Rīta Panorāma

Laika ziņas

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Rīgas mēru Nilu Ušakovu

Eksperts: Jo īsāka maratona distance, jo ilgāk jāiesildās

Eksperts: Jo īsāka sacensību distance, jo ilgāk jāiesildās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pēdējos gados Latvijā arvien populārāka kļūst piedalīšanās dažādos maratonos. 17.maijā Rīgā notiks viens no kuplāk apmeklētajiem ikgadējiem maratoniem Latvijā. Lai distanci pieveiktu bez problēmām, pirms tam ir svarīgi zināt, kā skriešanai gatavoties, kā iesildīties un kādu pārtiku labāk lietot.

Tiem, kuri tikai tagad ir nolēmuši piedalīties maratonā vai pusmaratonā, jārēķinās, ka sagatavošanās process ir nokavēts. Ja kāds vēl gatavojas skriet īsajās - 5 vai 10 kilometru distancēs, tad treniņprocess vēl nav novēlots. "Nenogalina distance, nogalina ātrums. Lai būtu liels ātrums garā distancē, ir nopietns darbs jāiegulda. Ja ir mērķis vien noskriet līdz galam, tad piecītim var būt gatavs jebkurš vesels cilvēks, kurš īpaši daudz pirms tam nav skrējis," stāsta skriešanas ekipējuma eksperts Raimonds Soopargs.

Ja skrējējs plāno skriet 10 kilometru distanci un ar fiziskajām aktivitātēm nav iepriekš nodarbojies, tad tomēr būtu vērts pirms startēšanas sacensībās patrenēties. "Ja mēs trenējamies vienreiz nedēļā, tad tas ir sarkaniem vaigiem, ja divreiz, tad jūs noturat to formu, kas jums ir, bet no trijām reizēm sākot, kaut kāda trenētība sāk pieaugt," skaidro eksperts Soopargs.

Svarīgi pirms skriešanas ir neaizmirst par iesildīšanos. "Jo īsāka distance, jo garāka iesildīšanās jātaisa. Useins Bolts sildās tuvu stundai, lai noskrietu savus 100 metrus," pavēstīja Raimonds Soopargs.

Tikmēr tiem, kuri skrien 42,195 kilometrus, pietiek ar kāju un potīšu kārtīgu izstaipīšanu. Ja skriešana tiešām iet pie sirds un vēlas trenēties regulāri, tad, lai netraumētu kāju locītavas, visieteicamākais ir skriet pa mīkstu segumu, savukārt skriešanai pa asfaltu nepieciešami mīksti apavi.

Cilvēkiem, kuri regulāri trenējas, jāēd olbaltumvielām bagāta un liesa pārtika.

"Ja cilvēks jau pamazām sevi ir pieradinājis, izmēģinājis, ka auzu pārslu biezputra vai rīsu biezputra vislabāk patīk, tad tā ir tā, kas jāēd no rīta pirms maratona. Tas dod enerģiju divām, trim stundām. To var papildināt arī ar sulu, kas ir ogļhidrātu avots. Kad cilvēks iesildās, tad var apēst kādu augli," pastāstīja sporta ārste Sandra Rozenštoka.

Un, protams, skriešanas laikā nedrīkst aizmirst par ūdens dzeršanu. Ar ēšanu sacensību laikā, ja pirms tam šāda prakse nav izmēģināta, labāk neeksperimentēt. Pēc tam, kad distance ir pieveikta, vienalga, vai skriets mežā vai kādā publiskā pasākumā, vēlams izdzert puslitru ūdens un apēst kādu augli.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti