Kultūras ziņas

Amerikāņu kamerdrāma „Rupucis" JRT

Kultūras ziņas

Pēterim Sidaram - 65

Veļu dzīres Totaldobžē

«Totaldobžē» veļu dzīres latviskā garā

Visu svēto dienas priekšvakaru sagaidīt latviskās tradīcijās iespējams mākslas centrā "Totaldobže", kur, gluži kā pie senajiem latviešiem, sarīkotas veļu dzīres.

Mākslas centrā "Totaldobže" mielastu gan šovakar baudīs dzīvie, bet pie galda gaidītas arī mirušo dvēseles. Vēl pirms tam – pusastoņos - Ingas Gailes režisētā  "Aglavena un Selizeta" - izrāde, kas izvēlēta speciāli, lai radītu to īsto veļu laika noskaņu.

„Es viņu redzu tādu mistisku, pietumšotām gaismām, noteikti būs ļoti daudz sveces un tā atmosfēra būs tāda miglā tīta, bet ar dažādiem pārsteigumiem pa vidu," stāsta veļu dzīru organizētāja Monta Liepa. „Vēlējāmies mazliet norobežoties no izgrebtiem ķirbjiem un dreskodiem ar biedējošām maskām, un atradām tādu viduspunktu, kas ir tātad veļu dzīres."

„Es pats grēkoju, ka saviem bērniem nestāstu, kas ir īstenībā tā tradīcija veļu laikā, bet tur tā lieta, ka ķirbis mūs spiež," saka grupas "Treeeye" mūziķis Artūrs Pavlovskis.

Pavlovskis  atzīst, ka mirušām dvēselēm tic tāpat kā dzīvajām. Pēc izrādes un ugunszupas baudīšanas gaidāmo grupas uzstāšanos pavadīs arī vizuālizācijas par veļu laika tēmu.

Mēs esam ļoti cieši saistīti ar spokiem, muzicēšanas procesā mums nāk nevis mūza, bet spoks. Līdz ar to tā ir tāda vairāk traģiska, mierīga dramaturģija ar tādiem eksperimentāliem piesitieniem," atklāj Pavlovskis.

Lai kliedētu veļu laika neomulību, senie latvieši dedzināja skalus un minēja mīklas, bet šovakar "Totaldobžē" dažādi ugunīgi pārsteigumi un dejas virtuves kabarē apvienības „Gapoljeri" mūzikas pavadībā turpināsies līdz pat rītam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Vairāk

Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt