Vīna uzglabāšanai Ivo atrada mūsdienīgu pielietojumu amforām. Amforas ir apaļi māla trauki ar divām osām, kurus lietoja senie grieķi. Tajās turēja vīnu, olīveļļu un citus šķidros pārtikas produktus, jo trauka pārklājums samazina temperatūras svārstības tā iekšienē un ļauj ilgāk uzglabāt tā saturu. Tās spēj izturēt arī zemūdens apstākļus.
Ideja uzglabāt vīnu zem ūdens Ivo radusies no vīna baudītājiem, kas vienmēr mēdz atgādināt, cik svarīgi ir dzērienu turēt pareizajā temperatūrā.
“Mans partneris un es uzsākām biznesu 2008. gadā, kad visa mūsu dzīve bija saistīta ar vīna darīšanu. Turklāt es esmu nirējs. Mājās vienmēr par vīnu man saka – aizver durvis, uzraugi temperatūru. Tā kā es esmu zem jūras katru dienu un jau vairākus gadus, man radās ideja, ka 20 metru dziļumā temperatūra nemainās, tā saglabājas aptuveni 15 grādos virs Celsija, un tur ir kluss un tumšs,” stāsta Ivo.
Idejas realizācija gan neguva tūlītēju veiksmi – sākumā divsimt pudeles tika iznīcinātas lielā zemūdens spiediena dēļ. Pēc tam pudeles noslēdza ar stingrāku materiālu no vaska, kas bija pietiekami izturīgs.
Vispirms vīns tiek ieliets pudelēs, tad tās tiek ievietotas amforās, kas noslēgtas ar vairākām kārtām vaska. Tad amforas tiek ieliktas metāla sprostos un ielaistas ūdenī – 20 metri esot ideālais dziļums. Arī vīna eksperti atzinīgi novērtē gatavo produktu.
“Vīnam ir skaista rubīnsarkana krāsa, nogatavojušos sarkanu augļu aromāts, garšo mazliet pēc plūmēm, mazliet pēc ķiršiem, tas ir maigs, labi balansēts ar ļoti labu pēcgaršu,” vērtē vīnzinis Darko Dabičs.
Tagad zemūdens vīns ir kļuvis par vienu no Horvātijas vīna industrijas pievilcīgākajiem un dārgākajiem produktiem. Tam līdzi nāk arī pamācība, kā vīnu izņemt no amforas un kā servēt. Šobrīd vīnu piedāvā kādā augstas klases restorānā valsts tūrisma sirdī Dubrovnikā, kā arī to var iegādāties internetā. Tomēr vīna baudītājiem jābūt gataviem atteikties no 60 līdz pat 350 ASV dolāriem.