“Vīnogai nebūtu vēlams augt brīvā dabā. Vīnoga ir liāna, un tai ir tendence augt augstumā. Vienmēr pirmie attīstīsies augšējie dzinumi, tādēļ vīnoga ir jāveido un jāierobežo,” skaidro Dārzkopības institūta pētniece Dzintra Dēķena.
Augt līdz mājas jumtam nevajadzētu, jo tādā gadījumā saaug biezoknis, “apakšā paliek pliks, bet augšā uz mājas jumta būs zaļš”, stāsta Dēķena.
Arī ogas būs sīkākas un skābākas, turklāt tām nevarēs piekļūt klāt. Tādēļ vīnoga katru gadu prasa rūpīgu kopšanu.
Pareizi vīnogu veidot pēc iespējas tuvāk zemei, lai tā neapsaltu, un tad arī ķekari veidojas smuki uz leju. Ja vīnoga pārāk saaugusi, tad vislabāk apgriešanas darbus veikt rudenī.
“Vīnogas veido rudenī, jo pavasarī vīnogas sulo. Tagad līdz jūlijam nebūtu vēlams aiztikt zaļos dzinumus, bet nogriezt tikai sausos,” saka Dēķena.
Griešanas vieta – pie tuvākā jaunā zaļā zariņa. Pērnā gada dzinumi, kuri nav nokaltuši, jāpiesien. Tiem jāaug uz sāniem, nevis uz augšu. Un ražai ir jābūt uz šī gada, nevis uz pagājušā gada dzinumiem.
“Jo pagājušā gadā ir atstāts augļu zars, kurš šogad ražos. To pieliec. [..] Ķekariņus atstāj atkarībā no šķirnes. Kultūršķirnēm pārsvarā divus ķekarus uz viena jaunā dzinuma,” klāsta Dēķena.
Virs ķekara jāatstāj vismaz sešas lapas, citādāk ogas izkaltīs. Jo vairāk ķekaru būs uz jaunajiem dzinumiem, jo ogas būs mazākas un skābākas, tāpēc ir vērts liekos izgriezt, lai cik žēl arī nebūtu.
Pie reizes jāatbrīvojas no vītnēm jeb ūsām, jo tās traucēs veidot krūmu - savīsies visur, kur nevajag.