Siera gleznas Valmierā – bauda acīm un vēderam

„Garšas palete” – tāds moto izraudzīts Valmierā šī pavasara Mākslas dienām. Tādējādi gan simbolizējot dažādu mākslas žanru un norišu daudzveidību, gan akcentējot, ka arī ēdiens var būt mākslas darbs. Un šajā ziņā viens no Mākslas dienu notikumiem jeb meistarklasēm bija siera gleznu veidošana, proti, Valmieras tehnikumā skatītājiem bija iespēja vērot, kā no siera top gleznu reprodukcijas.

Valmieras tehnikuma zālē apskatei izliktas gleznas, kurās ir gan Valmierai raksturīgās ainavas, gan klusā daba un kuras tad arī izraudzītas, lai tās atveidotu, izmantojot dažādus sierus. Par to, kādi bijuši sagatavošanās darbi, stāsta „Siera kluba” valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova:

''Ir 25 kilogrami siera, kurš ir, mēs rēķinājām, sagriezts apmēram 5000 mazos gabaliņos', un no šiem gabaliņiem - gabaliņš pie gabaliņa, zaļš, brūns, dzeltens, balts, melns - taps un top gleznas.''

Valmieras tehnikumā šī gan nav pirmā reize, kad siera plate tiek veidota kā glezna, tehnikuma pasniedzēja Ramona Jirgena to jau ir gatavojusi ''Siera kluba'' konkursam.

''Pirms diviem gadiem mēs gatavojām kopā ar audzēkni Līgu Kalniņu, jo bija tā doma, ka iznāks ''Siera klubam'' grāmata „Pavārdziesma sieram” un, lai iznāktu šī grāmata un tā būtu skaista, bija vajadzīgas bildes. Un tad Vanda Davidanova izdomāja - tā kā siera plate ir tāds meistardarbs, kalngals, tad varētu sarīkot konkursu starp skolām un veidot siera plates,'' atceras Jirgena.

''Valmieras skolotāja Ramona Jirgena atbrauca ar gleznu reprodukciju, un tapa glezna ar sieru, viņa ieguva 2.vietu. Un mūsu šefpavāri, Rīgas lielo restorānu šefpavāri, to ieraugot, sacīja, ka tādas siera plates gleznu veidā būtu jāpasniedz miljonāriem, jo tas ir milzīgs, neapmaksājams, smalks darbs,'' saka Davidanova.

Vērojot gleznu reprodukciju tapšanu, šķiet, komandām iepriekš ir bijis jau labs treniņš un arī rūpīgi izdomāts, kādu sieru izmantot, lai atainotu konkrētu gleznas detaļu, jo darbs rit ātri. Valmieras tehnikuma audzēknes Aleksandra un Līga veido gleznu ar Valmierai raksturīgo Svētā Sīmaņa baznīcu. Savukārt „Valmiermuižas alus” komanda, kā stāsta vecākā pavāre Aiga Daukšta, izraudzījusies nedaudz citu akcentu - veidojot gleznu, izmanto ne tikai sieru.

„Siera kluba” vadītāja Vanda Davidanova atzīst, ka šī meistarklase var būt laba ierosme pavāriem, pasniegt siera plates kā mākslas darbus, jo Latvijas sieru daudzveidība ļauj vaļu fantāzijai un radošai izpausmei:

''Uz Latviju atbrauca tāds mākslinieks un siera meistars Andželo Frosi, un es viņam teicu, ka ir mums Latvijā tāda problēma, ka cilvēki saka, pat pārmet siera klubam, ka - redz, cik siers ir dārgs; viņš teica - neuztraucies, ja tev tā saka, tad atbildi, ka siers ir mākslas darbs. Es prasu, kāpēc siers ir mākslas darbs? Atbilde bija – ir piens, un no viena piena pasaulē ir radītas vairāk nekā 3000 siera šķirnes. Latvijā ir radītas vairāk nekā 90 siera šķirnes, tas tiešām ir mākslas darbs.''

Un tad jau klāt brīdis, kad gatavās gleznas tiek nodotas skatītāju vērtējumam un, protams, arī to garšas nobaudīšanai.

Valmierā šis pasākums ievadīja arī nākošā gada aktivitātes, kad Rīgā un vairākās Vidzemes pašvaldībās, kuras vieno Gauja, tiks īstenota iegūtā titula „Eiropas gastronomijas reģions” programma, kuras mērķis ir sekmēt vietējo ēdienu kultūru un tradīcijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Izklaide
Kultūra
Jaunākie
Interesanti