No pamatiem līdz jumtam

No pamatiem līdz jumtam 30.08.2021.

No pamatiem līdz jumtam

No pamatiem līdz jumtam 13.09.2021.

No pamatiem līdz jumtam 06.09.2021.

Vai vistu olas var izmanto būvniecībā? Skaidro būveksperts

Seno paņēmienu, kad mūrējot kaļķu javai pievienoja vistu olas, var aizstāt ar daudz modernāku vielu un izmantot organiskas ķīmiskās piedevas, Latvijas Radio 2 raidījumā “No pamatiem līdz jumtam” skaidroja sertificēts būvinženieris, inženierzinātņu doktors Juris Biršs.

No pamatiem līdz jumtam

Latvijas Radio 2 raidījumā  "No pamatiem līdz jumtam"  tehnisko zinātņu doktors, būveksperts Juris Biršs katru nedēļu sniedz padomus un atbild uz klausītāju jautājumiem par būvniecību, celtniecību un remontdarbiem.

Uzdodiet savu jautājumu, rakstot uz e-pastu [email protected] vai iesūtot to Latvijas Radio 2 mājaslapā!

Ēterā raidījums dzirdams pirmdienās no pulksten 19.05 līdz 19.35, savukārt  arhīvā to var noklausīties jebkurā laikā.

Klausītājs Bruno interesējās par vistu olu izmantošanu celtniecībā, jo latviešu folklorā ir saglabājušās teikas un nostāsti, ka viduslaikos, ceļot pilis, kaļķu javai pievienoja jēlas vistu olas: "Būtu ļoti interesanti uzzināt Birša kunga kā būvniecības eksperta viedokli par šo metodi. Varbūt šādu, videi draudzīgu metodi var pielietot arī mūsdienās?"

"Vistu olas ir tipiska olbaltumviela," stāstīja Biršs. "Tās var pievienot un izmantot celtniecībā. Pirms daudziem gadiem Prāgā, kad atjaunoja Kārļa tiltu, celtnieki javai pievienoja vistu olas, tiesa, tās nebija svaigas un celtniecības vietai tuvoties bez gāzmaskas nebija iespējams. Olbaltumvielas var pievienot un izmantot celtniecībā, taču, lai nevajadzētu izmantot svaigas vai bojātas olas, ieteikums ir pielietot organiskas ķīmiskās piedevas, piemēram, lateksa emulsiju. Tā ir organiska līmviela, kas aizstāj un dod to pašu efektu, ko vistu olas."

"No pamatiem līdz jumtam"

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Svarīgākais šobrīd

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt