Ar Vaboles dzirnavu apmeklējumu un stāstu par to, kā top maize, sākas jaunais gastronomiskais tūrisma piedāvājums Daugavpils novadā. Līdz ar maizi ir arī ābolu, vīna, zivju un medus baudījumi.
„Viens no maršrutiem ir ābolu garšas ceļš, kas tika izveidots sadarbībā ar vietējo uzņēmēju, gan Raiņa māju Berķenelē. Šis maršruts sākas uz pie uzņēmēja Alberta Mendriķa, kuram ir liels ābeļdārzs, kur viņš izveido ābolu produktus: ābolu sulas un ābolu vīni. Tad mēs tūristiem piedāvātu nelielu stāstu no saimnieka puses par saimniecību, kā viņš ražo sulu un vīnu, un tad notiek degustācija,” stāsta novada tūrisma aģentūras TAKA tūrisma speciāliste Mudīte Kiseļova.
Sēlijas vīni, ko ražo Alberta Mendriķa saimniecība ir pašu augļu dārzā audzētais, no kā arī tiek spiestas sulas un darināti vīni. Savukārt ceptus ābolus vai ābolu pīrāgus varēs baudīt Raiņa mājā- muzejā Berķenelē, kur, pēc nostātiem spriežot, vēl augot Raiņa laikā stādītās ābeles.
Tūristiem līdz ar garšas kārpiņu lutināšanu arī ausij patīkot dzirdēt īpašus stāstus un leģendas. Piedāvājumā jaunajā tūrisma sezonā Daugavpils novadā arī bišu mājas apmeklējums, medus baudīšana un bišu dzīves vērojums Agneses Sitņikas mājā Līksnas pagastā. „Liela vaska kausētava, dažādi stropi nopirkti. Ir parastais strops, ir ar sanitārām grīdiņām. Ir arī veco laiku strops – mans ar tādiem darvoja un man liekas, ka tādos labāk dzīvo bites. Ir arī stikla strops, lai varētu redzēt, kas tur iekšā notiek,” stāsta Sitņika.
Interesei par šo gastronomisko tūrisma maršrutu vajadzētu būt, saka Mudīte Kiseļova. To parādīs jaunā tūrisma sezona, kas līdz ar silto laiku arī sākšoties. Turklāt līdz ar gastronomiju piedāvājuma klāstā arī amatnieki, piemēram, kokgriezēji un lauku viesu mājas, kur ceļotājiem apmesties un izbaudīt gan lauku ēdienus, gan pirti un dabas burvību.