Uztura speciāliste Zane Timpare skaidroja, ka auksti spiestā olīveļļā esošie polifenoli ir kā dabas spēks, kas mūs sargā no dažādām slimībām un iekaisumiem. Tāpēc arī pastāv uzskats, ka Vidusjūras diēta ir arī pretiekaisuma diēta.
“Olīveļļā polifenoli ir visvairāk no visām eļļām. Piemēram, šobrīd ir iecienīta arī kokosriekstu eļļa, taču olīveļļa ir daudz vērtīgāka tieši šo polifenolu dēļ,” skaidroja uztura speciāliste.
Zane Timpare arī piebilda, ka Eiropā apstiprinātās veselīguma norādes olīveļļas polifenoliem liecina, ka tie arī samazina sliktā holesterīna līmeni.
Olīveļļas ieteicamā dienas deva ir 20 gramu – tātad aptuveni divas ēdamkarotes.
To, cik daudz polifenolu eļļa satur, var noteikt pēc tās garšas, krāsas un smaržas. Piemēram, polifenoli eļļu iekrāso skaisti zaļā vai dzeltenīgi dzidrā krāsā.
“Cilvēki dažkārt baidās no tā eļļas rūgtumiņa – tāda, kas kož kaklā. Bet no tā nevajag baidīties, jo tas ir patīkams. Tas liecina, ka polifenoli tur ir ļoti daudz, jo labai olīveļļai ir patīkami jākož kaklā,” skaidroja Timpare.