Dienas ziņas

Mediķi lemj par protestiem

Dienas ziņas

Dod zaļo gaismu katalizatoru pārstrādei Liepājā

Šā gada smagākā oga – 329,5 kilogrami

2019. gada smagākais ķirbis – 329,5 kilogrami

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ķirbju svēršanas čempionāts Rīgas zoodārzā jau kļuvis par tradīciju. Lai gan Latvijas rekords šogad netika pārspēts, smagākā ķirbja tituls jau atkal aizceļoja pie Neimaņu ģimenes Kuldīgas novadā.

Dzestrajā un miglas apvītajā rītā Rīgas zoodārza teritorijā bija pulcējušies ķirbju audzētāji no dažādiem Latvijas novadiem. Uz koka paletēm jau sasēdināti šī gada lielākie ķirbji, bet ap tiem aktīvi rosījās spēkavīri Agris Kazeļņiks un Aivars Šmaukstelis, kā arī namatēvs – zoodārza direktors Ingmārs Līdaka.

Viens pēc otra uz svariem tika novietoti dažāda izmēra un smaguma ķirbji, līdz beidzot tika atvests arī šī gada rekordists. Intriga – vai tas būs smagāks par 574 kilogramiem, kas ir līdzšinējais Latvijas rekords.

Šī gada uzvarētāja svars ir 329,5 kilogrami. Arī šī gada smagākais ķirbis ir no Kuldīgas novada.

Kā stāsta audzētāja Gundega Neimane, ķirbim ir nepieciešama sava veida lutināšana un apčubināšana: “Audzēšanā galvenais ir dabūt sēklu. Mēs sēklas pasūtām no ASV, kas apliecina, ka izaugs lielais ķirbis. 15 x 15 metri viņam pienākas dārzā, un mums tādi bija desmit, bet viens bija rekorda cienīgs.”

Šogad čempionātā piedalījās deviņi ķirbju audzētāji ar desmit ķirbjiem, kuri nu nonāks zoodārza virtuvē. Kā pirmie pie gardās ogas tika skaistie Geladas pērtiķi, bet dienas gaitā ķirbis papildinās arī citu iemītnieku ēdienkartes.

“Lielākā daļa zoodārza iemītnieku neatsakās no ķirbja. Pie 30 kilogramiem patērē dienā. Ja ir vairāk, mēs tikai par to priecājamies. Gan ķenguri, gan pērtiķi, gan putni ikdienā arī saņem ķirbīti,” stāsta Līdaka.

Pasākuma dalībnieki atzīst, ka izaudzēt lielākus ķirbjus palīdz arī klimatiskie apstākļi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti