Rīta Panorāma

Latvijā koncertēs fado zvaigzne Marija Emīlija

Rīta Panorāma

Aicina Saeimu rast finansējumu veselības nozarei. Telefonsaruna ar tiesībsargu Juri Jansonu

Domā zaļāk: plīts un cepeškrāsns

Padomi: kā taupīgi lietot plīti un cepeškrāsni

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Aicinot nedaudz vairāk padomāt par apkārtējo vidi un klimata pārmaiņām, praktiski padomi, kā visgudrāk būtu lietot elektrisko plīti un cepeškrāsni.

Ir trīs veidu elektriskās plītis: ar metāla sildriņķiem, ar keramisko virsmu un indukcijas plītis. Vismazākais elektrības patēriņš būs, gatavojot ēdienu uz indukcijas plīts.

“Ja salīdzinām ar šīm metāliskajām virsmām, kas kādreiz bija, tad indukcijas plīts ir divas reizes efektīvāka par vecajām. Ja salīdzinām ar stikla keramikas virsmām, kas paliek sarkanas, kad ieslēdzam, tad indukcijas plīts ir aptuveni par 30% efektīvāka, var arī gadīties, ka par 40%,” stāsta “Elektrum” Energoefektivitātes centra speciāliste Rūta Liepniece.

Būtiski uz plīts likt attiecīga izmēra katliņu vai pat lielāku. “Citādāk enerģija pa sāniem izplūdīs vienkārši gaisā, un jūs lieki patērēsiet enerģiju. Lielāks riņķis patērē vairāk elektrības nekā mazāks riņķis,” piebilda Liepniece.

Plīts virsmām ražotāji nenorāda energoefektivitātes klasi, bet cepeškrāsnīm tāda ir. Visprātīgāk būtu iegādāties cepeškrāsni ar A +++ klasi. Tā patērēs par 30% mazāk elektrības nekā A klases cepeškrāsns.

Arī iegādājoties A+++ klases cepeškrāsni, iespējams vēl vairāk samazināt elektrības rēķinu, ja tiek nedaudz izmainīti ēdiena gatavošanas paradumi. “Ja mēs gatavojam cepeškrāsnī, vajadzētu izvēlēties režīmu ar ventilatoru. Tad visā plītī vienmērīgāk temperatūra sadalīsies un mēs varēsim izvēlēties nedaudz zemāku gatavošanas temperatūru un nedaudz samazināt elektrības patēriņu. Bez ventilatora režīma mums vajadzētu 200 grādus, ar ventilatoru var izmantot 180 vai 170 grādus,” atklāj Liepniece.

Tāpat būtu ieteicams cepeškrāsni jau laikus izslēgt – aptuveni 10-15 minūtes pirms brīža. ēdiens ir gatavs. Karstums krāsnī būs pietiekams. Šāds paņēmiens būs lieliski piemērots dažādiem cepešiem.

Bet, ja vēlaties pagatavot ceptas desiņas, tad izdevīgāk būtu to darīt uz plīts virsmas.  “Efektīvāk būtu gatavot ēdienu uz plīts, jo cepeškrāsnij ir nepieciešams laiks, kamēr tā uzsilst. Tās ir 5-10 minūtes, kad tiek patērēta enerģija. Ja  vēlamies desiņas uzsildīt uz pannas, tās jau uzreiz sāk sildīties,” skaidro Liepniece.

Jā ēdiens ir tikai jāuzsilda, tad visefektīvāk un elektrības ziņā ar vismazāko patēriņu būs izmantot nevis plīti vai cepeškrāsni, bet gan mikroviļņu krāsni.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti