Sadaļas Sadaļas

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Meklē Daugavas krastu nākotni

Sasniegts jauns smagākā ķirbja rekords

Latvijā jauns smagākā ķirbja rekords - 574 kilogrami

Šogad pārspēts Latvijas smagākā ķirbja rekords - uzvarētāju oga svēra 574 kilogramus. Lai dižotos ar savu labāko veikumu, ķirbju svēršanas čempionātā Rīgas zoodārzā piektdienas rītā pulcējās lielo ķirbju audzētāji no dažādām Latvijas vietām. 

Dzestrajā rītā uz paletēm sasēdinātas desmit raženākās dārza dižogas. Par iespējamo rekordu patīkams satraukums gan jaunākiem, gan vecākiem audzētājiem. Ķirbju svēršanas čempionāts notiek jau 13. gadu. Kā ierasts - lai ķirbjus paceltu un nosvērtu, talkā nāk spēkavīri.

Taču vairāki no ķirbjiem ir tādi, kuru pacelšanai nepieciešama arī tehnika. Viens no tiem ir līdzšinējā Latvijas rekorda īpašnieces Elīzas Neimanes ķirbis. Pirms diviem gadiem viņas audzējums svēra 404 kilogramus, bet tagad viņa pati savu rekordu pārspējusi - šī gada ķirbis ir 425 kilogramus smags. 

“Es to tiešām negaidīju. Man arī tagad interesē - tika nosvērts mans ķirbis, tūlīt tiks nosvērts arī manas māsas ķirbis. Es ļoti labi zinu, ka viņš ir lielāks!” saka Neimane.

Viņa uz čempionātu atbraukusi kopā ar ģimeni - čempionātā pa ķirbim arī mammai Gundegai un māsai Luīzei. Nosvērti tiek visi desmit, taču māsas vārdu nedzird izskanam. Viņas ķirbis ir paslēpts, lai nesabojātu intrigu, jo vizuāli redzams - tas ir krietni lielāks nekā pārējie.

Izrādās, ka Luīzes Neimanes ķirbis sver 574 kilogramus. Viņa čempionātā piedalās trešo reizi, bet šoreiz rezultāts viņai ir pārsteigums.

“Esmu šokā, es tiešām negaidīju, ka kaut kas tāds būs, ka tik liels viņš izaugs. Un ar tādu rezultātu nebiju rēķinājusies. Kā parasti - laistīju, rūpējos un lutināju,” stāsta ķirbja audzētāja.

Rīgas zoodārza direktors Ingmārs Līdaka to skaidro ar silto vasaru: “Ķirbjiem bija šogad labi jāaug, jo bija ļoti silta vasara, un tā vasara bija gara un pastāvīga. Un pagājušā gada rekords, tas bija zem 200 kilogramiem - tas bija pagājušās aukstās vasaras sekas. Pati vasara jau izaudzē tos ķirbjus, ne jau tikai paši audzētāji.”

No diženajiem ķirbjiem labums būs arī zoodārza iemītniekiem - ar tiem zvēriņu ēdienkarti varēs papildināt vismaz līdz gada beigām. Kā pirmajiem šoreiz jaunās ražas degustēšanu uzticēja zoodārza ilggadējiem iemītniekiem - Japānas makakiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Ikdienai
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt