Baltijas ceļa kūku cepēja: Gribu nodot kaimiņvalstīm mūsu garšas bagātību

Baltijas ceļa gadadienā pāri Latvijai uz kaimiņavalstīm no rokas rokā ceļos mājas kūkas, kuras cepēja Liene Zemīte stāsta, ka kūku recepte arī ir apmēram simts gadu sena un viņa ar šīm kūkām grib aizvest kaimiņvalstīm Latvijas garšu bagātību.

1989. gada 23.augustā Baltijas valstu iedzīvotāji kopīgi iestājās par valstu neatkarību sadodoties rokās vēsturiskajā Baltijas ceļā. Latvijas Institūta rīkotā akcija iecerēta kā simbolisks “paldies” kaimiņiem par Baltijas ceļu.

Baltijas ceļa atcerē dažādās Latvijas vietās rekonstruēs vēsturisko neatkarības maršrutu, no rokas rokā nododot speciāli gatavotas mājas kūkas, kas ceļos uz Igauniju, Lietuvu un arī Somiju. Latvijas Institūta vadītāja Aiva Rozenberga stāsta, ka kūkas sveiciena ceļojums parāda, ka esam vienoti ne tikai grūtos, bet arī priecīgos brīžos.

Idejas autori kopš augusta sākuma aicināja cilvēkus pieteikties kādā no kūkas transportēšanas posmiem un interesentu nav trūcis.

Kūkas transportēšanai pāris kilometru posmā iepriekš pieteicies arī kāds Rūjienas puses zemnieks Austris Kļaviņš: “Es precīzi garumu ceļa gabalam nezinu, apmēram divi kilometri. Vedīšu ar traktoru. Mani vecāki piedalījās īstajā Baltijas ceļā. Pašam arī ir mazs dēls, un jārāda piemērs, ka, esot visiem vienotiem, varam izdarīt vairāk.”

Vakarā kūkas nonāks no tautas pie tautas Lietuvas pilsētā Biržos, kur noritēs Baltijas ceļa atceres pasākumi. Otru piecu kilogramu kūku ievedīs Igaunijas Ungur ciemā, bet Somijā, Helsinkos Latvijas kūka nonāks pāris dienas vēlāk.

Baltijas ceļa kūkas radījusi Liene Zemīte. Tā ir klasiskā mājas kūku recepte ar upeņu ievārījumu.

“Šī ir īpaša recepte, kurai varētu būt ap simts gadiem.

Tā nākusi no Valmieras puses, un mana vecmāmiņa šo kūku kādreiz ir taisījusi. Esmu gan esmu to savā stilā uzlabojusi, noņemot sviesta daudzumu un cukuru, bet princips ir tas pats – vārītā krēma kūka, kurai tiek izmantotas lauku olas,” stāsta Liene.

Katrai kūkai virsū veidots sveiciens attiecīgās valsts valodā. Lienes ieskatā tieši mājas kūka ir Latvijas garša: “Kad man piedāvāja šo kūku cept, tad neviena cita recepte prātā nenāca, jo šī man šķiet visatbilstošākā.

Un vēl man gribas pārējām trim valstīm aizvest mūsu garšas bagātību, jo Latvijā garšas ir ļoti stipras.

Arī šai kūkai ir svarīgas domas un emocijas, ko ieliek, to cepot.”

Kūku ceļojums pa vēsturisko Baltijas ceļa maršrutu tiks iemūžināts video, kas vēlāk pārtaps apsveikumā mūsu kaimiņu tautām viņu valstu simtgadēs. Lai kopīgi radītu šo video sveicienu, ikvienu aicina iesaistīties Baltijas simtgades ceļā. Kūku pieturas punktu saraksts pieejams mājaslapā www.baltijassimtgadescels.lv.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Izklaide
Kultūra
Jaunākie
Interesanti