Latvijas Televīzijas raidījums "4. studija" vēsta, ka asumu iedala divās skalās: no 0 līdz 10, un otra skala iedalīta vairākos tūkstošos.
“Mums kolekcijās ir gan mēreni asi, jeb pusasi un ļoti, ļoti asie, kas ir šķirnes “habanero” un "jolokia", kuras tāds parasts cilvēks nemaz nedrīkst aiztikt un lietot, jo, tiklīdz viņus bez cimdiem griež, var arī dabūt uz rokām apdegumus, nemaz nerunājot par muti,” atzīst Saiva.
Pipari mēdzot būt ļoti dažādi, tādēļ daži tiek audzēti ar nolūku ēšanai, bet citi pilda dekoratīvo funkciju.
“Man ar pusasajiem pietiek, man ļoti asie ēdieni īsti neiet pie sirds,” atzīst Saiva.
Lielākā daļa aso piparu labi aug arī klajā laukā, tādēļ, ja tos stāda dārzā, tad nebūt nav jāuztraucas par siltumnīcas trūkumu, tiesa, jāņem vērā kādus piparus audzē.
“Asie ir jāizolē no saldajiem pipariem, tāpēc ir jābūt kādiem trīs metriem starpā ziedēšanas laikā, lai viņi neapputeksnējas, jo savādāk saldie pipari kļūst rūgti,” pamāca Saiva.
Asos piparus var lietot kā svaigus tā arī kaltētus un marinētus. No izaudzētajiem augļiem tiek gatavotas arī dažādas mērces.
LTV raidījums “4. studija” aicina palielīties ar savu rudens ražu, sūtot savus stāstus uz raidījuma e-pastu: [email protected]