4. studija

Kur atstāt savus mājas mīluļus, kamēr dodaties ceļojumā?

4. studija

Kas jāņem vērā, iegādājoties jaunu saldētavu?

Padoms bez maksas

Speciālisti: Pērkot saldētavu, svarīgi izvēlēties pareizu tilpumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Nemierīgā situācija pasaulē, elektrības, degvielas un gāzes cenas brīžiem liek pat aizdomāties, vai ar ierasto sasaldēto ogu, dārzeņu un sēņu daudzumu nebūs par maz. Tomēr būtiski izvērtēt, cik lielu saldētavu pirkt, Latvijas Televīzijas raidījumam "Padoms bez maksas" skaidroja energoefektivitātes eksperte Anna Luīze Blodone.

Vasaras vidus ir laiks, kad pircēji izrāda pastiprinātu interesi par saldētavām. Pats galvenais pirms iegādes ir saprast, cik daudz vietas savā mājā var atvēlēt šai ierīcei, un izvērtēt, cik liela saldētava būs nepieciešama. Tāpat saprast – labāk pirkt vertikālo vai horizontālo saldētavu.

Pārdevējs konsultants Alvis Mihņēvičs skaidroja: "Vertikālās saldētavas tilpums beidzas apmēram pie 260-280 litriem; vienkārši lielākas vairs ražotājs neražo. Horizontālās saldētavas – ir ražotājiem modeļi, kas ir pat 500 litri. Tas ir pustonnas aukstas vietas!"

Arī no energoefektivitātes aspekta raugoties, izdarīt pareizu saldētavas tilpuma izvēli ir ļoti svarīgi.

"Līdzīgi kā citām ierīcēm, piemēram, ledusskapim – ja tas mums stāv tukšs, tad lieki patērēs vairāk elektrības, lieki būs iegādāta liela ierīce, līdz ar to – vairāk patērēsim naudu," skaidroja energoefektivitātes eksperte Anna Luīze Blodone.

Pārdevējs konsultants aicināja pievērst uzmanību vēl kādai būtiskai detaļai, proti, jāizmēra ne tikai izvēlētā saldētavas atrašanās vieta, bet arī durvju aile, lai nerastos nevajadzīgi sarežģījumi.

"Daudzi grib likt saldētavas garāžās. Teiksim – garāža, šķūnis, vieta, kur nav apkures. Gribētu atzīmēt, ka visas saldētavas – gan vertikālās, gan horizontālās – nav tam paredzētas. Ir speciāli modeļi, ko ražotājs ražo, kas var atrasties telpās līdz -15 grādiem," uzsvēra Mihņēvičs.

Saldētava strādās efektīvi, ja tai būs iestatīta optimālā temperatūra -18 grādu.

Elektrības patēriņu ietekmē mūsu paradumi – cik bieži mēs virinām saldētavas durvis. Jo biežāk atvērsim, jo lielāks patēriņš.

"Katru reizi, kā mēs atveram saldētavu, ienāk siltums iekšā. Un tad atkal saldētavai ir jāstrādā, lai atdzesētu līdz tiem -18 grādiem," vērsa uzmanību Blodone.

Kopš pagājušā gada ir mainījušies energomarķējumi. Veikalos nopērkamā augstākās energoefektivitātes saldētava būs B klases saldētava.

"Vidējais gada patēriņš šai saldētavai 220 kilovatstundas (kWh) gadā. Pagaidām tirgū vēl nav A klases saldētavas pieejamas. Jo tā kā pagājušā gadā mainīja marķējumu, mainīja tā, lai būtu iespēja izaugsmei," skaidroja eksperte.

Ja visas mājsaimniecībā esošās elektroierīces lietojam pareizi, kā norādīts instrukcijās, tad mēnesī varam ietaupīt 10% no elektroenerģijas patēriņa.

Citi noderīgi padomi

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti