, tādā veidā precīzi konstatējot, kas notiek ar pārtikas produktiem, un iegūtos datus tiešsaistē nosūtot uz telefonu.

Komandas plāns ir šo visu piedāvāt ražotājiem un kravu pārvadātājiem, kā arī restorāniem.

Jaunieši ir ļoti apmierināti ar iegūtajām jaunajām zināšanām, veidojot mācību uzņēmumu, un stāsta, ka tas viņos ir raisījis interesi par uzņēmējdarbību.

"Iemācījos pārvarēt sevi, iet runāt ar cilvēkiem. Pat ja ir ļoti bail, meklēt jaunas sarunu tēmas. Es domāju, ka es kļuvu par cilvēku, kas labāk komunicē. Noteikti gribu būt uzņēmējdarbībā, tāpēc ka tas dod brīvību. Protams, tas ir stress. Bet man ir ļoti svarīga šī brīvība dzīvē un neatkarība," vērtēja Madonas Valsts ģimnāzijas skolniece Renāte Gaponova.

Šie skolēnu mācību uzņēmumi veidoti organizācijas "Junior Achievement Latvia" paspārnē, sekmējot jaunatnes izglītošanu un jaunas uzņēmēju paaudzes veidošanos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti