4. studija

4. studija

4. studija

Kā jūtas cilvēks, kuram autobusa pieturā iešāva mugurā?

Kā izmest atkritumus, ja konteineri smird tā, ka bail atvērt?!

Cik bieži un kā tīra atkritumu konteinerus?

Rīgas atkritumu apsaimniekotāji lielākoties savus konteinerus tīra divas līdz četras reizes gadā, taču biežāku tīrīšanu ir iespējams pieprasīt arī pašam klientam, bet, ja iedzīvotājiem ir sūdzības par kādas ēdināšanas iestādes konteineriem, var vērsties Pārtikas un veterinārajā dienestā, noskaidroja LTV raidījums “4. studija”.

Rīgā atkritumu apsaimniekošanu patlaban nodrošina četri uzņēmumi – SIA “Eco Baltia Vide”, SIA “Lautus”, SIA “Clean R” un SIA “Pilsētvides Serviss”.

SIA “Clean R” izpilddirektors Valerijs Stankevičs raidījumam stāstīja, ka parasti konteinerus tīra vai nu divas reizes gadā, vai četras reizes gadā.

“Proti, tas visbiežāk ir pieprasīts vasaras un rudens sezonā, kad atkritumi var izdalīt smaku. [..] Šobrīd pēc būtības pakalpojums tiek nodrošināts, konteineru apmainot, respektīvi, klients piesaka konteineru mazgāšanu, mēs atbraucam, uzliekam tīru, mazgātu konteineru, savācam iepriekšējo,” stāstīja Stankevičs.

SIA “Eco Baltia vide” administratīvā direktore Ance Saulīte informēja, ka uzņēmums līgumos apņemas nodrošināt konteineru dezinfekciju.

“Dezinficējam reizi vai divas reizes gadā, parasti vairāk siltās sezonas laikā, pavasarī, vasarā,” pastāstīja uzņēmuma pārstāve.

SIA “Pilsētvides serviss” valdes loceklis Jurģis Ugors sacīja, ka konteinerus mazgā vismaz reizi gadā. “Fiziski tas notiek tā, ka klientam ir atkritumu konteiners, un to vienkārši samaina. Mēs tos izmazgājam pie sevis darbnīcās.  Ja klientam ir vēlme to darīt biežāk, tad viņš vienkārši piesaka vai nu pats, ja tā ir privātmāja, vai arī klients piesaka apsaimniekotājam, ka šāda nepieciešamība ir,” stāstīja Ugors.

No SIA “Lautus” divu darba dienu laikā raidījumam neizdevās iegūt atbildi par konteineru tīrīšanu.  

Tikmēr raidījuma uzrunātie rīdzinieki lielākoties atzina, ka no viņu atkritumu konteineriem nelāga smaka nenāk, ko nevarot teikt par tuvumā esošu kafejnīcu konteineriem.

Izrādās, ēdināšanas uzņēmumiem ir ļoti stingri likumi par to atrašanās vietu un piekļuvi, taču mazgāšana nav stingri noteikta.

Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vadītāja Tatjana Marčenkova stāstīja, ka ēdināšanas uzņēmuma konteineriem “jābūt novietotiem tādā teritorijā, kur nevar piekļūt dzīvnieki, gan klaiņojošie, gan savvaļas, konteineriem jābūt aizslēdzamiem vai pasargātiem no tā, ka tur var piekļūt, piemēram, putni vai cilvēki, nepiederošas personas”.

“Normatīvajos aktos nav pateikts, cik bieži tas ir jādara [jāmazgā]. Bet normatīvajos aktos ir pateikts – jābūt kārtībā un jābūt tīram!” norādīja PVD pārstāve.

Ja dzīvojat līdzās kādam ēdināšanas uzņēmumam un uzskatāt, ka tā atkritumu konteiners izplata nelabu smaku, var par to ziņot Pārtikas un veterinārajam dienestam.

Ikdienai
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti