Miķeļdiena un Vīna svētki zvejnieka sētā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Jau septīto gadu pēc kārtas Jūrmalas brīvdabas muzejā (Tīklu iela 1a, Lielupe), 30.septembrī, no pl.13 notiks “Vīna svētki zvejnieka sētā”.

Astronomiskie rudens saulgrieži ir brīdis, kad nakts kļūst tikpat gara kā diena. Rudens saulgriežu svinības laika gaitā tika piesaistītas Miķeļa dienai. Tādēļ šos svētkus bieži vien mēdz saukt par Miķeļiem. Miķeļi iezīmē vasaras beigas. Dzērves uz saviem spārniem aiznes launagu, saule pagriežas uz ziemas pusi, un līdz ar tumšajiem rudens vakariem atnāk veļu laiks, kura sākums iezīmējams ar Miķeļiem.

Mūsdienu latviešu sabiedrībā rudens saulgrieži ir gandrīz aizmirsti, un atšķirībā no LieldienāmJāņiem un Ziemassvētkiem, tikpat kā netiek svinēti. Daļēji tas izskaidrojams ar attālināšanos no lauku darbiem, vairums cilvēku ražas novākšanas beigas neizjūt kā kaut ko īpašu. Līdz rudens saulgriežiem visiem svarīgākajiem gada darbiem ir jābūt padarītiem, zeme tūlīt sasals, lai dotos ziemas atpūtā. Tad Miķelis staigā apkārt un visu apskatās. Ja kas vēl nenokopts, jāpasteidzas, jo Miķelis var uzsūtīt sniegu un salu. Suminot Miķeli, uz ugunskura, lielajā katlā tiks vārīta Miķeļdienas zupa, kurā pēc senlatviešu tradīcijām jāvāra trīs gaļas, trīs graudus un trīs saknes. Paši vārīsim un kopā ēdīsim! Arī šogad lauku ražas labumi „ienāks” mūsu zvejnieka sētā (medus, siers, maize, āboli, mājas konditoreja).

Arī vīnu parasti „ielika” pēc ražas novākšanas. Mājas vīna gatavošana senlatviešiem bija plaši izplatīta un vīns tika darināts no visdažādākajiem augļiem un ogām, kas tika izaudzēti piemājas dārziņā, gan arī no mežā salasītām ogām, gan no ziediem un medus. Vispār vīnu varot pagatavot no visa, kas rūgst. Šobrīd vīna darināšana mājas apstākļos ir populārs vaļasprieks ne tikai Latvijā, bet visā pasaulē. Vīndaru piedāvātais sortiments pastāvīgi mainās, pilnveidojas un papildinās.

Šogad vīndaru un vīna vērtēšanā būs noteiktas vairākas nominācijas, kuru sadalījumu noteiks “stingrā” žūrija. Pasākuma apmeklētāji arī varēs garšot, baudīt, izzināt, vērtēt un piešķirt savu ”Vīna svētku 2017 apmeklētāju simpātija” balvu. “Miķelis” (muzeja darinātais vīns), kas katru gadu centās un kuram tā arī neizdevās izpelnīties atzinību, šogad vērtēšanā vairs nepiedalīsies, bet iepriecinās apmeklētājus kā karstvīns ar citrona miziņas, kanēļa, krustnagliņu u.c. garšvielu buķeti.

Kamēr lielie iegrims oriģinālu dzērienu garšas, krāsas un neatkārtojama aromāta kārdinājumā, mazie varēs “Radošajā darbnīcā” no dažādiem dārzeņiem, čiekuriem, zīlēm un citām mežā atrastām vai dārzā izaudzētām dabas veltēm izgatavot interesantas figūriņas, kompozīcijas vai rotas lietas.

Šogad pasākuma goda viesis - Latvijas Nacionālā teātra dziedošo aktieru ansamblis “Greizais ratiņš”, kurā apvienojušies Dace Bonāte, Ivars Puga, Juris Hiršs, Uldis Anže, un komponists Valdis Zilveris. Divdesmit gados radītas vairākas programmas un izdoti pieci albumi. Aktieru veidotās populāru dziesmu parodijas raksturo smalka gaume, muzikalitāte, daudzbalsīgs dziedājums un sirsnīgums. Pēc koncerta varēsiet būt liecinieks, kā māksliniekiem veiksies ar Latvijā darināta mājas vīna novērtēšanu un kurš no pasākuma vīndariem saņems “Greizā ratiņa” īpašo balvu.

Pasākumu vadīs pieredzējis, atraktīvs pasākumu vadītājs un muzikants vienā personā – Ainārs Ašaks.

Ieeja pasākumā bez maksas.                            

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti