"Tas ir garš process, lai pagatvotu labu, putojošu miestiņu" stāsta Dainis Rakstiņš no Balvu novada Bērzpils pagasta, kurš ar alus darīšanu nodarbojas vairāku gadu garumā, amatu pārņēmis no tēva un viņa pašbrūvētais alus Līgo vakarā putos ne vienā vien kausā pie Jāņu ugunskura.
Smaržīgs, putujošs un gards alus kausos ir tas, ko saviem viesiem piedāvā alus darītājs Dainis Rakstiņš no Balvu novada Bērzpils pagasta. Tā jau ir dzimtas tradīcija - brūvēt alu, stāsta “Kolnasātas” saimnieks.
Lai tiktu līdz labam alum, ir ilgs process un pamatīgs darbs jāpieliek, kas prasa zināšanas un pieredzi, stāsta Dainis Rakstiņš.
Jāņu laiks šobrīd alus darītājiem ir visražīgākais, daudzi vēlas pie jāņu ugunskura baudīt tieši mājās pēc sentēvu tradīcijām brūvēto alu. Visus pasūtījums, nemaz neizdosies izpildīt, smejas Dainis Rakstiņš, tieši alus baudīšana ir viena no populārākajām tradīcijām Jāņos un tas ir dzēriens, kas Latgalē vienmēr bijis godā.
To, ka alus Latgalē ir īpašs dzēriens ar savu vēsturiski nozīmi un lietojams dažādos veidos, ne tikai kausā liešanai, runā arī paši Latgales cilvēki.
Alum Jāņos jāputo kausos, lai ir lustīga līgošana, atzīst latgalieši, kuriem alus ir nozīmīga svētku sastāvdaļa.