Sadaļas Sadaļas

4. studija

Itāļu virtuve, paražas un vīrieši

4. studija

Grausts Cēsīs

Vai tiešām speciālā rožu kūdra ziediem ir bīstama?

Rožu audzētājs sūdzas par Latvijā ražotu kūdras substrātu; ražotājs vēlas zinātnisku pamatojumu

Kādam ir jābūt kūdras substrāta līmenim, lai rozes labi augtu – par to viedokļi atšķiras lielākajam kūdras substrāta ražotājam un rožu audzētājam Andrim Zablovskim. Rožu audzētājs uzskata, ka Latvijā kūdra rozēm īsti nav piemērota, bet ražotājs gatavs sastāvā kaut ko mainīt, ja tam būs zinātnisks pamatojums. 

“Dažādās gudrās grāmatās raksta, ka, lai dārzā rozes labi augtu, augsnes skābumam ir jābūt noteiktā līmenī,”  stāsta rožu audzētājs Andris Zablovskis.

Viņš norāda, ka piemērotu līmeni apzīmē ar “6” un vairākos pētījumu avotos šīs skābuma līmenis norādīts kā optimāls.

Latvijā vadošais kūdras substrāta ražotājs ir “Kaigu Kūdra”, kas ražoja KKS-R substrātu rozēm un rakstīja, ka skābumam viņi garantē ir 5,9 +/- 0,3. Tagad šī rožu kūdra tiek ražota ar skābumu no 5 līdz 5,8 , klāsta rožu audzētājs.

“Es jaucu klāt krītu, dolomīta miltus, pievienoju mikroelementu koncentrātu, un tad rozes aug, bet, ja es šo darbu neielieku, tad tur nav nekā - veidojas kropli ziedi, kropls augums, tiek bloķēta visu vielu uzņemšana, un rozes ir nekādas,”  stāsta Zablovskis.

Viņš uzskata, ka ideālais skābuma, proti, Ph līmenis rožu kūdrai būtu robežās no 6 līdz 6,2, bet, veicot analīzes 12 kūdras maisiem, secinājis, ka šis līmenis svārstās robežās no 4,9 līdz 5,5.

“Cilvēki valstī pērk šo kūdru, liek viņu podos, grib izaudzēt skaistas rozes, bet reāli, es domāju, ka tā, varētu teikt, ir rožu inde,” saka audzētājs.

Viņš pauž neizpratni par ražotāja rīcību: “Kāpēc ražotājs tā dara, zinot, ka produkts ir neatbilstošs nosaukumam - tā nav rožu kūdra, tā ir kaut kāda kūdra skābu augsni mīlošiem augiem, piemēram, rododendriem, un tā arī vajadzētu rakstīt uz iepakojumiem”.

Ražotāja SIA „Laflora” valdes priekšsēdētājs Uldis Ameriks savukārt skaidro, ka uzņēmums ilgo gadu laikā konstatējis, “ka šī optimālā robeža ir no 5,4 līdz 5,8, un tajā mēs arī iekļaujamies, lai to dokumentēti arī pierādītu mums ir protokoli - maisīšanas protokoli”.

“Es varu minēt, ka šis 5,4-5,8 ir ilglaicīgā laikā arī, kontaktējoties ar klientiem, kas audzē rozes, atzīts kā optimālais. Ja ir citi viedokļi, mēs labprāt to uzklausītu, bet tas būtu jāskaņo ar Latvijas Universitātes Bioloģijas institūtu, kas mums šīs receptūras ir izstrādājis; ja ir kādi precizējumi šajā receptūrā, tad mēs to varam izskatīt un arī šīs receptūras pamainīt,” saka Ameriks.

Agrāk marķējumā skābuma robeža bija noteikta 5,9 ar nelielu pieļaujamo atkāpi, tagad tā ir krietni zemāka un var variēt krietni vairāk.

Ražotājs noliedz, ka, samazinot kūdras Ph līmeni, tiktu ieekonomēts, pievienojot mazāk dolomīta, miltu vai kaļķa, bet tas esot līdz šim izpētītais un vēlamais skābuma līmenis, bet iespējai diskutēt un rast citu patiesību ražotājs ir gatavs.

Ražotājs ir ar mieru sēsties pie viena galda ar zinātniekiem, rožu audzētājiem un vēlreiz diskutēt par vēlamo skābuma līmeni rožu kūdrai, bet  ikvienam, kurš mājas pagalmā vēlas iestādīt rozes, ieteicams noskaidrot augsnes skābuma līmeni, lai zinātu,  vai un kādas papildu vielas ziedam ir nepieciešamas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Ikdienai
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt