Jāņos alus darītājiem Latgalē pienācis ražīgākais laiks

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Gada īsākā nakts pēc senču tradīcijām jāpavada pinot vainagus, kurot ugusnkuru, dziedot Jāņu dziesmas, dejojot un baudot tradicionālos Jāņu cienastus – sieru un alu. Tieši alus baudīšana ir viena no populārākajām tradīcijām Jāņos, kur nu vēl, ja alus darināts pēc sentēvu tradīcijām.

"Tas ir garš process, lai pagatvotu labu, putojošu  miestiņu" stāsta Dainis Rakstiņš no Balvu novada Bērzpils pagasta, kurš ar alus darīšanu nodarbojas vairāku gadu garumā, amatu pārņēmis no tēva  un viņa pašbrūvētais alus Līgo vakarā putos ne vienā vien kausā pie Jāņu ugunskura.

Smaržīgs, putujošs un gards alus kausos ir tas, ko saviem viesiem piedāvā alus darītājs Dainis Rakstiņš no Balvu novada Bērzpils pagasta. Tā jau ir dzimtas tradīcija - brūvēt alu, stāsta “Kolnasātas” saimnieks.

Lai tiktu līdz labam alum, ir ilgs process un pamatīgs darbs jāpieliek, kas prasa zināšanas un pieredzi, stāsta Dainis Rakstiņš.

Jāņu laiks šobrīd alus darītājiem ir visražīgākais, daudzi vēlas pie jāņu ugunskura baudīt tieši mājās pēc sentēvu tradīcijām brūvēto alu. Visus pasūtījums, nemaz neizdosies izpildīt, smejas Dainis Rakstiņš, tieši alus baudīšana ir viena no populārākajām tradīcijām Jāņos un tas ir dzēriens, kas Latgalē vienmēr bijis godā.

To, ka alus Latgalē ir īpašs dzēriens ar savu vēsturiski nozīmi un lietojams dažādos veidos, ne tikai kausā liešanai, runā arī paši Latgales cilvēki.

Alum Jāņos jāputo kausos, lai ir lustīga līgošana, atzīst latgalieši, kuriem alus ir nozīmīga svētku sastāvdaļa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti