Sadaļas Sadaļas

Brīvdabas muzejā svin Putras dienu

Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā svētdien norisināsies tradicionālā putras diena. Kopā ar saimniecēm no dažādiem Latvijas novadiem interesenti varēs mācīties vārīt putras un tās nogaršot.

"Vārīsim putru, skatīsimies, mācīsimies, kā to dara. Putra ir tāds sens mūsu ēdiens un tāpēc viņas kults vai viņas tradīcijas ir jāsaglabā. Visas putras būs degustējamas bez maksas. Būs arī sveču darbnīca, būs podi, karotes - viss, kas saistīts ir ar putras ēšanu un putras vārīšanu," stāsta muzeja pārstāvis Igors Ziemelis.

Igors Ziemelis

Putra ir leģendām apvīta un tradīcijām bagāts ēdiens, to ēduši kā lieli, tā mazi, kā karavadoņi, tā arī zemnieki. Latvijā putru ēšanai ir senas tradīcijas un tai ir neskaitāmi nosaukumi – putra, biezenis, grūdenis, ķempe (bieza putra), pļepenīca (šķidra putra).

Putras dienas programmā:

- Vidzemes zemnieka sētā no plkst. 12.00 putras vārīšana vasaras virtuvē – slietenī. Kopā ar zemgalieti Dairu Jātnieci vārīs rudzu miltu putru ar dažādiem aizdariem.
- Nidas zvejnieka dūmistabā no plkst. 13.00 kurzemnieces Dženetas Marinskas bukstiņputra. 
- Dižgrāpja “ķirbju – mannā putra 55” ar ābolu zapti no plkst. 15.00 pie Pūnītes sadarbībā ar Priedes krogu.
- Visas dienas garumā - podu un karošu parāde, jaunā medus degustācija un sveču liešanas darbnīca Nidas dūmistabā, kā arī gardu tikko ceptu maizi varēs iegādāties Priedes krogā.

Bet 10.oktobrī pasaulē tiek atzīmēta Starptautiskā Putras diena, kad daudzviet pasaulē un tostarp arī Latvijā tiek svinēti svētki par godu putrai – vienam no senākajiem ēdieniem, kas saglabājies līdz mūsdienām. Par godu tai oktobris ir pasludināts par Putras mēnesi, kurā plānotas dažādas putras tradīcijām veltītas aktivitātes. Šogad putras diena un mēnesis ir veltīts putras receptēm, mēneša ietvaros apkopojot un izveidojot Vislatvijas Putras pavārgrāmatu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Izklaide
Kultūra
Jaunākie
Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt