Izstādē – augu un saldumu pasaule

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas Universitātes (LU) Botāniskajā dārzā no šodienas skatāma jauna izstāde “Saldā puķe”. Tā tapusi sadarbībā ar zīmolu “Laima” un iepazīstina ar dažādu zemju augiem, no kuriem iegūtās izejvielas tiek izmantotas kārumu gatavošanā, pavēstīja Botāniskā dārza direktora vietniece Signe Tomsone.

No 26. marta līdz 18. maijam Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā apskatāma izstāde par augiem saldumu pasaulē.

Salds un ļoti salds, ciets un kūstošs, mīksts un kraukšķīgs, staipīgs, birstošs, lipīgs – katrai gaumei: konfektes, cepumi, marmelādes, dražejas, zirnīši un cukurgailīši, zefīri… Tas viss lielākoties no augu izcelsmes izejvielām, kas savienotas kopā, kārdina mūsu maņas.

Ceļš līdz mūsdienu kārumiem ir politiskiem notikumiem bagāts, kad lielvaras dalīja pasauli, notika ne tikai ģeogrāfiski un bioloģiski, bet arī ķīmiski, fizikāli un kulināri atklājumi, valdīja biznesa kaislības un jaunrades prieks.  Kristofors Kolumbs aiz jaunās pasaules zelta mirdzuma nemaz nepamanīja necilās kakao pupiņas, pēc 20 gadiem to laboja viņa kolēģis Hermanis Kortēzs. Savukārt vācu ķīmiķis Andreass Margrafs 18. gs. vidū atklāja, kā no biešu saknēm var iegūt cukuru, kam sekoja selekcionāru centieni iegūt bietes ar arvien lielāku cukura saturu saknēs. Holandietis van Huttens 19. gs. sākumā pirmo reizi ieguva kakao sviestu. To pievienojot kakao masai, tā kļuva plastiska un spēja ieņemt tāfelītes, bumbiņas, zaķīša vai citu tīkamu formu. Spožu mārketinga triku veica francūzis Manjē, 1836. gadā šokolādes tāfelīti ietīdams zeltītā papīrā.

Izstāde iecerēta, lai parādītu to augu dažādību, bez kuriem nebūtu iedomājami daži saldie mirkļi…

Izstādes laikā darbosies arī „Laimas” akcija, kurā piedaloties varēs gūt iespēju apmeklēt “Laimas” šokolādes muzeju ar 10% atlaidi. Skolēniem būs arī konkurss ar galveno balvu - muzeja un šokolādes darbnīcas apmeklējums visai klasei.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti