Panorāma

G7 un ES nosoda Krieviju Krimas aneksijas gadadienā

Panorāma

Rīt atsāks vakcinēt ar "AstraZeneca"

Tuvojas bērzu sulu laiks

Prognozē veiksmīgu bērzu sulu sezonu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Laika apstākļiem kļūstot siltākiem, sāksies bērzu sulu sezona. Salīdzinot ar aizvadīto gadu, šogad bērzu sulu sezona sāksies nedaudz vēlāk, bet tiek prognozēts, ka tā būs veiksmīga. "Ja pēc nedēļas nesola +15 grādu un nesāk plaukt bērzi, tas nozīmē, ka sezona būs normāla divas trīs nedēļas," norādīja bērzu sulas pazinējs Linards Liberts.

Kamēr daļa cilvēku tās tecina savām vajadzībām, citiem sulu tirdzniecība ir kā papildu ienākumu avots. Linards Liberts bērzu sulas tecina jau 11 gadus un ražo arī bērzu sulas produktus.

Šobrīd gan laika apstākļi vēl neesot labvēlīgi bērzu sulu sezonai, bet jau kopš decembra tecināta tiek kļavu sula.

"Tiklīdz paliks dienas siltākas, kas ir nākošnedēļ vai marta pēdējā nedēļa, kļavas vienkārši būs kā ar nazi nogrieztas, un tas nozīmē, ka būs laiks meklēt kādu bērzu, lai urbtu tajā," skaidroja Linards Liberts. 

Privātpersona gadā var pārdot līdz 300 litriem bērzu sulas. Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) norādīja, ka pie šāda apjoma personai nav jāreģistrējas dienestā, bet svarīgākais ir veikt apjoma uzskaiti. 

"Ja tiks tirgotas vaļējas sulas, ir tomēr jāpieliek informācija, kas šīs sulas tirgo, kāds ir derīguma termiņš sulām. Likumdošana nepasaka sulu realizācijas termiņu, ta pašam jāizdomā, cik ilgu laiku manas sulas būs derīgas patēriņam," sacīja PVD Augu izcelsmes produktu, dzērienu un bioloģiskās lauksaimniecības uzraudzības daļas vadītājs Māris Eiklons.

Tāpēc dienesta pārstāvis aicināja pircējus pievērst uzmanību un izvērtēt, kas un kādos apstākļos preci tirgo. Dienesta redzeslokā līdz šim gan neesot nonākuši gadījumi, ka pārdevēji būtu klaji pārkāpuši likumā noteiktās normas. Lielā mērā to nosakot tiešās pirkšanas aspekts.

"Šeit notiek šī tirdzniecība pārdevējs – pircējs. Ja man iesmērēs kaut ko sliktu, es neiešu otrreiz pirkt pie tā paša pārdevēja," uzsvēra Eklons.

Bērzu sulas pazinējs Linards Liberts atklāja, kam pievērst uzmanību, lai noskaidrotu, ka iegādātais dzēriens ir labs: "Ja sulu mājas apstākļos turēsi uz galda vismaz divas trīs dienas un tā paliks viegli miglaina, vari būt priecīgs – tā ir kārtīga bērzu sula."

Lai arī pēc viņa  novērojumiem bērzu sulu cienītāju skaits ar katru gadu Latvijā aug, bažas rada siltās ziemas, kas var ietekmēt sulas ražas apjomus.

"Jo bērzam vajag, lai viņš ziemā sasalst. Tiklīdz nav sals, tā bērzs neaiziet gulēt, un līdz ar to pavasarī viņš nemostas tik intensīvi, kā pēc aukstas ziemas. Un ir cilvēki, kas tecina arī Francijā bērzu sulas, piemēram, Bordo reģionā, kas slavens kā vīnogu reģions. Viņiem no viena koka tek kādi trīs litri dienā, kamēr mums tek pieci līdz desmit litri dienā. Tur [sulu] ir krietni mazāk, jo viņiem ir tas klimats maigāks," stāstīja Liberts.

Prognozes liecina, ka siltāks kļūs jau nākamnedēļ, līdz ar to galdā jau varēsim celt bērzu sulas krūzes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti